Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου κατά την συνάντησή του με Έλληνες ομογενείς στην Ελληνική Κοινότητα της Αλεξάνδρειας

Εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας κάνω αυτό το «προσκύνημα» εδώ στην Ελληνική Κοινότητα της Αλεξάνδρειας. Και μιλάω για «προσκύνημα» γιατί η Αλεξάνδρεια φιλοξενεί από τη μια πλευρά το Παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, και από την άλλη στην διαδρομή της αναπτύχθηκε η αρχαιότερη Διασπορά από τη σύσταση του νεότερου Ελληνικού Κράτους. Για αυτό και δικαίως αποκαλείται Πρεσβυγενής Κοινότητα της Αλεξάνδρειας. Σ’ αυτόν εδώ τον Τόπο, εδώ και τόσα χρόνια, άνθισε ο Ελληνισμός κάνοντας την «γέφυρα» ανάμεσα στην Ελληνιστική περίοδο και στη σημερινή εποχή.

Εδώ, μεγάλοι Έλληνες μέσα από την οικονομική τους δραστηριότητα αναδείχθηκαν σε μεγάλους ευεργέτες για τον Τόπο μας. Δεν χρειάζεται να αναφέρω ονόματα. Τα κτίρια της Αθήνας και όχι μόνο,  μαρτυρούν αψευδώς  για αυτό. Πέρα όμως από τις ευεργεσίες στην Πατρίδα, διαμόρφωσαν εστίες Πολιτισμού, εστίες Παιδείας, εδώ, στην Αλεξάνδρεια, όπως – σ’ αυτόν τον χώρο που βρισκόμαστε – Δημοτικά και Γυμνάσια. Επίσης, εστίες που στήριξαν τους πάσχοντες ανθρώπους, τα παιδιά, ορφανοτροφεία, γηροκομεία. Εκτός από αυτό όμως, τούτος  ο Τόπος, εδώ στην Αλεξάνδρεια,  συνδέεται και με την άνθιση του Ελληνικού  Πνεύματος. Ας μην ξεχνάμε τι σημαίνει  για όλον τον Ελληνισμό, και όχι μόνο, γιατί η ακτινοβολία του είναι διεθνής. Τί σημαίνει π.χ. ο Κωνσταντίνος Καβάφης.

Ας μην ξεχνάμε επίσης τι σημαίνει η περιγραφή την οποία κάνει για την Αλεξάνδρεια στη «Νυχτερίδα» ο Τσίρκας στην τριλογία του «Ακυβέρνητες Πολιτείες». Για αυτό είπα, είναι ένα «προσκύνημα» το οποίο κάνω εδώ εκ μέρους όλου του Ελληνικού Λαού. Σ’ αυτούς εδώ τους ανθρώπους που φυλάνε ακόμα τις «Θερμοπύλες» του Ελληνισμού, σ’ αυτούς που κατάγονται από μεγάλους προγόνους, οι οποίοι βοήθησαν τον Τόπο να ορθοποδήσει, έδωσαν εδώ την δυνατότητα να συνεχισθεί το Πνεύμα της Ελληνιστικής Αλεξάνδρειας, και το κυριότερο, έμαθαν στη νεολαία που ζει υπό συγκεκριμένες συνθήκες, δύσκολες πολλές φορές, ιδίως τα τελευταία χρόνια, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να είναι πάντα μέσα στην ψυχή τους. Αυτό με κάνει περισσότερο αισιόδοξο σήμερα, που οι σχέσεις μας με την αδελφή Χώρα Αίγυπτο είναι εξαιρετικές.

Και αγωνιζόμαστε όλοι μαζί για έναν καλύτερο κόσμο, ειρηνικό, σταθερό, δημοκρατικό, έναν κόσμο που υπερασπίζεται τον Άνθρωπο, που υπερασπίζεται την Αλληλεγγύη, που υπερασπίζεται την Δημοκρατία. Τι καλύτερη εστία από αυτόν εδώ τον Τόπο; Τι ωραιότερη έμπνευση για εμένα από αυτούς εδώ τους ανθρώπους; Στα μάτια τους βλέπω την συνέχεια του Ελληνισμού και στην ψυχή τους βλέπω την δύναμη ν’ αντιμετωπίσουμε όποια πρόκληση κι αν βρούμε μπροστά μας και να φανούμε κι εμείς σήμερα άξιοι απόγονοι μεγάλων προγόνων. Σας ευχαριστώ όλους σας από καρδιάς για την διαδρομή σας, για το ήθος σας, για την ελληνική σας συνείδηση. Σας ευχαριστώ γιατί είστε όλοι εδώ για να συμπορευτούν οι δύο λαοί, της Ελλάδας και της Αιγύπτου σ’ αυτόν τον κρίσιμο Τόπο αυτές τις κρίσιμες ώρες, για να διδάξουμε από κοινού τι σημαίνει Άνθρωπος, τι σημαίνει Ειρήνη, τι σημαίνει Αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς. Και πάλι σας ευχαριστώ και σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς της Πατρίδας.