Δηλώσεις των Προέδρων Ελλάδος και Ινδίας κ.κ. Προκοπίου Παυλοπούλου και Ram Nath Kovind κατά την συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο

Π.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:   Κύριε Πρόεδρε, με ιδιαίτερη χαρά και με την δέουσα τιμή σας υποδέχομαι και σας καλωσορίζω, στο πλαίσιο αυτής της πρώτης επίσημης επίσκεψής σας στην Αθήνα και σε Ευρωπαϊκή Χώρα.  Η επίσκεψη αυτή όχι μόνον επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο των παραδοσιακώς φιλικών διμερών μας σχέσεων, αλλά και καταδεικνύει την σταθερή βούληση των Χωρών μας και των Λαών μας να προωθήσουν ουσιαστικώς την διμερή μας συνεργασία και την διεύρυνσή της σε πολλούς ακόμη τομείς.

  1. Στο σημείο αυτό θέλω να επισημάνω ότι το εξαιρετικό κλίμα των σχέσεών μας και η οικοδόμηση δεσμών συνεργασίας και εμπιστοσύνης μεταξύ Αθηνών και Ν. Δελχί, επιβεβαιώθηκαν και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιά στην Ινδία, τον Νοέμβριο του περασμένου έτους.
  2. Είμαι βέβαιος ότι οι συνομιλίες μας θα είναι εποικοδομητικές, όπως αρμόζει σε δύο Φίλες Χώρες με παράδοση στην πίστη προς τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και με τεράστια συνεισφορά στον Παγκόσμιο Πολιτισμό.  Ένα γεγονός αδιαμφισβήτητης αξίας, που προάγει η πρωτοβουλία «Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών», την οποία έχει αναλάβει η Χώρα μου. Είναι άλλωστε γνωστό ότι οι πολιτιστικές μας σχέσεις χρονολογούνται εδώ και τρεις, περίπου, χιλιετίες.
  • Για την Ελλάδα, κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης, η Ινδία αποτελεί έναν σημαντικό διεθνή παράγοντα και στρατηγικό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζει την ενίσχυση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ινδίας κατά την προσεχή πενταετία.
  1. Είναι γνωστό, ότι στο σημερινό πολιτικό γίγνεσθαι η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Άλλωστε, η Ελλάδα έχει εμπράκτως αποδείξει την σταθερή προσήλωσή της στην πλήρη εφαρμογή του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.  Τούτο προκύπτει και από τον τρόπο, με τον οποίο η Ελλάδα υπερασπίζεται τα Εθνικά της Θέματα, για τα οποία σας εκθέτω τα εξής:

Α. Ως προς το Κυπριακό -και με την αυτονόητη βεβαίως διευκρίνιση ότι αυτό αποτελεί διεθνές και, κυρίως, ευρωπαϊκό ζήτημα- επιδιώκουμε, το συντομότερο δυνατό, την δίκαιη και βιώσιμη λύση του.  Όμως η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία θα προκαλούσαν στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων.  Τούτο είναι αντίθετο προς κάθε έννοια Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου. Επιπλέον δε, θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο ως και καταστροφικό προηγούμενο για την κυριαρχία κάθε κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και εδώ οφείλω να εξάρω την εξαιρετικά συνεπή στάση της Ινδίας στο Κυπριακό διαχρονικώς.

Β. Ως προς τις σχέσεις μας με την Τουρκία: Επαναλαμβάνω, για πολλοστή φορά, ότι επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και ευνοούμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.  Τούτο, όμως, προϋποθέτει εκ μέρους της Τουρκίας ειλικρινή σεβασμό του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου και του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου.  Άρα και οι διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947-οι οποίες είναι απολύτως σαφείς και πλήρεις και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες-πρέπει να γίνονται απ’ όλους πλήρως σεβαστές. Πολλώ μάλλον όταν η αμφισβήτησή τους οδηγεί σε αμφισβήτηση των συνόρων  όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Επιπλέον, ιδίως ως προς την ΑΟΖ, η Τουρκία οφείλει να σέβεται το Δίκαιο της Θάλασσας, ήτοι την Συνθήκη του Montego Bay του 1982.  Το οποίο την δεσμεύει, μολονότι δεν έχει προσχωρήσει σ’ αυτό, διότι, κατά τη νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, παράγει πλέον γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Γ. Ως προς την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, επίσης επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και ευνοούμε την ΝΑΤΟϊκή και Ευρωπαϊκή της προοπτική.  Τούτο όμως προϋποθέτει επίλυση του ζητήματος του ονόματός της, κατά τρόπο συμβατό με την Ιστορία, το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, ήτοι κατά τρόπο που εξαλείφει τον αλυτρωτισμό. Κατά συνέπεια, η πρόσκληση προς ένταξη της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και η έναρξη κάθε ουσιαστικής ενταξιακής προετοιμασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση προϋποθέτουν προηγούμενη κατάλληλη αναθεώρηση του Συντάγματος της πΓΔΜ προς αυτή την κατεύθυνση -όπως άλλωστε δεσμεύθηκε το κράτος αυτό με την χθεσινή μεταξύ μας Συμφωνία-  δοθέντος ότι ουδένα δημοκρατικό κράτος νομιμοποιείται να υπογράφει δεσμευτικές γι’ αυτό Διεθνείς Συνθήκες, οι οποίες παραβιάζουν ευθέως το σύνταγμά του.

Με αυτές τις σκέψεις σας καλωσορίζω στην Αθήνα.  Και εύχομαι η επίσκεψή σας αυτή ν’ αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στις, ήδη εξαιρετικές, σχέσεις των Χωρών και των Λαών μας.

 

RAM NATH KOVIND (από ανεπίσημη μετάφραση): Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πάρα πολύ για την θερμή υποδοχή στη χώρα σας.  Είναι αλήθεια ότι οι δύο χώρες έχουν μακραίωνες σχέσεις και ρίζες οι οποίες κατεβαίνουν στα βάθη της ιστορίας.  Επίσης, είναι χώρες με μεγάλο πλούτο στην αρχαία τέχνη.

Χθες είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ μία σειρά από μνημεία τόσο εντός της Αθήνας όσο και γύρω από την Αθήνα.  Η Ακρόπολη, οι Στύλοι του Ολυμπίου Διός, ο Ναός του Διός και του Ποσειδώνος είναι πραγματικά μαγευτικοί τόποι και αξιοθέατα.  Πραγματικά απόλαυσα αυτές τις επισκέψεις.

Εξοχότατε, αυτή είναι η πρώτη μου επίσημη επίσκεψη στη χώρα σας, την Ελλάδα.  Και το γεγονός ότι επέλεξα η Ελλάδα να είναι η πρώτη μου επίσκεψη σε ευρωπαϊκή χώρα σε αυτή την παρθενική, αν θέλετε, πρώτη μου περιοδεία στην Ευρώπη δείχνει την διάθεση και πρόθεση της χώρας μου να ενδυναμώσει τις εξαιρετικές σχέσεις συνεργασίας που έχουμε ήδη.  Οι χώρες μας μοιράζονται πολλές κοινές αρχές, μεταξύ άλλων τις αρχές της Δημοκρατίας και της διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας.  Στόχος μας είναι, λοιπόν, και επιθυμία μας να εμβαθύνουμε τις στενές σχέσεις συνεργασίας σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο και συγκεκριμένα στους τομείς αυτούς.  Η Ελλάδα έχει καταβάλει σκληρές προσπάθειες στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις. Επίσης, θα θέλαμε να εκφράσουμε την επιθυμία μας για την οικοδόμηση στενών ινδο-ελληνικών σχέσεων σε πολλούς τομείς.

Προσφάτως παρουσιάστηκε η Διεθνής Ηλιακή Συμμαχία.  Μία Συμμαχία που αφορά την τιθάσευση της ηλιακής ενέργειας προκειμένου να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή, ως ένα μέτρο πρόληψης της κλιματικής αλλαγής. Η Ινδία έλαβε αυτή την πρωτοβουλία και η ιδρυτική Σύνοδος για την Διεθνή Ηλιακή Συμμαχία έλαβε χώρα στο Νέο Δελχί τον Μάρτιο του 2018.  Προσκλήθηκαν πολλά κράτη-μέλη που πήραν μέρος.  Θα ήταν ιδιαίτερη χαρά για μας εάν η Ελλάδα γινόταν επίσης μέλος της Διεθνούς Ηλιακής Συμμαχίας με στόχο την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας και την πρόβλεψη της κλιματικής αλλαγής.

Εξοχότατε, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω επίσης για την υποστήριξη της Ελλάδας στην υποψηφιότητά μας στην Ομάδα Πυρηνικών Προμηθευτών, την NSG, και πραγματικά προβλέπουμε σ’αυτή την στήριξη.  Επίσης, ευχαριστούμε για την στήριξή σας στην υποψηφιότητα της Ινδίας στην Αυστραλιανή Ομάδα, ‘The Australia Group’.

Εξοχότατε, θα θέλαμε επίσης την υποστήριξη της Ελλάδας όσον αφορά την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το καθεστώς GSP Plus, το οποίο χορηγείται στο Πακιστάν.  Η στάση αυτή σημαίνει πως το Πακιστάν θα έχει μία προτιμησιακή πρόσβαση στην ΕΕ, την στιγμή που θα έπρεπε, αντιθέτως, να αντιμετωπίζεται με μεγάλη προσοχή λόγω των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που παραβιάζονται στη  χώρα αυτή και της τρομοκρατίας την οποία εξάγει. Η τρομοκρατία αποτελεί μία από τις χειρότερες απειλές της παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας και οι δύο χώρες μας έχουν αποδείξει την δέσμευσή τους να την καταπολεμήσουν.  Στο πλαίσιο αυτό θα ήταν σκόπιμο οι χώρες μας να συνεργαστούν, προκειμένου να ανταποκριθούν σ’αυτή την μεγάλη απειλή που υφίσταται η ανθρωπότητα.  Και για τον λόγο αυτό θα θέλαμε την υποστήριξη της Ελλάδας για την γενική Συνθήκη κατά της τρομοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να υπογραφεί και να υποστηριχθεί από περισσότερα κράτη-μέλη.

Εξοχότατε, αποδίδουμε μεγάλη σημασία και σπουδαιότητα στις σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία θεωρούμε έναν στρατηγικό μας εταίρο, καθότι οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις των δύο μερών είναι, πραγματικά, πολύ σημαντικές και η ΕΕ αποτελεί σημαντικό εμπορικό μας εταίρο.  Είχαμε την συνάντηση το 2017 μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ινδίας, όπου πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις σε πολύ αρμονικό και θετικό κλίμα και είχαν μία πολύ θετική έκβαση.  Αργότερα, μέσα στην εβδομάδα υπουργός της κυβέρνησής μας θα επεκταθεί στο θέμα αυτό.

Εξοχότατε, αντιλαμβανόμαστε την ευαισθησία της χώρας σας για το θέμα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.  Η κυβέρνησή σας βρίσκεται σε συνομιλίες με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και, όπως αναφέρατε και εσείς νωρίτερα, μόλις επιτεύχθηκε και υπογράφηκε μία Συμφωνία σχετικά με το όνομα της χώρας.

Σας ευχαριστώ Εξοχότατε.-

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ