Σημεία χαιρετισμού του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου κατά την τελετή απονομής πτυχίων στους σπουδαστές της 6ης εκπαιδευτικής σειράς “Λόρδος Βύρων” του Ινστιτούτου Διαρκούς Επιμόρφωσης

Κύριε Υπουργέ, κύριοι Αρχηγοί,

Για τρίτη συνεχή χρονιά κατά την διάρκεια της θητείας μου είμαι εδώ μαζί σας. Θέλω να συγχαρώ τον φίλο μου –χρόνια ολόκληρα από τα χρόνια της Γαλλίας, δύσκολα κι όμορφα χρόνια μαζί- τον κ. Αριστείδη Γιαπαλή. Έναν άνθρωπο με όραμα, με θέληση, με δύναμη προσφοράς.  Τον συγχαίρω για την προσπάθεια την οποία ξεκίνησε, που έχει πάρει τον δρόμο της και θα πάει ακόμα καλύτερα στο μέλλον, γιατί αξίζει τον κόπο. Συγχαίρω επίσης τους διδάσκοντες που, ανιδιοτελώς, πάντα με την αίσθηση της προσφοράς, είναι κοντά σας.

Σήμερα η θέση και η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων έχει αλλάξει, δεν είναι όπως ήταν πριν από μερικά χρόνια. Η θέση τους και η αποστολή τους συνδυάζονται με την εξέλιξη της γεωστρατηγικής θέσης της Χώρας μας. Και εκ των πραγμάτων είναι γνωστό ότι η Ελλάδα σήμερα, από γεωστρατηγική άποψη, αποτελεί το προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης και της ΕΕ στην Ανατολή. Ο ρόλος της μέσα στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ είναι πολύ πιο ισχυρός γιατί η Ελλάδα είναι πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας, το αντιλαμβάνονται πια όλοι. Επομένως, ο ρόλος αυτός είναι πρωταρχικός και εντός της ΕΕ και εντός του ΝΑΤΟ. Μπορείτε εύκολα να αντιληφθείτε ότι η Χώρα μας, στο επίπεδο του ΝΑΤΟ, είναι πολύ πιο ισχυρή σ’ ό,τι αφορά την εκτέλεση της αποστολής της σ’ αυτήν την μεγάλη Συμμαχία από ό,τι ήταν μέχρι πριν λίγα χρόνια. Το ίδιο συμβαίνει και στην ΕΕ, όσο ο Πυλώνας Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλειας -που έμεινε ατροφικός μέσα στα χρόνια- αρχίζει να εκτιμάται πολύ περισσότερο. Και τώρα αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει ο πυλώνας αυτός να ενισχυθεί και να γίνει ακόμα πιο στιβαρός στο μέλλον. Γιατί η Ελλάδα -και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου, είναι μια πραγματικότητα που γίνεται κάθε μέρα και περισσότερο αντιληπτή- είναι ο φύλακας των συνόρων και του εδάφους της ΕΕ. Αντιλαμβάνεσθε λοιπόν πως η αποστολή σας στον σημερινό κόσμο, τον δύσκολο κόσμο, και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ αποκτά άλλες διαστάσεις. Ως εκ τούτου απαιτείται πλήρης γνώση όλων εκείνων των ζητημάτων που σχετίζονται με την γεωστρατηγική θέση της Χώρας. Και ιδίως σοβαρή γνώση, σε βάθος γνώση, του Διεθνούς Δικαίου στο σύνολό του και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου. Του Διεθνούς Δικαίου δε όχι μόνο ως προς το πεδίο των Συνθηκών (της Συνθήκης της Λωζάνης, της Συνθήκης των Παρισίων, κλπ), αλλά και του Δικαίου της Θάλασσας, κατά τη Συνθήκη του Μοντέγκο Μπέι του 1982, που αποκτά ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις στον σύγχρονο κόσμο. Δεν νοείται λοιπόν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας να μην γνωρίζουν, πέρα από τις γνώσεις που απέκτησαν στις παραγωγικές Σχολές, τι είναι εκείνο που συμβαίνει σήμερα μέσα από μια ραγδαία εξέλιξη του κόσμου. Για αυτό είναι πολύτιμη η συμβολή του Ινστιτούτου. Και νομίζω πως, όπως είπα και πριν, αυτή η αποστολή θα γίνεται ολοένα και πιο σημαντική στο μέλλον. Σε ό,τι με αφορά θα βρίσκομαι πάντα δίπλα σας σ’ αυτήν την προσπάθεια. Είναι το λιγότερο που μπορώ να κάνω και υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας.

Εύχομαι καλή δύναμη, καλή πορεία. Και εύχομαι στο Ινστιτούτο να συνεχίσει,  για πολλά πολλά ακόμη χρόνια, να συμβάλλει στην πορεία της Ελλάδας μέσα στο σύγχρονο δύσκολο κόσμο, πάντα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της μεγάλης μας Ευρωπαϊκής Οικογένειας  και της μεγάλης μας συμμαχίας, του ΝΑΤΟ.

Ευχαριστώ πολύ.-