Σημεία χαιρετισμού του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου κατά τα εγκαίνια της 3ης Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης “Άρης και Λίλιαν Βουδούρη” του Κέντρου Κοινωνικής Φροντίδας ατόμων με νοητική υστέρηση “ΕΣΤΙΑ”

Κυρίες και Κύριοι,

Με ιδιαίτερη χαρά αλλά και τιμή βρίσκομαι εδώ, για να παραστώ στα εγκαίνια αυτής της 3ης Μονάδας Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Κέντρου Κοινωνικής Φροντίδας Ατόμων με Νοητική Υστέρηση, της «Εστίας». Είπε ο κ. Παλαιοκρασσάς προηγουμένως ότι με συναντάει συχνά σε τέτοιες εκδηλώσεις. Κύριε Παλαιοκρασσά, αγαπητέ φίλε Γιάννη, είναι το ελάχιστο που μπορώ να κάνω από την πλευρά της Πολιτείας, για να πω ένα μεγάλο «ευχαριστώ», σ’ όλους αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι είτε συμπληρώνουν το έργο του Κράτους σε δύσκολες στιγμές για την κοινωνία μας και τον Λαό μας, είτε το αναπληρώνουν εντελώς. Χωρίς την συμβολή τους δεν ξέρω αν αυτή η κοινωνία, μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες που ζήσαμε κι εν μέρει ακόμα ζούμε –εύχομαι όχι για πολύ–  θα είχε αντέξει και θα είχαμε αποφύγει την κοινωνική έκρηξη. Είναι λοιπόν στοιχειώδες χρέος από την πλευρά μου να συμπαρίσταμαι και να αναδεικνύω το έργο όλων εκείνων όπως η «Εστία», όπως –και θέλω να το πω δημόσια– το Ίδρυμα «Άρη και Λίλιαν Βουδούρη». Έχουμε βρεθεί πολλές φορές και χαίρομαι σε τέτοια εγκαίνια ιδίως από το Ίδρυμα, το οποίο μένει πιστό στο πνεύμα του Άρη και της Λίλιαν Βουδούρη, τους οποίους είχα την τύχη να τους γνωρίσω πολύ πριν βρεθώ στον χώρο της πολιτικής, τον καιρό που ήμουν με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Συγχαρητήρια, λοιπόν, για αυτήν την σημαντική προσπάθεια εδώ. Εύχομαι καλή συνέχεια στο Ίδρυμα, που τιμά έτσι την μνήμη δύο μεγάλων Ελλήνων. Και εσείς κα Προκοπάκη, θέλω να αισθάνεσθε την ικανοποίηση ότι μέσα από το έργο της «Εστίας» και ιδίως μέσα από τις «Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης», κάνετε πράξη μια σημαντική αρχή, όχι μόνο του Πολιτισμού μας αλλά και ιδίου του Συντάγματός μας.

Κι εδώ, οφείλω να προβώ στην εξής εξήγηση: Πρίν απ΄ όλα, το μεγαλείο της Ελλάδας, ακόμα και σε δύσκολους καιρούς, είναι ότι ποτέ δεν υπέστειλε την σημαία του Ανθρωπισμού. Για την Ελλάδα πριν απ΄ όλα ήταν και είναι ο Άνθρωπος. Κι αυτό παραμένει, και θα παραμένει πάντοτε. Γιατί αυτή είναι η διαφορά μας και, το κυριότερο, αυτό μπορούμε με τον τρόπο, με τον οποίο ζούμε, σ΄ αυτόν τον δύσκολο Κόσμο, να διδάξουμε ή να εμπνεύσουμε και σε άλλους, ιδίως στο πλαίσιο της μεγάλης μας Οικογένειας, της Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας.

Αλλά είπα πριν, ότι είναι και μία επιταγή του ιδίου του Συντάγματός μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Σύνταγμά μας υπερέχει και στον τομέα αυτόν, αναδεικνύοντας τον Πολιτισμό μας διαχρονικώς. Άλλα Συντάγματα προστατεύουν τον Άνθρωπο ως προς την Αξιοπρέπεια του. Το Ελληνικό Σύνταγμα, και μάλιστα στο άρθρο 2 ήδη, προστατεύει την Αξία του Ανθρώπου. Και γνωρίζετε ότι η Αξία είναι πολύ ευρύτερη έννοια σε σχέση με την Αξιοπρέπεια. Γιατί Αξία έχει κάθε Άνθρωπος -κάθε Ανθρώπινο Ον- πέρα από την δυνατότητα να αναπτύξει την προσωπικότητά του.

Αυτό είναι το μεγαλείο του Ελληνισμού, ακόμη και στο επίπεδο της Έννομης Τάξης. Αυτό σημαίνει ότι τον Συνάνθρωπό μας πρέπει να τον τιμούμε και να τον σεβόμαστε, ως Άνθρωπο και Συνάνθρωπο. Και αυτό κάνει η «Εστία», και αυτό κάνουν ιδίως οι «Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης». Γιατί συνηθίζουμε, ιδίως σε τέτοια άτομα -άτομα με νοητική υστέρηση- να ξεκινάμε στην αρχή την προσπάθεια στήριξής τους και από ένα σημείο και πέρα να επέρχεται η «κόπωση». Το καταλαβαίνω, πολλές φορές, αλλά δεν είναι ίδιο ημών, των Ελλήνων. Εδώ, αυτοί οι άνθρωποι στηρίζονται σε όλη τους την ζωή. Και για να τιμηθεί ο Άνθρωπος και για να τους δοθεί η δυνατότητα να δείξουν την δική τους μοναδικότητα, γιατί έτσι πρέπει να δούμε αυτούς τους Ανθρώπους. Ανθρώπους, οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο, ακόμα και με τον τρόπο, με τον οποίο μας καλούν να τους συμπαρασταθούμε. Διότι, έτσι μπορούμε να δείξουμε την στάθμη της Ανθρωπιάς μας.

Όφειλα, κύρια Προκοπάκη, να πω αυτά τα λόγια, και για εσάς και για το Ίδρυμα «Άρη και Λίλιαν Βουδούρη». Σας ευχαριστήσω θερμά, γι΄ αυτό που σας είπα πριν: Για την συμπόρευση με την Πολιτεία, για την αναπλήρωση της Πολιτείας. Και εύχομαι να σας δίνει ο Θεός την δύναμη να βρίσκετε και άλλους συμπαραστάτες, να συνεχίσετε αυτό το έργο, που αφορά τον Άνθρωπο, τον Πολιτισμό μας, την Πατρίδα μας και τον Λαό μας.

Και πάλι συγχαρητήρια, καλή δύναμη.