Κύριε Δήμαρχε,
Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση, όπως επίσης και για την οργάνωση, γενικότερα, της σημερινής μας επίσκεψης εδώ. Ξεκίνησε, όπως έπρεπε να ξεκινήσει, για έναν Τόπο με τέτοια Ιστορία, που δυστυχώς ούτε εμείς την γνωρίζουμε καλά, ούτε έχουμε αποτιμήσει πλήρως την σημασία της. Και μιλώ για την επίσκεψη σ΄ αυτό το εξαιρετικό Μουσείο, στο Κάστρο. Ένα Μουσείο που είναι μικρογραφία της Αρχαίας Κληρονομιάς μας. Μικρογραφία, γιατί κλείνει τους αρχαιολογικούς θησαυρούς αυτής της περιοχής, που είναι, όμως, αρχαιολογικοί θησαυροί της Πατρίδας μας από την νεολιθική εποχή ως την ρωμαϊκή.
Και θα κορυφωθεί, αυτή η σημερινή επίσκεψη μας -όλων εδώ και εμού προσωπικώς- με την Τιμή που θα πρέπει να αποδώσουμε στο Έπος των Θερμοπυλών. Αν γίνεται, όμως, αυτό δεν είναι μόνο για να θυμηθούμε, τι συνέβη στις Θερμοπύλες, και βεβαίως τι ήταν εκείνο που μας κάνει περήφανους μέσα στην Ιστορία για το παράδειγμα που έδωσε ο Λεωνίδας, οι τριακόσιοι και όλοι οι άλλοι που ήταν εκεί. Γιατί ξεχνάμε ότι εκεί ήταν και άλλοι πολλοί Έλληνες. Ήταν μια μάχη που έδειξε τι μπορεί να κάνουν οι Έλληνες ενωμένοι, και πως ενωμένοι μπορούν να υπερασπισθούν Αρχές και Αξίες της Πατρίδας μας και του Έθνους μας. Κι αυτό πρέπει να αναδείξουμε και σήμερα. Γι΄ αυτό και η εδώ παρουσία μου, με κάνει να συναισθάνομαι πολύ περισσότερο το Χρέος μου, υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας.
Οι Θερμοπύλες -να το θυμόμαστε όλοι- δεν είναι μόνο μια ιστορική κληρονομιά. Είναι, επιπλέον, ένας Φάρος που μας δείχνει τι πρέπει να κάνουμε εμείς οι Έλληνες στο μέλλον. Στις Θερμοπύλες, αργότερα στη Σαλαμίνα, στους Μηδικούς Πολέμους η Ελλάδα ήταν εκείνη, η οποία έβαλε τις βάσεις του Δυτικού Πολιτισμού, μέσα από την Ελευθερία του Πνεύματος και την έννοια της Ελευθερίας γενικότερα, απέναντι στο μύθο, στη δοξασία, στις εμμονές, στη μυστικοπάθεια. Από εκεί ξεκίνησε ο Πολιτισμός μας.
Αλλά οι Θερμοπύλες μας θυμίζουν, επιπλέον, ότι δεν μπορούμε να μείνουμε μόνο σ΄ αυτή την κληρονομιά. Εμείς, οι σύγχρονοι Έλληνες όπου Γης, έχουμε το Χρέος να συνεχίσουμε την υπεράσπιση αυτών των Αρχών και Αξιών, που και σήμερα οι Θερμοπύλες εκπέμπουν. Οφείλουμε να υπερασπισθούμε και τον Τόπο μας, και τον Πολιτισμό μας, και ό, τι αυτός ο Πολιτισμός συμβολίζει. Και, κυρίως, την αξία της Ελευθερίας, γιατί αυτή είναι η βασική Αξία του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος και η ρίζα του Πολισμού μας και σήμερα.
Και η Ελευθερία, ξέρετε, βρίσκεται εν κινδύνω γενικότερα, όχι μόνο στον Τόπο μας, όχι μόνο στην Ευρώπη μας, σε όλο τον Πλανήτη. Αυτός ο Τόπος, μικρός Τόπος, αλλά με τεράστιους συμβολισμούς, μας δίνει την δυνατότητα να σκεφθούμε. Είναι ένας Τόπος που μας γεμίζει με αίσθηση Χρέους. Από εδώ, εμείς πρέπει να κατανοήσουμε σήμερα:
Πρώτον, ότι οφείλουμε να υπερασπισθούμε την έννοια της Ελευθερίας, και για το Λαό μας, και για το Έθνος μας, και για την Ευρωπαϊκής μας Οικογένεια και για ολόκληρο τον Κόσμο. Κι αυτό μπορούμε να το κάνουμε, μόνον ενωμένοι, θυσιάζοντας ακόμα και την ζωή μας, αν αυτό χρειασθεί. Γιατί αυτή η έννοια της Ελευθερίας και της υπεράσπισής της, μέσα από την ενότητα και την αυτοθυσία είναι αυτό που πρέπει να μας εμπνέει. Ιδίως σ΄ αυτούς τους κρίσιμους καιρούς.
Δεύτερον, δεν ξεχνάμε εδώ, ότι εμείς, οι Έλληνες, ό, τι σημαντικό πετύχαμε στην Ιστορία μας, το πετύχαμε ενωμένοι. Και για ό, τι ντρεπόμαστε, το πετύχαμε διχασμένοι. Κι αυτός ο διχασμός, αυτή η διχόνοια, στοίχησε πολλά, ακόμα και τμήματα του Εθνικού μας κορμού. Το επαναλαμβάνω πολλές φορές αυτό. Ίσως θα νομίζουν κάποιοι, ότι μου έχει γίνει μια εμμονή, ένας εύκολος λόγος. Κάθε άλλο, είναι κραυγή αγωνίας για όλους μας, και πρώτα για μένα.
Θέλω να καταλάβουμε τούτο: Όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Δεν σημαίνει ότι υποστέλλουμε την σημαία της ιδεολογίας του καθενός μας, τις απόψεις μας σε επιμέρους θέματα. Κάθε άλλο, το επιβάλλει η Δημοκρατία να έχουμε διαφορές. Εξίσου όμως η Δημοκρατία -η Ελληνική Δημοκρατία, όπως γεννήθηκε και αποτελεί ακόμα και σήμερα σύμβολο για τον Πολιτισμό μας- επιβάλλει, σ΄ εμάς του Έλληνες, για να εκπληρώσουμε το Χρέος μας στο μέλλον να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Κι αυτό γίνεται μέσα από αρραγή ενότητα, την οποία οφείλουμε να υπερασπισθούμε «όκωσπερ τείχεος», για να χρησιμοποιήσω την αρχαιοπρεπή έκφραση.
Και πάλι κύριε Δήμαρχε σας ευχαριστώ, τα υπόλοιπα το απόγευμα, με περισσότερες ιστορικές λεπτομέρειες, που δεν είναι μόνο ιστορικές.
Προκόπης Παυλόπουλος
Από το 2000 ως το 2014 εκλεγόταν συνεχώς Βουλευτής Α΄ Αθηνών. Από το 2000 έως το 2004 ήταν Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας. Μεταξύ 2004-2009 διετέλεσε, αδιαλείπτως, Υπουργός Εσωτερικών στις Κυβερνήσεις Κώστα Καραμανλή, με την ενιαία μορφή που είχε τότε το Υπουργείο αυτό. Στις 18 Φεβρουαρίου του 2015 εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας με πλειοψηφία 233 ψήφων επί 300.
Τελευταία άρθρα