Από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Λετονίας κ.Edgars Rinkevics στο Προεδρικό Μέγαρο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σας καλωσορίζω στην Προεδρία της Δημοκρατίας και σας εύχομαι κάθε καλό, όπως λέμε στην Ελλάδα, για την συμπλήρωση 100 ετών από την ανεξαρτησία της χώρας σας. Και θυμίζω ότι είναι μια από τις αιτίες αυτή η επέτειος, που αποφασίσαμε πέρυσι στη Μάλτα, οι μη εκτελεστικοί Πρόεδροι της Δημοκρατίας οι οποίοι έχουμε δημιουργήσει το «Group Arraiolos», φέτος σε λίγες μέρες, 13 Σεπτεμβρίου, η Σύνοδός μας, τιμής ένεκεν μάλιστα, να γίνει στην χώρα σας, στην Λετονία και στην πρωτεύουσά σας, την Ρίγα.

Χαίρομαι γιατί έχουμε κοινές θέσεις η Λετονία και η Ελλάδα, η Ελλάδα και η Λετονία, σχετικά με το μέλλον της μεγάλης Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας. Νομίζω, κύριε Υπουργέ, ότι αυτό που πρέπει -ενόψει μάλιστα των Ευρωεκλογών-  να κοιτάξουμε με ιδιαίτερη προσοχή, είναι το πώς με τις πολιτικές μας θα καταπολεμήσουμε όλα αυτά τα μορφώματα του λαϊκισμού που φτάνουν τα όρια του ναζισμού, τα οποία ξεπηδούν σε διάφορες χώρες. Και τα οποία είναι πραγματικοί εχθροί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεδομένου ότι έχουν απροκάλυπτα ως στόχο την διάλυση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος. Δεν πρέπει να αφήσουμε τα μορφώματα αυτά να επικρατήσουν, σε καμία περίπτωση, και αυτό είναι κυρίως θέμα πολιτικών που πρέπει να αναπτύξουμε. Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να σας πω λίγα λόγια γι΄αυτές τις πολιτικές, όπως τις αντιλαμβανόμαστε εμείς, οι Έλληνες.

Το πρώτο το οποίο πρέπει να κοιτάξουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι τις πολιτικές μας τις οικονομικές. Πρέπει η οικονομική μας πολιτική γενικότερα να είναι τέτοια ώστε να μην ευνοεί τις ανισότητες και, αντιθέτως, να στηρίζει το κοινωνικό κράτος. Διότι όλα αυτά τα μορφώματα του λαϊκισμού, εκεί βασίζονται. Βασίζονται στη φτώχεια, βασίζονται γενικότερα στην διεύρυνση των ανισοτήτων. Είμαστε υποχρεωμένοι να ξαναδούμε τις πολιτικές μας και ευτυχώς, αυτό είναι πλέον μια κοινή συνείδηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεύτερον -και είναι κάτι το οποίο αφορά και τις δικές σας αρμοδιότητες- εμείς, οι Έλληνες, θεωρούμε ότι πρέπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχυθεί ο πυλώνας της Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλειας. Με όσα συμβαίνουν στον κόσμο και με το ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ανάγκη να ενισχύσουμε τον πυλώνα της Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλειας, να εργασθούμε προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε η Ευρώπη να παίξει τον πλανητικό ρόλο που πρέπει να παίξει. Η Ευρώπη, ιδίως στον τομέα αυτό, έχει ένα ρόλο όχι μόνο για τους Λαούς της. Σε ό,τι αφορά την ειρήνη του κόσμου, σε ό,τι αφορά γενικότερα την συνεργασία μεταξύ των Λαών, η Ευρώπη πρέπει να παίξει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο. Αυτή είναι η Ιστορία της, αυτός είναι ο Πολιτισμός της.

Και, τέλος, υπάρχει το μεγάλο ζήτημα της Αλληλεγγύης στην Ευρώπη, το οποίο πρέπει να το δούμε με όση σοβαρότητα απαιτούν οι καιροί. Η Αλληλεγγύη είναι μια αρχή υπαρξιακή για την Ευρώπη. Φαίνεται από την εποχή που άρχισε η Ευρωπαϊκή Ένωση την πορεία της προς την τελική δημιουργία της. Και έχουμε ένα ζήτημα όπως είναι το προσφυγικό σήμερα, στο οποίο κρίνεται πραγματικά η εφαρμογή της Αρχής της Αλληλεγγύης. Άρα η Αλληλεγγύη πρέπει να υπάρξει μεταξύ των Λαών μας στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρέπει ορισμένοι Εταίροι μας να το καταλάβουν πολύ καλά τούτο: Ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αρχές, έχει αξίες και μόνο όσοι τις σέβονται μπορούν να φέρουν τον τίτλο του Ευρωπαίου Εταίρου. Κλείνοντας θέλω να σας τονίσω ότι πάνω σε αυτό τον αξιακό κώδικα, ας το πω έτσι, θα κριθούν και όλοι εκείνοι μετά τις Ευρωεκλογές, που θέλουν να καταλάβουν θέσεις ηγετικές ή φιλοδοξούν να καταλάβουν θέσεις ηγετικές στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μόνο πραγματικοί Ευρωπαίοι, που σέβονται αυτές τις αρχές και αυτές τις αξίες, νομιμοποιούνται να φιλοδοξούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Και καθένας μας, ως τότε, δίνει πραγματικά εξετάσεις.

Καλώς ορίσατε. Ευχαριστώ πολύ.

 

  1. E. RINKEVICS (από μετάφραση): Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ θερμά για τα καλά σας λόγια και για την υποδοχή που μου επιφυλάξατε. Θα ήθελα να σας πω ότι σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου μας και επίσης σας περιμένουμε στη Ρίγα, ενόψει της συνάντησης των μη Εκτελεστικών Προέδρων της Arraiolos. Και φυσικά, συμφωνώ απόλυτα με όλα όσα είπατε. Πιστεύω ότι η Ενότητα, η Αλληλεγγύη και οι Αξίες είναι τομείς τους οποίους πραγματικά πρέπει να εργαστούμε. Και εμείς θεωρούμε ότι η πρόκληση που αποτελούν οι ανισότητες θα πρέπει να αντιμετωπισθεί τόσο σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ελλάδα για την Αλληλεγγύη που έχει δείξει μέσω του ΝΑΤΟ όσων αφορά τις αποστολές  για την εναέρια παρακολούθηση και τις αποφάσεις που λήφθηκαν στη διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ. Και εμείς πρέπει να πω, έχουμε εκπληρώσει  τις υποχρεώσεις μας, έχουμε στείλει συνοριοφύλακες που συμμετέχουν στην FRONTEX. Και επίσης όσον αφορά την εθελοντική κατανομή των προσφύγων έχουμε και εκεί καλύψει τις υποχρεώσεις μας, αυτές που αναλάβαμε το 2015, εξ όσων διαβάζω στις εκθέσεις  έχουν μετεγκατασταθεί 294 μετανάστες από τους 295 που έχουμε αναλάβει υποχρέωση να δεχθούμε. Άρα λοιπόν από την Ελλάδα στην Λετονία έχουν μετεγκατασταθεί το 99,9% των ανθρώπων που έχουμε υποσχεθεί να δεχθούμε.

Επίσης θέλω να σας ευχαριστήσω για τις θέσεις της Ελλάδας γενικότερα ως δύο μικρές Χώρες στα άκρα της Ευρώπης στην Ανατολή και εκεί που βρισκόμαστε εμείς γνωρίζουμε τα προβλήματα της Ιστορίας και των γειτόνων. Και επίσης επιδιώκουμε την εμβάθυνση και την διεύρυνση των σχέσεων μας ώστε να μπορέσουμε να συνεργαστούμε και στην Ευρώπη και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Κλείνοντας θέλω να αναφερθώ στα τραγικά γεγονότα με τις πυρκαγιές που συνέβησαν φέτος το καλοκαίρι στη Χώρα σας με την απώλεια τόσων ζωών αισθανόμασθε βαθιά τον πόνο της Χώρα σας  και θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου και σε εσάς αλλά και στον Ελληνικό Λαό.

 

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ