Σημεία χαιρετισμού του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου στην τελετή βράβευσης της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ.Βαρθολομαίου από τη Βουλή των Ελλήνων και της ανακήρυξής Του σε Ισόβιο Επίτιμο Πρόεδρο του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών

Παναγιότατε,

 

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι εδώ, σ΄ αυτή την εκδήλωση, η οποία κορυφώνει την τριήμερη συνοδοιπορία μας, δυο μέρες στην Κρήτη σήμερα εδώ, και η οποία αποδίδει στο Πρόσωπό Σας αυτό το οποίο Σας ανήκει. Είναι μια εκδήλωση, την οποία οργανώνει η Βουλή των Ελλήνων, τιμώντας σας για την συμβολή Σας στην προστασία του Περιβάλλοντος και ο ιστορικός Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών, ο οποίος σας ανακηρύσσει Ισόβιο Επίτιμο  Πρόεδρό του. Θα μείνω σ΄ ένα μόνο θέμα, όπως επιβάλλει ο ρόλος μου άλλωστε: Σ΄ εκείνο που αφορά την βράβευσή σας, από την Βουλή των Ελλήνων, για την οικολογική Σας πρωτοβουλία, που αναδεικνύει αυτό το οποίο ουδείς είναι δυνατόν να αμφισβητήσει σήμερα: Τον κορυφαίο ρόλο Σας στο θέμα της προστασίας του Περιβάλλοντος, ο οποίος υπερβαίνει τα σύνορα του Τόπου μας, τα όρια της Ορθοδοξίας τα ίδια και αποκτά πανανθρώπινες διαστάσεις.

 

Και μόνο το φετινό καλοκαίρι, σε παγκόσμια κλίμακα Παναγιότατε, αρκεί για να καταξιώσει το έργο Σας αυτό. Ζήσαμε και φέτος τα «επίχειρα» της κλιματικής αλλαγής στην Βόρεια Ευρώπη, στον Τόπο μας, σε άλλες Χώρες είτε με καύσωνες, είτε με πλημμύρες και εκατόμβες θυμάτων. Αναδείξατε από τότε που επήλθε η ανάρρησή Σας στο Θρόνο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με τόση διορατικότητα αυτό που πολλοί είτε δεν μπόρεσαν να καταλάβουν, είτε θέλουν να αγνοούν, αλλά είναι η μεγάλη πραγματικότητα. Και μιλώ για τον κίνδυνο ολόκληρου του Πλανήτη και του ίδιου του Ανθρώπου από την ανισορροπία του περιβάλλοντος, η οποία προέρχεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Παναγιότατε, υπήρξε -πραγματικά- διορατική αυτή η πρωτοβουλία, δοθέντος ότι όλοι οφείλουμε να γνωρίζουμε -και ιδίως εκείνοι που διαχειρίζονται τις τύχες του Κόσμου- ότι ο 20ος αιώνας έχει φέρει μια σημαντική αλλαγή, την οποία ανέδειξε μία κορυφαία προσωπικότητα στο χώρο της Έρευνας ο Paul Grutzen, ότι, δηλαδή, είναι γνωστό -και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει- πως η κλιματική αλλαγή δεν οφείλεται μόνο σε αντικειμενικές συνθήκες, όπως είχε περιγράψει ήδη από τον 4ο αιώνα προ Χριστού ο Αριστοτέλης στα «Μετεωρολογικά» του. Η λεγόμενη «Ανθρωπόκαινος Περίοδος», η νέα Περίοδος – ο όρος είναι ελληνικός- αυτή η «Ανθρωπόκαινος Περίοδος» επισημαίνει ότι βρισκόμαστε σε μια άλλη φάση της ζωής του Πλανήτη. Επισημαίνει πως η ανθρώπινη δραστηριότητα επιφέρει αλλαγές, οι οποίες οφείλονται ιδίως στις εκπομπές ρύπων, κατεξοχήν δε του διοξειδίου του άνθρακα. Και οι κλιματικές αλλαγές είναι, πια, εδώ. Και Εσείς, από την αρχή αντιληφθήκατε αυτόν τον κίνδυνο, της «Καταστροφής της Δημιουργίας του Θεού». Πήρατε αυτήν την πρωτοβουλία που δεν την πήρε ποτέ προηγουμένως κανένας Προκαθήμενος, είτε θρησκεύματος, είτε δόγματος. Κι αγωνίζεσθε για να εφαρμόσουμε, επιτέλους, αυτό που στοιχειωδώς συμφωνήσαμε. Στοιχειώδεις, δηλαδή, κανόνες -γιατί είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε μπροστά στην πρόκληση, στον μεγάλο κίνδυνο- τους κανόνες που συμφωνήσαμε το 1992 στην Διάσκεψη του Ρίο ντε Τζανέιρο, το 1997 στο Κιότο με το Πρωτόκολλο του Κιότο, και βεβαίως πρόσφατα, στο τέλος του 2015 στο Παρίσι, με την Συμφωνία των Παρισίων, η οποία άρχισε να ισχύει από τον Νοέμβριο του 2016.

 

Ίσως να διερωτώνται κάποιοι: Άραγε πώς συνέλαβε αυτή την ιδέα ο Οικουμενικός Πατριάρχης; Μπορούν να διερωτώνται, Παναγιότατε, μόνο εκείνοι που δεν Σας γνωρίζουν όπως δεν γνωρίζουν και το μεγαλείο της Ορθοδοξίας. Δεν γνωρίζουν την δομή της προσωπικότητάς Σας, όπως επίσης τι σημαίνει πραγματικά Ορθοδοξία και ποιο είναι το μεγαλείο της Ορθοδοξίας. Γιατί η Ορθοδοξία είναι συνδεδεμένη με τον Άνθρωπο, η Ορθοδοξία είναι Αγάπη για τον Άνθρωπο, η Ορθοδοξία είναι υπεράσπιση του Ανθρώπου σ’ αυτήν την «σισσύφεια», όπως συνηθίζω να λέω, πορεία του, για να γίνει εικόνα και ομοίωση του Δημιουργού του. Αυτό Εσείς το εκφράζετε κατεξοχήν ως Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας δείχνοντας τον δρόμο της Ορθοδοξίας.

 

Αυτόν τον αγώνα τον οποίον κάνετε, τον έχει αναγνωρίσει ολόκληρη η Οικουμένη. Και αυτό είναι μια παρηγοριά, Παναγιότατε, σε μια εποχή που όλοι γνωρίζουμε τις δυσχέρειες που και ο Οικουμενικός Θρόνος αλλά και η Ορθοδοξία αντιμετωπίζουν, τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Αποδεικνύετε Εσείς, ως επικεφαλής του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως ότι η Ορθοδοξία, όπως είπα προηγουμένως, δεν σκέφτεται κοσμικές εξουσίες. Η Ορθοδοξία αγωνίζεται για τον Άνθρωπο. Έχει διαχωρίσει τα όρια ανάμεσα στους θρησκευτικούς και άλλους ταγούς. Και αυτό είναι το μεγαλείο της. Σας ευχαριστούμε, γιατί μέσα σ’ αυτό το πνεύμα, ηγείσθε της Ορθοδοξίας. Και θα αγωνισθούμε μαζί Σας προς αυτήν την κατεύθυνση -το τονίζω- όχι για Σας, δεν το έχετε ανάγκη, αλλά για να μπορέσει η Ορθοδοξία μέσα σ’ αυτούς τους ταραγμένους καιρούς, να επιτελέσει την αποστολή της.

 

Να έχετε δύναμη και ο Θεός να κατευθύνει πάντα τα βήματά Σας, στις ίδιες κατευθύνσεις προς τις οποίες κινείσθε από την πρώτη στιγμή της ανάρρησής Σας στον Θρόνο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

 

Σας ευχαριστούμε θερμώς.-

 

Φωτογραφία: ΑΠΕ ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ