Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου κατά την επίσκεψή του με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Δρ. Frank – Walter Steinmeier στον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης

 

Κύριε Πρόεδρε, αγαπημένε φίλε,

 

Σε υποδέχομαι όχι μόνο στην πατρίδα μου, αλλά σ’ ένα από τα κέντρα του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού. Είναι, βέβαια, μεταγενέστερο από άλλα, αλλά δεν παύει ν’ αποπνέει το αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα, την Τέχνη από την μία πλευρά, αλλά και την Δημοκρατία από την άλλη. Γιατί τα αρχαία Θέατρα είναι χώροι όπου, βεβαίως, η Τέχνη όχι μόνο δημιουργήθηκε αλλά διδάχθηκε. Αλλά είναι και χώροι  όπου οι δημοκρατικές διαδικασίες εξελίχθηκαν, για να έχουμε σήμερα αυτήν την Δημοκρατία, την οποία οφείλουμε να υπερασπισθούμε, ιδίως εμείς οι Ευρωπαίοι.

 

Χαίρομαι γιατί είμαστε εδώ, δείχνοντας από πού ξεκινάει η μεγάλη μας Ευρωπαϊκή Οικογένεια, από πού ξεκινάει ο πρώτος Πυλώνας του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού: Από εδώ, την Ελλάδα. Χαίρομαι όμως γιατί, όπως εξηγούσα, στον φίλο μου Frank-Walter, από εδώ έχει περάσει και η Ρώμη. Μην ξεχνάμε ότι ένα μέρος από την διάσωση αυτού του χώρου οφείλεται σ’ έναν σημαντικό Ρωμαίο αυτοκράτορα: Τον Αδριανό. Είναι ο δεύτερος Πυλώνας του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Και κοντά, εδώ και εκεί, είναι οι πρώτες εκκλησιές του Χριστιανισμού: Ο τρίτος Πυλώνας.

 

Σ’ αυτόν εδώ τον χώρο, λοιπόν – και γι’ αυτό επέλεξα να έρθουμε εδώ – συνυπάρχουν οι τρεις Πυλώνες του κοινού μας Πολιτισμού: Αρχαία Ελλάδα, Αρχαία Ρώμη, Χριστιανική Διδασκαλία. Αυτόν τον Πολιτισμό, αυτή την Ευρώπη είμαστε αποφασισμένοι και οι δυο μας και οι Λαοί μας να την υπερασπισθούμε τούτες τις ώρες, που είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Γι’ αυτό ήρθαμε εδώ, αυτό θελήσαμε να συμβολίσουμε. Και ευχαριστώ  τον Πρόεδρο κύριο Steinmeier  και την σύζυγό του, που σήμερα κάνουμε αυτό το προσκύνημα, όπως είπα, στις ρίζες του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Και πάλι ευχαριστώ πάρα πολύ.