Από την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ.Νίκο Αναστασιάδη στη Λευκωσία

Ν. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Κύριε Πρόεδρε θα ήθελα για άλλη μια φορά να σας καλωσορίσω στην Κύπρο. Να εκφράσω την ιδιαίτερη χαρά γιατί μας δίνεται η ευκαιρία αυτές τις κρίσιμες ώρες να ανταλλάξουμε κάποιες σκέψεις και προβληματισμούς για όσα διαμορφώνονται γύρω από τις εξελίξεις του Κυπριακού προβλήματος  αλλά και να εκφράσω για άλλη μια φορά την ευγνωμοσύνη του κυπριακού ελληνισμού για την πάντοτε ανιδιοτελή παρουσία σε αυτή την προσπάθεια που καταβάλλουμε για μια δίκαιη,  βιώσιμη και πριν και πάνω απ’ όλα λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος, που χωρίς αμφιβολία θα πρέπει πριν και πάνω απ’ όλα να είναι απόλυτα συμβατή και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, πέραν των κανόνων του διεθνούς δικαίου.

ΠΡ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Και εγώ ευχαριστώ για την φιλοξενία. Να τονίσω ότι, αγαπημένε φίλε Νίκο, δεν είναι μόνο η συμπαράσταση της Ελλάδας στην Κύπρο. Εδώ παίρνουμε δύναμη. Εμείς οι Ελλαδίτες και εγώ προσωπικά, όταν σας βλέπουμε να προοδεύετε, παίρνουμε δύναμη παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα. Αυτή η εικόνα ενότητας που δίνει πια ο Κυπριακός Λαός στα βασικά του θέματα, κάτι το οποίο είχαμε χρόνια πολλά να δούμε, μας δίνει σήμερα την δύναμη να διεκδικήσουμε τη λύση, την οποία δικαιούται η Κύπρος. Χαίρομαι γιατί μας δίνει την δυνατότητα και μέσα από το Συνέδριο αυτό που είχαμε σήμερα, να πούμε ότι δεν μπορεί η Διεθνής Κοινότητα, κυρίως η μεγάλη Ευρωπαϊκή μας Οικογένεια, να δέχεται αυτή την κατάσταση. Αυτό πρέπει να τελειώσει σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο που ξέρουμε τι σημαίνει: Πλήρη κυριαρχία της Κύπρου, χωρίς εκπτώσεις. Όμως ήθελα να τονίσω και τούτο, με βάση και το σημερινό Συνέδριο αλλά και τις κοινές μας αγωνίες. Δεν μεγαλοπιανόμαστε. Δεν είμαστε μεγάλα Κράτη, ξέρουμε όμως ότι έχουμε ένα ρόλο, με βάση την Ιστορία μας και τον Πολιτισμό μας, να διαδραματίσουμε στην Ευρώπη η οποία και εκείνη χειμάζεται με τον τρόπο της. Πάμε σε Ευρωεκλογές που είναι εξαιρετικά κρίσιμες. Θα κριθεί το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης από αυτές, εάν επικρατήσουν οι δυνάμεις του λαϊκισμού που αγγίζουν τα όρια του ρατσισμού και ακόμη παραπέρα, αν συνεχίσουν να εφαρμόζονται πολιτικές που ροκανίζουν το Κοινωνικό Κράτος και διευρύνουν τις ανισότητες. Τότε όλα αυτά τα τεράστια βήματα του παρελθόντος που έγιναν με «τόση φρόνηση και τόσο κόπο» – για να χρησιμοποιήσω την φράση του τόσο αγαπημένου μας ποιητή- να πάνε χαμένα. Και εμείς εδώ είμαστε αποφασισμένοι αυτά να τα υπερασπιστούμε. Γι αυτό είπα, δεν μεγαλοπιανόμαστε, αλλά ξέρουμε ότι έχουμε έναν ιστορικό ρόλο μέσα στην Ευρώπη να διαδραματίσουμε. Εμείς τον αγώνα μας θα τον δώσουμε, όμως ελπίζω να τον δώσουν και άλλα Κράτη, μεγαλύτερα από εμάς αλλά πρέπει να καταλάβουν ότι είναι και μεγαλύτερες οι ευθύνες για αυτό που πάει να συμβεί.

Δεν συγχωρείται να ξυπνήσουμε την επομένη των Ευρωεκλογών και να λέμε πώς έγινε αυτό. Αποκλείεται, γιατί ο κίνδυνος είναι μπροστά μας. Τον βλέπουμε. Και χαίρομαι γιατί από εδώ από την Λευκωσία έχουμε τη δυνατότητα να στείλουμε ένα μήνυμα δείχνοντας ότι δεν είναι μόνο η δική μας μοίρα που μας νοιάζει. Μας νοιάζει και η μοίρα της μεγάλης μας Ευρωπαϊκής Οικογένειας, γιατί μέσα από αυτή μπορούμε και εμείς να δημιουργήσουμε και να κάνουμε καλύτερο τον κόσμο. Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ.