Χαιρετισμός στην Εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Παλαιμάχων Αθλητών Καλαθοσφαίρισης Ελλάδας για τα 100 Χρόνια της Ελληνικής Καλαθοσφαίρισης

Σας ευχαριστώ θερμώς όλους, και ιδίως τον φίλο Πρόεδρο του Σ.ΠΑ.Κ.Ε – του Συλλόγου Παλαιμάχων Αθλητών Καλαθοσφαίρισης Ελλάδας- τον κύριο Μιχάλη Κυρίτση, γιατί μου δίνετε την ευκαιρία να είμαι σήμερα εδώ, σε μια πραγματικά ιστορική εκδήλωση. Πολλές φορές, στην ζωή, κάνουμε πράγματα που μας φαίνονται καθημερινά και τους δίνουμε λίγη σημασία. Μα όσο περνάνε τα χρόνια αντιλαμβανόμαστε ότι ήταν μερικές ιστορικές στιγμές, που υποτιμούμε την σημασία τους. Σας διαβεβαιώ, ότι εγώ έχω πλήρη συναίσθηση του τι συμβαίνει, σήμερα, εδώ. Γι΄ αυτό βρίσκομαι, σας λέω, με τιμή και συγκίνηση κοντά σας. 100 χρόνια της Ελληνικής Καλαθοσφαίρισης. Ένας αιώνας.

Και τιμούμε σήμερα εδώ, όπως αρμόζει και μάλιστα σε δύσκολους καιρούς, όλους τους συντελεστές, παίκτες, προπονητές, διαιτητές, δημοσιογράφους. Διότι η Καλαθοσφαίριση είναι κατεξοχήν συλλογικό άθλημα, με όλη την σημασία της λέξης. Είναι πολλοί οι παράγοντες που διαμορφώνουν το τελικό αποτέλεσμα, και ιδίως πολλοί οι παράγοντες που διαμορφώνουν την σημασία αυτού του αθλήματος για την ίδια την κοινωνία μας. Και εδώ, επιτρέψατέ μου, να κάνω δύο πολύ σύντομες παρατηρήσεις, εξηγώντας γιατί αισθάνομαι ότι αυτή η εκδήλωση έχει την δική της ιστορία και γιατί αυτό το οποίο κάνουμε εμείς, κι εγώ προσωπικά, σας το οφείλουμε. Είναι οφειλόμενος φόρος τιμής.

Πριν απ΄ όλα, όλοι εσείς -παίκτες, προπονητές, διαιτητές, δημοσιογράφοι, που “διακονείτε” την Καλαθοσφαίριση- είσθε εκείνοι που βάλατε τις βάσεις για να έχουμε το σημερινό αποτέλεσμα. Το σημερινό αποτέλεσμα της Καλαθοσφαίρισης, ξέρετε, στην Ελλάδα δεν είναι κάτι που έγινε μονομιάς. Χρειάσθηκε χρόνια και χρειάσθηκε ανθρώπους. Και είσθε εσείς οι άνθρωποι που το καταφέρατε. Σήμερα, η Ελληνική Καλαθοσφαίριση όχι μόνο κάνει την Ελλάδα υπερήφανη, αλλά είναι ένα άθλημα το οποίο κάνει την Ελλάδα να μην έχει σύνορα. Δεν υπάρχουν σύνορα για την Ελληνική Καλαθοσφαίριση. Ποτέ σε κανένα άλλο άθλημα, ομαδικό εννοώ, δεν φτάσαμε σ΄ αυτό το επίπεδο. Και πάλι, να ξέρετε, εσείς θα είσθε οι πρωτοπόροι για να φθάσουν και οι υπόλοιποι σε αυτά τα επίπεδα. Τούτο οφείλετε σ΄ εσάς. Εργασθήκατε τόσα χρόνια και μην κοιτάτε σήμερα, που είναι ευκολότερα για τους νεώτερους καλαθοσφαιριστές.

Για θυμηθείτε πως ξεκινήσατε εσείς, πως δουλέψατε στην Καλαθοσφαίριση. Ήταν ένα μεράκι, μια ιδέα. Γι΄ αυτό ακριβώς σας λέω, ότι σας οφείλουμε αυτή την τιμή, διότι βάλατε τις βάσεις, για να είναι σήμερα η Ελληνική Καλαθοσφαίριση εκεί που είναι. Επιπλέον, εκτός από άνθρωποι με ταλέντο, είσθε άνθρωποι με ήθος και προσωπικότητα. Γιατί, ξέρετε, το ταλέντο από μόνο του έρχεται και παρέρχεται. Για να μην πω ότι η έλλειψη προσωπικότητας και ήθους “ροκανίζει” στα χρόνια ό,τι έχει αποδώσει το ταλέντο στον άνθρωπο. Εσείς, επειδή ακριβώς το κάνατε από μεράκι, επειδή το ζήσατε, επειδή ζήσατε ομαδικά, εκτός από μεγάλα ταλέντα ο καθένας στον τομέα του υπήρξατε ολοκληρωμένοι άνθρωποι με ήθος και προσωπικότητα.

Γι΄ αυτό απολαμβάνετε, αυτά που απολαμβάνετε τώρα. Εννοώ τις ηθικές απολαβές, την αναγνώριση. Γι αυτό και ενώ άλλοι, όταν σβήνουν τα φώτα της δημοσιότητας, χάνονται, ξεχνιούνται, εσείς συνεχίζετε. Είσθε εδώ και σας το αναγνωρίζουν, όχι μόνο με τις μνήμες, που έχετε αφήσει πίσω σας, αλλά με το παράδειγμα το οποίο κληροδοτείτε σε άλλους αθλητές και στην επόμενη, και τις επόμενες γενιές, της Ελληνικής Καλαθοσφαίρισης. Είσθε και ένα παράδειγμα διεθνώς, γι΄ αυτό και η Ελληνική Καλαθοσφαίριση έχει αυτή την ακτινοβολία.

Λέχθηκε προηγουμένως πως οι Αμερικανοί είπαν “λες και το μπάσκετ φτιάχτηκε στην Ελλάδα”. Τούτο οφείλεται στον συνδυασμό ταλέντου, ήθους, προσωπικότητας, που δεν το βρίσκει κανείς εύκολα αλλού, μόνο στον Τόπο μας συμβαίνει. Και σήμερα η στιγμή αυτή είναι σημαδιακή, σας διαβεβαιώ, για τα παράδειγμα που δίνετε στην Ελληνική κοινωνία. Που πρέπει να το πάρει και να πιστέψει στις τεράστιες δυνατότητες των Ελλήνων, οι οποίοι συνήθως μέσα από τα δύσκολα δείχνουν ως που μπορούμε να φθάσουμε. Γι’ αυτό σας είπα μη με ευχαριστείτε εσείς που είμαι εδώ σήμερα, εγώ σας ευχαριστώ που χάρη σε εσάς στην διάρκεια της θητείας μου ζω μια ιστορική στιγμή για τα 100 χρόνια της Ελληνικής Καλαθοσφαίρισης και με όλους τους συντελεστές. Ευτυχώς που ζουν οι παλιότεροι και εύχομαι ο Θεός να τους δίνει χρόνια για να μπορούν να απολαμβάνουν αυτή την αναγνώριση της Ελληνικής κοινωνίας.

Σας ευχαριστώ πολύ.