Χαιρετισμός προς τους Συμμετέχοντες στις Μαθητικές Ολυμπιακές Ομάδες στο Προεδρικό Μέγαρο

Για μιάν ακόμη χρονιά -έχει καθιερωθεί ένα είδος «εθίμου» πλέον- σας υποδέχομαι και σας καλωσορίζω στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Και, όπως έπραξα για τους προηγούμενους συμμετασχόντες στις Μαθητικές Ολυμπιακές Ομάδες, σας παρέχω, ως έχω στοιχειώδες χρέος, την διαβεβαίωση ότι είμαστε υπερήφανοι για σας, και μάλιστα τόσο για τις επιδόσεις σας όσο και, κυρίως, για το παράδειγμα το οποίο εμπνέετε στη Νέα Γενιά. Στο σημείο αυτό επιτρέψατέ μου να υπενθυμίσω -αφού η διαχρονικότητά τους είναι δεδομένη λόγω της αλήθειάς τους- ορισμένες σκέψεις, τις οποίες είχα μοιρασθεί με τους προκατόχους σας, ήδη από το 2016:

  1. Πριν απ’ όλα, και μόνον ο όρος «Ολυμπιακές Μαθητικές Ομάδες» είναι πολύ σημαντικός, διότι συνδέει τις Μαθητικές Ομάδες με τον Ολυμπισμό και το Ολυμπιακό Ιδεώδες. Έχουμε συνηθίσει στην Χώρα μας –κι΄ αυτό είναι κάπως φυσικό- να συνδέουμε τον Ολυμπισμό, το Ολυμπιακό Πνεύμα, μόνο με τον Αθλητισμό. Βεβαίως, η Ελλάδα υπήρξε Κοιτίδα του Αθλητικού Ολυμπισμού και παραμένει. Αλλά ο Ολυμπισμός, και το Ολυμπιακό Ιδεώδες, δεν αφορούν μόνο τον Αθλητισμό. Εκτείνονται σε όλο το πεδίο της κοινωνικής προσφοράς και της κοινωνικής δημιουργίας. Και αυτό γιατί ο Ολυμπισμός είναι άρρηκτα δεμένος -επειδή γεννήθηκε από αυτές- με τις βασικές αρχές του «ευ αγωνίζεσθαι» και, συνακόλουθα, της Αριστείας.  

  2. Η πρόσκληση όμως όλων εκείνων που μετείχαν στις Εθνικές Μαθητικές Ολυμπιακές Ομάδες οφείλεται στο ότι με τον τρόπο αυτό αναδεικνύουμε πώς μέσ’ από την επιλογή τους απέδειξαν την ίδια την αξία τους. Και αυτή την αξία οφείλουμε και να την αναγνωρίσουμε και να την τιμήσουμε. Διότι ακριβώς αυτή είναι η έννοια της Αριστείας. Της Αριστείας την οποία, όλοι οι άνθρωποι, αλλά ιδίως εμείς οι Έλληνες, πρέπει να την υπηρετούμε κατά τον προορισμό της. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η έννοια της Αριστείας αναδείχθηκε, για πρώτη φορά, ρητώς σ΄ αυτόν εδώ τον Τόπο, από τον Όμηρο. Το «αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων» είναι κάτι το οποίο ακολουθεί το Ελληνικό Πνεύμα και την Ελληνική Σκέψη. Θέλω δε να τονίσω ότι η Αριστεία όχι μόνον δεν παραβιάζει την αρχή της Ισότητας αλλά την αναδεικνύει και την υπηρετεί. Γιατί η αρχή της Ισότητας, κατά το Σύνταγμα, είναι αναλογική Ισότητα. Αναλογική Ισότητα κατ΄ Αριστοτέλη. Ισότητα, λοιπόν, κατά το Σύνταγμα σημαίνει ίση μεταχείριση ουσιωδώς όμοιων καταστάσεων αλλά και άνιση μεταχείριση ουσιωδώς ανόμοιων καταστάσεων. Δοθέντος ότι η Ισότητα παραβιάζεται και όταν μεταχειριζόμαστε ανίσως τα ίσα, αλλά και όταν μεταχειριζόμαστε κατ΄ ίσο τρόπο τα άνισα. Όταν, δηλαδή, ισοπεδώνουμε την προσωπικότητα του ανθρώπου. Γιατί αυτό σημαίνει ίση μεταχείριση των ανίσων. Σ΄ αυτήν την περίπτωση απλώς επιβεβαιώνουμε την μετριότητα.

  3. Για ν’ αποκτήσει όμως η Ισότητα και η Αριστεία αυτό το νόημα, η ίδια η Κοινωνία και η ίδια η Πολιτεία οφείλει σ’ εσάς, ιδίως τους μαθητές, που αρχίζουν την σταδιοδρομία τους να τους εξασφαλίζει πραγματική Ισότητα ως προς τις ευκαιρίες. Και, ορθότερα, Ισότητα στην αφετηρία, για να ξεκινάτε από την ίδια ακριβώς βάση. Μόνον έτσι μπορεί καθένας ν’ αναδείξει την προσωπικότητά του χωρίς να υφίσταται άλλη διάκριση.

  4. Χαίρομαι διότι, για μιάν ακόμη χρονιά, κάνουμε μαζί πράξη την δέσμευση που ανέλαβα απέναντί σας, το 2016, σύμφωνα με την οποία αυτή η υποδοχή θα γίνεται κάθε χρόνο. Χαίρομαι, επιπλέον, γιατί το παράδειγμά σας εμπνέει τη Νέα Γενιά όχι μόνο στην Πατρίδα μας, την Ελλάδα, αλλά την Νέα Γενιά σ’ όλο τον χώρο της Μεγάλης Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποδεικνύοντας στην πράξη τι σημαίνει Έλληνας και τι σημαίνει Ελλάδα.

Τέλος, οφείλω εκτός από εσάς να συγχαρώ τους Δασκάλους σας και τους Γονείς σας, οι οποίοι, καθένας με τον τρόπο του και κατά τον ρόλο του, σας συμπαρίστανται σ’ αυτήν την εμβληματική ευγενή άμιλλα. Καλή δύναμη και καλή περαιτέρω πορεία στον δρόμο της διάκρισης και της δημιουργίας.