ΣΗΜΕΙΑ ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟ ΓΕΥΜΑ ΠΟΥ ΠΑΡΕΘΕΣΕ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ κ. MILO ĐUKANOVIĆ

Κύριε Πρόεδρε,

Αγαπητέ Φίλε Milo,

Σας ευχαριστώ, εκ νέου, για την τόσο ευγενική πρόσκλησή σας να επισκεφθώ την Φίλη Χώρα σας και για την θερμή φιλοξενία, την οποία μου επιφυλάξατε. Τις ειλικρινείς αυτές ευχαριστίες μου επιτείνει η πεποίθησή μου ότι, όπως τόνισα και κατά τις κοινές μας δηλώσεις, η επίσκεψή μου αυτή -η πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας μετά την ανεξαρτητοποίηση του Μαυροβουνίου και την σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Μαυροβουνίου- θα συμβάλει ουσιωδώς στην περαιτέρω βελτίωση των, ήδη πολύ καλών, σχέσεων των Χωρών μας.

  1. Η συνεργασία και συμπόρευση των Χωρών μας και των Λαών μας, στην οποία ήδη αναφέρθηκα, είναι χρέος μας όχι μόνο για το μέλλον της Ελλάδας και του Μαυροβουνίου. Και τούτο διότι μια τέτοια συνεργασία και συμπόρευση μπορεί και πρέπει να αποβεί επωφελής:

Α. Πρώτον, για την εμπέδωση της ειρήνης και για την ευόδωση της κοινής μας δημιουργικής παρουσίας στην περιοχή μας. Ας μην ξεχνάμε ότι με το παράδειγμά μας αυτό δείχνουμε, επιπλέον, τον δρόμο της ειρηνικής συνύπαρξης και δημιουργίας και σε όλους τους γείτονές μας, όταν μάλιστα η Βαλκανική κατά το παρελθόν υπήρξε, δυστυχώς, μια περιοχή εντάσεων ή και πολεμικών συρράξεων. Και τούτο δεν πρέπει, κατ’ ουδένα τρόπο, να επαναληφθεί.

Β. Δεύτερον, για την Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας και εσείς φιλοδοξείτε, δικαίως, να γίνετε Μέλος. Πραγματικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πολλά να ωφεληθεί από την σταδιακή δημιουργία μιας συνεκτικής και ισχυρής νοτιοανατολικής πτέρυγας, η οποία θα περιλαμβάνει και όλα τα Κράτη της Βαλκανικής, τα οποία θέλουν να γίνουν μέλη της Μεγάλης Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας, πάντοτε βεβαίως, όπως τόνισα και στις κοινές μας δηλώσεις, υπό τον όρο του πλήρους σεβασμού του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, συνακόλουθα δε και του Διεθνούς Δικαίου.

  1. Στο σημείο αυτό οφείλω ν’ αναδείξω ότι η ισχυροποίηση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος αποτελεί οιονεί υπαρξιακό στόχο για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Α. Με την έννοια ότι η επίτευξή του είναι αναγκαία προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να εκπληρώσει την εν γένει αποστολή της, η οποία σαφώς υπερβαίνει τα Κράτη-Μέλη της και τους Λαούς τους. Τούτο προκύπτει από το ότι αποτελεί πλέον κοινό τόπο η διαπίστωση πως, ιδίως υπό την σημερινή εξαιρετικά κρίσιμη διεθνή συγκυρία, ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι και πλανητικός.

Β. Και για να γίνω σαφέστερος, η Ευρωπαϊκή Ένωση, με βάση τους όρους δημιουργίας της μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς και με βάση την Ιστορία της, τον Πολιτισμό της και την Δημοκρατική της Παράδοση, μπορεί, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη Δύναμη παγκοσμίως, να συμβάλλει καθοριστικώς στην κατοχύρωση θεμελιωδών αρχών και αξιών γι’ αυτό τούτο το μέλλον της Ανθρωπότητας, όπως είναι, κατ’ εξοχήν, οι αρχές και αξίες της Ειρήνης, του Ανθρωπισμού, της Αλληλεγγύης, της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης -πρωτίστως δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης- και των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου γενικότερα.

Με τις σκέψεις αυτές, και αφού ανανεώσω την πρόσκληση να επισκεφθείτε σύντομα την Αθήνα, εύχομαι Κύριε Πρόεδρε και Αγαπητέ Φίλε Milo, σ’ Εσάς υγεία και επιτυχία κατά την επιτέλεση της αποστολής σας. Και στον Φίλο Λαό του Μαυροβουνίου εύχομαι, εκ μέρους του Ελληνικού Λαού, ευημερία και δημιουργική πορεία, ώστε να κατακτήσει το μέλλον που του αναλογεί και του αρμόζει.