Από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου με τις κυρίες Kerry Kennedy και Μαριάννα Βαρδινογιάννη στο Προεδρικό Μέγαρο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι, για μιαν ακόμη φορά, στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ευχαριστώντας αυτονοήτως την φίλη κα Μαριάννα Βαρδινογιάννη, στην οποία οφείλουμε και αυτή την επίσκεψή σας στην Χώρα μας. Έτσι μου δίνεται η ευκαιρία να εξάρω, εκ νέου, το εμβληματικό έργο του Κέντρου RobertFrancis Kennedy του οποίου ηγείσθε ως Πρόεδρος, στον τομέα υπεράσπισης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Στον εξαιρετικά ταραγμένο Κόσμο που ζούμε, με αποτρόπαια εγκλήματα όπως αυτά στη Νέα Ζηλανδία και στην Ολλανδία, εμείς, οι Έλληνες και εγώ προσωπικώς, ενώνουμε μαζί σας την φωνή μας και τις δυνάμεις μας για να υπερασπισθούμε, «urbi et orbi», τον Άνθρωπο, την Δημοκρατία και τον Πολιτισμό μας απέναντι σε ειδεχθείς πράξεις που ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας.

Τέλος, σας ευχαριστώ θερμώς για την τόσο σταθερή συμπαράστασή σας αναφορικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα εκεί που ανήκουν. Να είσθε βέβαιη ότι υπερασπίζεσθε μιάν απολύτως δίκαιη υπόθεση, η οποία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά τον ίδιο τον Πολιτισμό μας. Και τούτο διότι ο Παρθενώνας είναι, κατά γενική ομολογία, το λίκνο του κοινού μας Δυτικού Πολιτισμού. Αυτός είναι και ο λόγος που προκαλεί μεγάλη λύπη -ακόμη και αγανάκτηση- η εμμονή των υπευθύνων στην Μεγάλη Βρετανία να συγκαλύπτουν το έγκλημα κλοπής που διέπραξε ο Έλγιν και να παραχαράσσουν την ιστορική αλήθεια, δίχως τον απαιτούμενο σεβασμό στον Πολιτισμό μας και στα σύμβολά του.

κα KERRY KENNEDY: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Σας ευχαριστούμε που μας υποδέχεσθε και πάλι στο Προεδρικό Μέγαρο. Είναι πάντοτε ιδιαίτερα μεγάλη η χαρά μου, όταν έρχομαι στην Αθήνα, όταν βρίσκομαι στην Ελλάδα. Μάλιστα χτες πραγματοποιήθηκε το Συμπόσιο που διοργάνωσε το Ίδρυμα της κυρίας Μαριάννας Βαρδινογιάννη, στο οποίο συμμετείχαν ενεργά πάρα πολλοί μαθητές από όλη την Επικράτεια, από όλη την Ελλάδα. Και αυτό στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τις οποίες προάγουμε, με δεδομένο το βιβλίο ‘Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία’.

Είμαι ιδιαιτέρως ευτυχής, συγκεκριμένα έχω ενθουσιαστεί από το γεγονός πως περισσότεροι από 300 εκπαιδευτικοί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, αξιοποιούν το σχετικό υλικό, πραγματοποιούν τις σχετικές εκπαιδεύσεις και επομένως συμμετέχουν στο πρόγραμμα περισσότερο από 300 σχολεία.

Και ξέρετε η ραχοκοκαλιά του προγράμματός μας συνδέεται άμεσα με τον Αισχύλο, ο οποίος είχε πει ότι θα πρέπει να αγωνισθούμε με κάθε τρόπο έτσι ώστε να τιθασεύσουμε την αγριότητα του ανθρώπου, για να λάμψει το φως στον κόσμο. Και αυτός ακριβώς είναι ο πυρήνας, η καρδιά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σκέλος αυτής της προσπάθειας -βεβαίως και αναπόσπαστο κομμάτι του δεδομένου πυρήνα- είναι ο επαναπατρισμός των μαρμάρων, των γλυπτών του Παρθενώνα.

Συνεργαζόμαστε στενά με μικρά παιδιά και αν περάσετε ένα δεκάλεπτο ή έστω ένα τέταρτο της ώρας μαζί τους, θα τα ακούσετε αμέσως να λένε «Μα αυτό δεν είναι δίκαιο». Τα μικρά παιδιά, λοιπόν, ακόμα και σε αυτή την τρυφερή ηλικία, αντιλαμβάνονται τι σημαίνει Δικαιοσύνη. Ακόμα και τα μικρά παιδιά αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορείς να μπεις στο χώρο κάποιου, να διεκδικήσεις το αγαπημένο του αντικείμενο, να το βάλεις σε μια βαλίτσα και να το πάρεις φεύγοντας μαζί σου.

Ξέρετε, είναι εύκολο να κατηγορεί κανείς το λόρδο Έλγιν, αλλά ο λόρδος Έλγιν έχει φύγει καιρό τώρα. Τούτο εδώ είναι ένα συνεχές και αέναο έγκλημα, το οποίο διαιωνίζεται από την Κυβέρνηση της Βρετανίας. Είναι δύσκολο να συνεχίζει η συγκεκριμένη Δημοκρατία να ισχυρίζεται ότι είναι φιλελεύθερη, να συνεχίζει να διαπράττει και να διαιωνίζει ένα τέτοιο έγκλημα εις βάρος της Ελλάδος.

Χαίρομαι, λοιπόν, πάρα πολύ, που εγώ προσωπικά συνεργάζομαι στενά με τη Μαριάννα και με σας, κύριε Πρόεδρε, προκειμένου να επαναπατρισθούν τα Γλυπτά.

κα ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν είναι μόνο πολυαγαπημένη μου φίλη η Κerry. Οι δεσμοί μας οι οικογενειακοί πηγαίνουν πίσω στο 1986 όταν για πρώτη φορά επισκέφθηκε την Ελλάδα. Είναι μια αγωνίστρια, μάχεται για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε πάνω από 40 χώρες. Αυτή τη στιγμή επικοινωνεί και διαδίδει τα μηνύματα αυτά των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αυτό που με συγκίνησε πάνω απ’όλα, όταν έφθασε στην Ελλάδα, μόνη της μου πρότεινε να μιλήσει για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Και, εκτός απ’αυτό, μου είπε: ‘Επειδή θα πάω σε μακρινές χώρες, όπως την Κολομβία, θέλετε να μιλάω παντού για τα Γλυπτά του Παρθενώνα;’ Αυτό άγγιξε την καρδιά μου τόσο βαθιά γιατί πιστεύω ότι είναι ένα όνειρο, όπως και για σας κύριε Πρόεδρε, ζωής. Και πραγματικά, όπως οργανώνουμε τώρα και συνεχίζουμε αυτή την προσπάθεια που θα γίνει τον Απρίλιο να προσπαθήσουμε να επαναφέρουμε αυτά τα Γλυπτά που ανήκουν στον χώρο τους.

Δώστε μου την ευκαιρία να σας προσφέρω αυτά τα δύο βιβλία, όπως παρέδωσα τα ίδια βιβλία και στην Kerry. Είναι η αρχή όταν ξεκινήσαμε με τον Ζυλ Ντασέν και κάναμε το πρώτο βιβλίο, συγκεντρώσαμε τότε όλους τους Πρέσβεις στη Γαλλία, των 180 χωρών, να δουν και κάναμε μια Έκθεση όπου είχαμε επισημάνει αυτά που λείπουν. Ήταν μια πολύ συγκινητική μέρα και ήταν η αρχή μιας εκστρατείας μας τότε να ξεκινήσουμε την επιστροφή, όπως και εδώ που κάναμε πρόσφατα στην Ελλάδα. Και σας τα έφερα να σας τα αφιερώσω επειδή είναι υπό την αιγίδα σας αυτό το γεγονός που θα κάνουμε σύντομα, στις 15 Απριλίου, και επειδή πραγματικά πιστεύω ότι μέσα από την καρδιά σας συμβάλλετε για να γίνει αυτό το όνειρο πραγματικότητα.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που μας δεχθήκατε και ιδιαίτερα την αγαπημένη μου φίλη, την Kerry, που ήθελε τόσο πολύ – κρατώντας τόσο ωραίες αναμνήσεις από τις προηγούμενες συναντήσεις σας – ναρθεί ξανά να σας συναντήσει σήμερα. Και χθες η κυρία Παυλοπούλου συμμετείχε σε όλες τις εκδηλώσεις που κάναμε, από το πρωί με τους εκπαιδευτικούς που ήρθαν από όλη την Ελλάδα και όλη την ημέρα ήταν στο πλευρό μας και μας στήριζε σε κάτι τι που θέλαμε να κάνουμε.-