Από την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου με Αντιπροσωπεία της American Hellenic Educational Progressive Association (AHEPA) στο Προεδρικό Μέγαρο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με ιδιαίτερη ικανοποίηση σας υποδέχομαι, για μιαν ακόμη φορά, στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Και θέλω να τονίσω ότι οι δεσμεύσεις, τις οποίες είχα αναλάβει απέναντί σας, υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, τηρούνται στο ακέραιο. Η Ελλάδα, κατά γενική ομολογία, είναι υποδειγματικός Εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και υποδειγματικός Σύμμαχος στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα τηρεί, με θρησκευτική ευλάβεια και στο ακέραιο, το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, στο σύνολό τους. Γι’ αυτό και θεωρείται, από όλους σήμερα, Χώρα υποδειγματικής σταθερότητας σε όλη την περιοχή και, ιδίως, στην ταραγμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Μου δίνεται, όμως, η ευκαιρία, να σας επισημάνω και τα εξής: Ποια είναι η στάση μας απέναντι στην Τουρκία για όσα η Τουρκία κάνει σήμερα; Έχουμε αποδείξει ότι επιζητούμε την φιλία και την καλή γειτονία με την Τουρκία. Είμαστε εκείνοι, αντίθετα από άλλους, που ευνοούμε την Ευρωπαϊκή της προοπτική. Αλλά καθιστούμε σαφές ότι η φιλία, η καλή γειτονία και η Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας έχουν σαφείς προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται. Και ουδόλως είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε υποχωρήσεις.

Ποιες είναι αυτές οι προϋποθέσεις; Οι εξής: Πλήρης σεβασμός, χωρίς καμία έκπτωση, του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Στο Διεθνές Δίκαιο, όπως είναι γνωστό, περιλαμβάνεται και το Δίκαιο της Θάλασσας, η Συνθήκη του Montego Bay του 1982. Κάθε Κράτος έχει το δικαίωμα να καθορίζει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του. Αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο με αυστηρή τήρηση του Δικαίου της Θάλασσας, της Συνθήκης του Montego Bay. Η Τουρκία δε δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να διατείνεται ότι δεν δεσμεύεται από το Δίκαιο αυτό, διότι, δήθεν, δεν έχει προσχωρήσει στην Συνθήκη. Σας το λέγω, το έχω πει πολλές φορές – γίνομαι κουραστικός αλλά πρέπει κανείς να είναι σαφής – ότι ανεξάρτητα από το αν έχει κανείς προσχωρήσει ή όχι στην Συνθήκη του Montego Bay αυτή δεσμεύει όλους. Διότι, επειδή έχουν προσχωρήσει σ’ αυτή την Συνθήκη πάρα πολλά Κράτη, κατά την νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης παράγει αυτό που λέμε στη νομική γλώσσα του Διεθνούς Δικαίου, γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, οι οποίοι δεσμεύουν όλους. Άρα, δεσμεύεται και η Τουρκία.

Θα πρέπει να σεβασθεί, λοιπόν, το Δίκαιο της Θάλασσας και εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι, όπως σας είπα, να κάνουμε καμία υποχώρηση προς αυτή την κατεύθυνση. Γιατί αν αποδεχόμαστε αυτές τις παραβιάσεις του Δικαίου της Θάλασσας, δημιουργούμε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την Διεθνή Κοινότητα. Ας μην ξεχνάμε, επιπλέον, ότι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας, της Κύπρου είναι και ΑΟΖ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καθιστούμε λοιπόν σαφές προς την Τουρκία ότι και η Ελλάδα και η Κύπρος έχουμε και την βούληση και την δύναμη να υπερασπισθούμε και να επιβάλλουμε την εφαρμογή του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους. Πολλώ μάλλον όταν σήμερα, ακριβώς επειδή η Ελλάδα είναι συνεπέστατη στις υποχρεώσεις της, δεν είμαστε μόνοι μας. Και το βλέπετε. Και επειδή έχετε συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση σας ευχαριστώ. Δεν είμαστε μόνοι μας γιατί την ίδια άποψη έχει, παραδείγματος χάριν, η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό διατυπώθηκε στο πιο υψηλό επίπεδο, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την κυρία Μογκερίνι και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τον κ. Ταγιάνι. Το ίδιο έπραξε και το State Department με μία κατηγορηματική, στην κυριολεξία, δήλωση σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις της Τουρκίας. Επίσης, σε ανάλογη δήλωση έχει προβεί ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ. Σας ευχαριστώ θερμώς. Θα συνεχίσουμε μαζί και αισθάνομαι πιο αισιόδοξος κάθε φορά που σας βλέπω.-

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ