Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου κατά τα εγκαίνια των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Συνδέσμου Προστασίας Παιδιών και ΑμΕΑ Χολαργού

Βρίσκομαι εδώ για να εξάρω, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για την κοινωνία μας, για τον Άνθρωπο γενικότερα, και σε μία εμβληματική επέτειο, την Ημέρα της Ευρώπης, την σημασία του να υπερασπίζεσαι τον Άνθρωπο και, κυρίως, τον χειμαζόμενο Άνθρωπο. Δεν είναι τυχαίο ότι ξεκίνησα λέγοντάς σας ότι είναι η Ημέρα της Ευρώπης, και κατ΄αυτή την ημέρα υπερασπιζόμαστε τον Άνθρωπο σ΄ ολόκληρη την Ευρώπη. Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ποιες είναι οι ρίζες του Ευρωπαϊκού μας Πολιτισμού και της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και, ταυτόχρονα, ποια είναι η συμβολή του δικού μας Πολιτισμού και της δικής μας Δημοκρατίας. Θέλω λοιπόν, όπως θα έκανα για κάθε τέτοια προσπάθεια, να εξάρω, όπως είπα, την συμβολή στην υπεράσπιση του Ανθρώπου, όταν έχει ιδιαίτερη ανάγκη, και ιδίως του Παιδιού.

Ο Σύνδεσμος για την Προστασία του Παιδιού και των Ατόμων με Αναπηρία παράγει ένα έργο, το οποίο συνδέεται άρρηκτα με την υπεράσπιση της αξίας και της προσωπικότητας του Ανθρώπου. Γιατί ο Άνθρωπος έχει ανάγκη από την υπεράσπιση της αξίας του και της προσωπικότητάς του, ιδίως όταν βρίσκεται σε μειονεκτική σχέση σε σχέση με άλλους ανθρώπους. Αυτή είναι η αλήθεια. Αυτή είναι μια βασική αρχή και αξία, την οποία πρέπει να αναδείξουμε σε μιαν εποχή που το Κοινωνικό Κράτος, όπως ξέρουμε, χειμάζεται κυριολεκτικά. Θέλω δε να τονίσω και τούτο: Το ίδιο το Σύνταγμα επιβάλλει να στηρίξουμε τα Άτομα με αναπηρία και, ιδίως, τα Παιδιά. Αν ρίξει κανείς μια ματιά στο άρθρο 21 του Συντάγματος, πλειάδα διατάξεων θεσπίζουν αυτόν τον κανόνα. Τονίζω δε ότι αυτό το άρθρο του Συντάγματος υποδεικνύει στην Πολιτεία αλλά και σ΄ όλη την Κοινωνία ποιο είναι το χρέος μας απέναντι σ΄ αυτούς τους Ανθρώπους. Ιδίως απέναντι στα Άτομα με νοητική υστέρηση. Και εξηγούμαι: Βασική αρχή του Συντάγματός μας, είναι η Αρχή της Ισότητας. Όμως η Αρχή της Ισότητας έχει αναλογικό περιεχόμενο. Η ισότητα δεν σημαίνει ισοπεδωτική μεταχείριση των ανθρώπων. Η πραγματική ισότητα σημαίνει ίση μεταχείριση ουσιωδώς όμοιων καταστάσεων και άνιση μεταχείριση ουσιωδώς ανόμοιων καταστάσεων.

Αν θέλουμε, λοιπόν, να είμαστε δίκαιοι απέναντι στον Άνθρωπο, θα πρέπει να βλέπουμε τις περιπτώσεις εκείνες όπου ο Άνθρωπος, όπως και κατ΄ εξοχήν τα άτομα με νοητική υστέρηση, έχει ιδιαίτερη ανάγκη προστασίας για να μπορέσει να αναπτύξει την προσωπικότητά του και να υπερασπισθεί την αξία του όπως όλοι οι υπόλοιποι. Δεν μπορεί οι άνθρωποι να ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία. Πρέπει να τους δώσουμε τα μέσα να ξεκινούν από την ίδια αφετηρία και για να υπερασπισθούν τον εαυτό τους αλλά και για να δώσουν στην κοινωνία αυτό που μπορούν. Ιδίως τα παιδιά με νοητική υστέρηση, από αυτήν την τρυφερή ηλικία, πρέπει να νιώσουν ότι έχουν την θέση τους στην κοινωνία. Δεν είναι στο περιθώριο. Πρέπει να αποφασίσουμε ότι και με την δική μας συμβολή είναι συνάνθρωποί μας που μπορούν να συμβάλλουν, αρκεί να τους δώσουμε εμείς αυτή την δυνατότητα, την οποία η ζωή δεν τους έδωσε. Είναι υπέρτατο χρέος μας αυτό. Μόνον έτσι μπορούμε να υπερασπισθούμε την αξία του Κοινωνικού Κράτους, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Μόνον έτσι μπορούμε να υπερασπισθούμε την κοινωνική συνοχή. Μόνον έτσι μπορούμε να υπερασπισθούμε τον Άνθρωπο. Μην το ξεχνάμε: Βάση του Πολιτισμού μας είναι ο Άνθρωπος. Ο Πολιτισμός μας, ο Ευρωπαϊκός Πολιτισμός, είναι Ανθρωποκεντρικός, και αυτό το οφείλει στον Ελληνικό Πολιτισμό.

Συγχαρητήρια θερμά λοιπόν για όλες αυτές τις πρωτοβουλίες.

Κύριε Πρόεδρε, βρίσκομαι εδώ εκπληρώνοντας ένα οφειλόμενο χρέος, όπως θα το έκανα -και το πράττω άλλωστε- για κάθε τέτοια προσπάθεια, που είναι τόσο πιο σημαντική όσο έρχεται να συμπληρώσει κενά, τα οποία εμφανίζει η ίδια η κρατική μηχανή, ιδίως σε δύσκολους καιρούς όπως είναι αυτοί οι καιροί τους οποίους περνάμε σήμερα. Καλή δύναμη και, να το θυμάσθε, είμαι αρωγός στην προσπάθειά σας, όπως και σε κάθε ανάλογη προσπάθεια.

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ