Από την συνάντηση με τον Ομότιμο Καθηγητή της Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας στην Έδρα Κοραή του Τμήματος Κλασσικών Σπουδών του KING’S COLLEGE LONDON κ. Roderick Beaton

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Και το κάνω γιατί έχω χρέος να εξάρω την τεράστια συμβολή σας στα Ελληνικά γράμματα, στην Ελληνική Λογοτεχνία. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων γνωρίζει πάρα πολύ καλά το έργο σας για τον Καζαντζάκη, για τον Γιώργο Σεφέρη και το τελευταίο έργο σας ιδίως, “Ο πόλεμος του Μπάιρον”, είναι κάτι το οποίο μας έχει αγγίξει πολύ βαθιά. Διότι περιγράφετε, με έναν μοναδικό τρόπο, την σημασία της συμβολής του Λόρδου Βύρωνα στην Ελληνική Εθνεγερσία. Και εμάς τους Έλληνες, μας αγγίζει πολύ περισσότερο ο Βύρων, όταν είναι γνωστό ότι άφησε εδώ την τελευταία του πνοή, “εκείνο τον σκληρόν Απρίλη” – για το πω έτσι – του 1824, στο Μεσολόγγι. Κύριε Beaton, η Ελληνική Πολιτεία γνωρίζει το χρέος της απέναντί σας. Γι’ αυτό και έχω δρομολογήσει τις διαδικασίες ώστε, το συντομότερο δυνατό, να σας απονεμηθεί η διάκριση εκείνη η οποία σας αρμόζει. Θα συζητήσουμε όταν έρθει η ώρα, ώστε να έλθετε πάλι προκειμένου να γίνει η τελετή της παρασημοφόρησης. Και πάλι καλώς ορίσατε.

κ. RODERICK BEATON: Καλώς σας βρήκα κ. Πρόεδρε και με ξαφνιάζετε με αυτή την πάρα πολύ τιμητική απονομή. Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου.