Από την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελβετικής Συνομοσπονδίας κ.Ignazio Cassis στο Προεδρικό Μέγαρο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Υπουργέ,

Η συνάντησή μας μου παρέχει την ευκαιρία να εξάρω, για μιαν ακόμη φορά, την μακρά, στενή και εξαιρετικά παραγωγική συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Ελβετίας.

Πριν απ’ όλα έχω ιστορικό χρέος να υπενθυμίσω ότι η συνεργασία αυτή ξεκινά ήδη από τις απαρχές του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους, αν αναλογισθεί κανείς ότι έχει ως αφετηρία τους προνομιακούς δεσμούς του Πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, του Ιωάννη Καποδίστρια, με την Ελβετία -ο Ιωάννης Καποδίστριας υπήρξε πρωτεργάτης της θεμελίωσης των Συνταγματικών Θεσμών της Ελβετικής Συνομοσπονδίας- καθώς και την καθοριστικής σημασίας τότε βοήθεια της Ελβετίας προς την Ελλάδα για την διαμόρφωση της κρατικής της οντότητας.

Όσο για το σήμερα, Ελλάδα και Ελβετία συνεργάζονται στενά για την εμπέδωση της Διεθνούς Νομιμότητας, ενώ και η συνεργασία της Ελβετίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υποδειγματική. Πέραν τούτου δεν ξεχνάμε την συμπόρευση της Ελβετίας ως προς την υπεράσπιση των Εθνικών Θεμάτων της Ελλάδας που, βεβαίως, είναι και Ευρωπαϊκά Θέματα. Επιπλέον, η έδρα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στην Λωζάνη υπενθυμίζει πόσο το Ολυμπιακό Πνεύμα και το Ολυμπιακό Ιδεώδες αποτελούν εμβληματικό κοινό τόπο για την Ελλάδα και την Ελβετία. Και με την ευκαιρία ανανεώνω την πρότασή μας να πραγματοποιηθεί συμβολικώς στην Ελλάδα το 2021, όταν συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Εθνεγερσία, η σύνοδος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, η οποία θα προβεί στην εκλογή του νέου Προέδρου της.

Εν κατακλείδι, οφείλω να υπενθυμίσω το πόση σημασία έχει για την Ελλάδα και τον κοινό μας Ευρωπαϊκό Πολιτισμό το γεγονός ότι σε μεγάλα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα της Ελβετίας λειτουργούν, με εξαιρετικά αποτελέσματα διεθνώς, έδρες Κλασικών Σπουδών, σηματοδοτώντας, στο διηνεκές, την ανεκτίμητη συνεισφορά του Ελληνικού Πνεύματος στην πορεία του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.

IGNAZIO CASSIS (από ανεπίσημη μετάφραση): Σας ευχαριστώ θερμά, κύριε Πρόεδρε, για την υποδοχή σας την πολύ φιλόξενη, τόσο σήμερα που – δύο μέρες μετά τις εθνικές σας εκλογές, επομένως σε μια περίοδο έντονης πολιτικής δραστηριότητας – βρήκατε χρόνο να συναντηθείτε μαζί μας. Και θέλω να εκφράσω την ιδιαίτερη εκτίμησή μου για αυτή σας την χειρονομία. Αλλά και ο δεύτερος λόγος είναι γιατί είναι τα γενέθλιά σας σήμερα, κύριε Πρόεδρε, και θέλω να σας ευχηθώ χρόνια πολλά από τα βάθη της καρδιάς μου.

Και ξέρετε, ανέθεσα στους συνεργάτες μου το καθήκον να ψάξουν σε βάθος χρόνου για να εντοπίσουμε, ενδεχομένως, σημεία που θα υπήρχαν προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και ο ίδιος – εξ όσων γνωρίζω και εξ όσων μπόρεσα να ψάξω και να μελετήσω και να αναλύσω – δεν βρήκαμε τίποτα. Ποτέ δεν είχε υπάρξει κανένα πρόβλημα μεταξύ των δύο χωρών και κανένα σημείο τριβής. Και ξέρετε, αυτό μου συμβαίνει σπανιότατα, να μεταβώ σε μία χώρα της υφηλίου όπου να μην υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα. Διότι μοιραζόμαστε αμφότεροι τις ίδιες αξίες, εργαζόμαστε προς τον κοινό σκοπό και σε ό,τι αφορά τις δικές μας διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, πράγματι ζούμε στον καλύτερο κόσμο που μπορεί να υπάρχει.

Επομένως, δεν έρχομαι εδώ σε καμία περίπτωση να λύσω προβλήματα τα οποία είναι ανύπαρκτα. Αλλά η επίσκεψή μου στην Ελλάδα εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο επίσκεψής μου στην συνολική αυτή περιφέρεια, μαζί με την Κύπρο και την Ελλάδα και την Τουρκία. Επιθυμώ να κάνω μια περιοδεία στις χώρες αυτές, διότι η Ελβετία ενδιαφέρεται να προσφέρει την στήριξή της για την διαδικασία ειρήνευσης – θα έλεγα- στη νήσο της Κύπρου. Και για αυτό θα θέλαμε να έχουμε καλύτερη εικόνα για την θεώρησή σας για τα πράγματα στην περιφέρεια. Και βεβαίως, με αυτό τον τρόπο θα ήθελα να επισκεφτώ την θαυμάσια χώρα σας, την Ελλάδα, που είναι η πρώτη φορά που την επισκέπτομαι με την ιδιότητά μου του Υπουργού Εξωτερικών.

Επίσης, θα ήθελα να ολοκληρώσω λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι κάτι το εξαιρετικά σημαντικό, είναι μια χώρα εξαιρετικά σημαντική για όλους εμάς, για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ηπείρου. Είναι το λίκνο του δικού μας πολιτισμού. Η φιλοσοφία, η κουλτούρα, ο πολιτισμός, η γλώσσα, ο τρόπος ζωής μας στην Ευρώπη βρίσκει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα και στον Ελληνικό Πολιτισμό. Μεγάλο μέρος αυτού που είμαστε οφείλεται στον αρχαιοελληνικό πολιτισμό.

Επομένως, όταν ταξιδεύει κανείς στην Ελλάδα είναι και ένα ταξίδι στις ρίζες του. Μία επιστροφή στις ρίζες του. Όταν επισκέπτεται αυτή την θαυμάσια χώρα, την πατρίδα σας. Είχα την ευκαιρία χθες να δω λίγο από την Σάμο, την νήσο στην οποία κατέφθασα, και σήμερα στην Αθήνα.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για άλλη μια φορά. Και θα ήθελα με αυτή την ευκαιρία να σας απευθύνω πρόσκληση να επισκεφθείτε την Ελβετία και το 2021 στην διακοσιοστή επέτειο, όπου πραγματικά θα γιορτάζουμε, όχι μόνον την Ελληνική Ανεξαρτησία, αλλά και τα 200 χρόνια αγαστών, άρτιων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Διότι είναι για μας πολύ μεγάλη ικανοποίηση το γεγονός ότι η Ελβετία και θέλησε αλλά και μπόρεσε να δώσει την στήριξή της σ΄αυτόν τον αγώνα τότε για την Ελληνική Ανεξαρτησία του 1821.-

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ