Από την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου με τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ.Αντώνη Διαματάρη στο Προεδρικό Μέγαρο

ΔΙΑΜΑΤΑΡΗΣ Α.: Θέλω να σας πω ότι είναι μεγάλη μου τιμή και μεγάλη χαρά που με δεχόσαστε σήμερα στο γραφείο σας. Γνωρίζετε κύριε Πρόεδρε ότι έχω υπηρετήσει τον Απόδημο Ελληνισμό, την Ομογένεια της Αμερικής για δεκαετίες. Από τη θέση μου αυτή θα μου δοθεί η ευκαιρία να υπηρετήσω όλο τον Απόδημο Ελληνισμό. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά την αγάπη σας, την ευαισθησία σας προς εμάς τους Απόδημους και ζήτησα να σας δω και είναι το πρώτο ραντεβού που κάνω, γιατί πιστεύω και ξέρω ότι θα εμβαθύνουμε και θα ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις της Μητέρας Πατρίδας με τον Απόδημο Ελληνισμό. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Υπουργέ, φίλε Αντώνη, χαίρομαι γιατί σας υποδέχομαι και υπό άλλη ιδιότητα, την οποία επάξια εκπροσωπείτε. Και, πραγματικά, αξίζουν συγχαρητήρια στον Πρωθυπουργό γι΄ αυτή του την επιλογή. Τα θέματα του Αποδήμου τα γνωρίζετε, τα έχετε υπηρετήσει. Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι πως ο Απόδημος Ελληνισμός αποτελεί Εθνικό Κεφάλαιο. Και το να χειρίζεσαι τις τύχες του Απόδημου Ελληνισμού είναι μια Εθνική Αποστολή. Μιλώ για Εθνικό Κεφάλαιο διότι χάρη στον Απόδημο Ελληνισμό, από τότε που υπάρχει το Ελληνικό Κράτος, αλλά ιδίως τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει υπερβεί κατά πολύ τα σύνορά της, έχει αποκτήσει πλανητικές διαστάσεις. Η Ελλάδα είναι παντού. Αυτός ο Απόδημος Ελληνισμός στάθηκε στην Ελλάδα σε κρίσιμες ώρες. Αντίθετα από την Πολιτεία που δεν του στάθηκε σε ανάλογες στιγμές. Και ευτυχώς, γιατί αυτή είναι η ψυχή του Έλληνα, ο Απόδημος Ελληνισμός δεν κράτησε κανενός είδους παράπονο γι’ αυτού του είδους τη λησμονιά, τολμώ να πω, πολλές φορές. Θέλω να τονίσω και τούτο: Θεωρώ πως στην αποστολή την οποία έχετε αναλάβει μεγαλύτερη σημασία έχει το να μπορούμε να φέρουμε τους νέους Έλληνες, τα νέα παιδιά της Ομογένειας, κοντά στην Πατρίδα, κοντά στην Ελλάδα, στην Ιστορία της, στην Γλώσσα της. Γιατί πραγματικά η Ελληνική Γλώσσα είναι ένα πραγματικό κεφάλαιο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Αυτή είναι μια αλήθεια. Και μέσα από τα παιδιά μπορούμε και αυτή την παράμετρο του Απόδημου Ελληνισμού να την αναπτύξουμε όσο πρέπει. Γνωρίζω πως και οι δυο σας, ιδίως εσύ αγαπημένε φίλε, είσθε οι κατάλληλοι άνθρωποι στην κατάλληλη θέση. Και είμαι βέβαιος ότι θα δώσετε ό,τι έχετε μέσα σας προς αυτή την κατεύθυνση. Και πάλι συγχαρητήρια. Καλή δύναμη, καλή πορεία.

ΔΙΑΜΑΤΑΡΗΣ Α.: Ευχαριστώ πάρα πολύ κ.Πρόεδρε. Σίγουρα θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν, με τον συνεργάτη μου, τον Γιάννη, για την υπόθεση του Απόδημου Ελληνισμού και βεβαίως της Μητέρας Πατρίδας. Σας ευχαριστώ πολύ.

 

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ