Από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου με τον επικεφαλής της Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, Καθηγητή κ.Παναγιώτη Μπεχράκη στο Προεδρικό Μέγαρο

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Π.ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω θερμά για την σημερινή συνάντηση, κυρίως για την επισημότητα που έχετε δώσει, γιατί θα έχουμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε τους ανθρώπους των Μέσων για το πόσο καλά πηγαίνει η εκστρατεία αυτή. Θα ήθελα να διευκρινήσω προς κάθε κατεύθυνση ότι αυτό είναι μία συνάντηση από τις πολλές που έχουμε κάνει μαζί σ’αυτό τον χώρο και να σας ευχαριστήσω για τον θετικό, τον δημιουργικό σας και τον πολύ συμβουλευτικό ρόλο στην πορεία των αντικαπνιστικών πραγμάτων της χώρας.

Έτσι έχουμε φτάσει σήμερα να έχουν μειωθεί οι καπνιστές, να έχουμε μία μεταστροφή των απόψεων του κοινού για το κάπνισμα, τα παιδιά να αποστρέφονται το κάπνισμα και να είμαστε μπροστά στην τελική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Είναι ένα δύσκολο βήμα, το οποίο πιστεύουμε ότι θα γίνει επιτυχώς διότι, για πρώτη φορά, εκτός από την αμέριστη δική σας συμπαράσταση, έχει και την πολιτική βούληση της κυβέρνησης. Ξέρουμε ότι ο Πρωθυπουργός κ.Κυριάκος Μητσοτάκης το έχει βάλει πολύ ψηλά στην ατζέντα του, ξέρουμε ότι στο Υπουργείο Υγείας σήμερα επικρατεί οργασμός γύρω από την εφαρμογή του Νόμου, με την ηγεσία του κ.Κικίλια γίνονται πολλά πράγματα που θα ανακοινωθούν σύντομα για την εφαρμογή της νομοθεσίας.

Η δική μου συνδρομή σε όλη αυτή την ιστορία, και εκεί θα ήθελα την συμβουλή σας σήμερα, είναι να προσπαθήσουμε το πεδίο της εφαρμογής του Νόμου να γίνει όχι πεδίο αντεγκλήσεων και αντιπαραθέσεων, αλλά πεδίο σύγκλισης, πεδίο συνεργασίας, πεδίο αμοιβαιότητας και σεβασμού των πολιτών. Έτσι ώστε όλοι μαζί να λύσουμε το μεγάλο πρόβλημα που λέγεται κάπνισμα στους κλειστούς δημόσιους χώρους. Εν πολλοίς, μόνος του ο Έλληνας το έχει εφαρμόσει αυτό σε πολλά μέρη. Εκκρεμούν δύο κλάδοι: ο ένας είναι τα κλειστά γραφεία του δημόσιου τομέα και ο δεύτερος είναι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Εκεί νομίζω ότι με το πνεύμα και το κλίμα που προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε θα πετύχει η εφαρμογή του Νόμου και θα μπορέσουμε να φτιάξουμε μια Ελλάδα για την οποία θα είμαστε όλοι περήφανοι, μια Ελλάδα που θα είναι πράγματι μια σωστή κοινωνία ενός Ευρωπαϊκού κράτους του 21ου αιώνα.

Κύριε Πρόεδρε, και πάλι θερμά σας ευχαριστώ για όλα όσα έχετε κάνει για την προσπάθεια αυτή. Ξέρω ότι χωρίς εσάς, χωρίς το Behrakis Foundation από την Βοστώνη και χωρίς το Αμερικανικό Κολλέγιο που τρέχει τα πράγματα εδώ και την Αντικαρκινική Εταιρεία, θα ήμασταν ίσως πάρα πολύ πίσω σ’αυτόν τον τομέα. Και πιστεύω ότι τώρα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το τελικό βήμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ σας ευχαριστώ θερμώς και σας συγχαίρω. Γι’αυτό, ακριβώς, ήθελα η συνάντησή μας να πάρει αυτή την δημοσιότητα. Και γιατί, χάρη σε σας, η εκστρατεία για την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας έχει πετύχει – και έχει πετύχει πολύ σημαντικά αποτελέσματα – και γιατί ο τομέας που έχει πετύχει περισσότερο είναι εκείνος της ενημέρωσης των παιδιών.

Κύριε Μπεχράκη, αγαπημένε φίλε, αυτό που κάνατε και το οποίο αποτελεί και μια Ευρωπαϊκή πρωτοτυπία – κατά γενική αναγνώριση και αναγνώριση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – είναι εξαιρετικά σημαντικό. Γιατί δείχνει ότι εμείς, οι Έλληνες, μπορούμε να δείξουμε τον δρόμο και σε άλλους σ’ ένα τόσο μεγάλο θέμα, όπως είναι το θέμα ότι τα παιδιά, ‘εξ απαλών ονύχων’, για να χρησιμοποιήσω την γνωστή έκφραση, πρέπει να είναι ενήμερα.

Δεν ξεχνάω πώς ξεκινήσαμε εκείνον τον Ιούνιο του 2015, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, και πόσο τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σήμερα. Αυτό σας το οφείλουμε όλοι, σας το οφείλω κι εγώ προσωπικά. Γιατί αν δεν ήσαστε εσείς δεν θα είχαμε αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία. Και πάλι ευχαριστώ, καλή δύναμη, καλή συνέχεια.-

φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές