Από την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου με τον Υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Ιταλικής Δημοκρατίας κ.Enzo Moavero Milanesi στο Προεδρικό Μέγαρο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Υπουργέ, με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Μου δίνεται έτσι η ευκαιρία να επισημάνω, για μιαν ακόμη φορά, την μεγάλη σημασία της στενής συνεργασίας – που ήδη υφίσταται αλλά μπορεί να γίνει ακόμα πιο αποδοτική – μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, και μάλιστα τόσο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού όσο και στο πλαίσιο του Διεθνούς γίγνεσθαι.

Ως προς την κοινή μας Ευρωπαϊκή Εστία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ενόψει των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει, πιστεύω πως Ελλάδα και Ιταλία μπορούν και πρέπει να πρωταγωνιστήσουν και για την ενίσχυση του θεμελιώδους πυλώνα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλειας. Άλλωστε, μια τέτοια ενίσχυση θα συμβάλλει, ιδίως στους ταραγμένους καιρούς που βιώνουμε, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι, σε διεθνές επίπεδο, και χρήσιμη αλλά και σεβαστή.

Ως προς την Διεθνή Κοινότητα, επίσης πιστεύω πως Ελλάδα και Ιταλία μπορούν και πρέπει να πρωταγωνιστήσουν για τον σεβασμό, εκ μέρους όλων, του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου. Σε αυτό περιλαμβάνεται, όπως είναι αυτονόητο, και το Δίκαιο της Θάλασσας, κατά την Συνθήκη του Montego Bay του 1982, με βάση το οποίο οριοθετείται η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Το μήνυμά μας αυτό, ως προς τις επιταγές του οποίου είμαστε αποφασισμένοι και ανυποχώρητοι, αφορά όλους τους γείτονές μας, κατεξοχήν δε την γείτονα Τουρκία. Η οποία πρέπει ν’ αντιληφθεί ότι από αυτό τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου εκ μέρους της εξαρτάται τόσον η μεταξύ μας φιλία και καλή γειτονία όσο και η εν γένει Ευρωπαϊκή της προοπτική.

ΕΝΖΟ ΜΟAVERO ΜΙLANESI: Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Είναι ιδιαίτερη τιμή και ξεχωριστή χαρά για μένα προσωπικά που βρίσκομαι εδώ, στην πόλη των Αθηνών, σε ένα τόσο ζεστό καλοκαίρι της Μεσογείου, που μπορούμε να ταυτίσουμε τις μετεωρολογικές συνθήκες με τις πολιτικές συνθήκες. Και βεβαίως, σε αυτή τη θερμή ζώνη της Μεσογείου, οι δύο χώρες μας, η Ελλάδα και η Ιταλία, μπορούν πραγματικά να διαδραματίσουν θεμελιώδη ρόλο σε γεωπολιτικό επίπεδο και πραγματικά τα στρατηγικά συμφέροντά τους τα οποία είναι κοινά, να συμβάλλουν και οι δύο χώρες ώστε να επιτευχθεί ειρήνη στη μεσογειακή λεκάνη, σε μια θάλασσα που οι ιστορικές της καταβολές την οδηγούν να διαδραματίζει το ρόλο ενός πολύ σημαντικού σταυροδρομιού. Ένα σταυροδρόμι το οποίο έχει χαρίσει στο πέρασμα των αιώνων και οικονομική ανάπτυξη κα μπορεί να δώσει και τώρα οικονομική ανάπτυξη και θέσεις εργασίας και περαιτέρω ειρήνη.

Και βεβαίως συμμερίζομαι πλήρως τις θέσεις που μόλις πριν από λίγο διατυπώσατε ως προς το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας και των συνθηκών που διέπουν το παραπάνω Δίκαιο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις σχέσεις που έχει με τις Τρίτες Χώρες οι οποίες θα πρέπει στο πλαίσιο αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σεβαστούν πλήρως και το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Και στόχος κοινός και των δύο χωρών, είναι πραγματικά να συντονίσουμε τις θέσεις μας σε ό,τι αφορά το πλαίσιο συμμετοχής μας στα διάφορα διεθνή φόρα, όπως είναι ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βορειοατλαντική Συμμαχία του ΝΑΤΟ. Και επιτρέψτε μου να πω ότι μεταξύ των δύο χωρών μας υπάρχει μια γειτνίαση, όχι μόνο πολιτική, αλλά και καθαρά ιστορικοπολιτιστική, η οποία έλκει τις ρίζες της στα βάθη των αιώνων, όπου ο καθείς εκ των δύο γνωρίζει τα ελαττώματα και τις αρετές του άλλου και νομίζω ότι μπορούμε και θέλουμε και οι δύο μαζί να προχωρήσουμε στο πλαίσιο αυτό.

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ