Από την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου με τον νεοεκλεγέντα Ανώτατο Πρόεδρο της American-Hellenic Educational Progressive Association κ.George Horiates

ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Κύριε Πρόεδρε,

Σας καλωσορίζω στην Προεδρία της Δημοκρατίας, μετά την επάξια εκλογή σας στην ηγεσία της AHEPA, και σας εύχομαι κάθε επιτυχία κατά την επιτέλεση της αποστολής σας. Καλωσορίζω, επίσης, και τα λοιπά μέλη του Δ.Σ. της AHEPA.

  1. Με την ευκαιρία αυτή επιτρέψατέ μου να εκφράσω, για πολλοστή φορά, τις θερμές ευχαριστίες της Ελληνικής Πολιτείας για την διαχρονική προσφορά της AHEPA, αυτής της εμβληματικής Οργάνωσης της Διασποράς μας στις ΗΠΑ, για την συμπαράστασή της σε όλα τα μεγάλα ζητήματα του Ελληνισμού, ιδίως δε σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση των Εθνικών μας Θεμάτων και των Εθνικών μας Δικαίων.

  2. Και οφείλω σήμερα να εξάρω την συμβολή σας στην διαμόρφωση και εκείνης της πολιτικής των ΗΠΑ, η οποία έχει οδηγήσει στην στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου ως προς την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης των δύο Χωρών.

  3. Μένω στο θέμα αυτό υπενθυμίζοντας, για πολλοστή φορά -κάτι που καθιστά αναγκαίο η συνεχιζόμενη, με αμείωτη δυστυχώς ένταση, προκλητική συμπεριφορά της πολιτικής ηγεσίας τους Τουρκίας- ποιες είναι οι σχετικές θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου.

Α. Δίχως αμφιβολία -και το έχουμε αποδείξει εμπράκτως- η Ελλάδα και η Κύπρος επιδιώκουν σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με την Τουρκία, ευνοώντας μάλιστα την Ευρωπαϊκή της προοπτική.

Β. Όμως, η καλή γειτονία προϋποθέτει τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου. Προϋποθέτει, επίσης, τον σεβασμό του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, αν αναλογισθούμε ότι το Διεθνές Δίκαιο καθορίζει, βεβαίως μεταξύ άλλων, την Επικράτεια και τα Σύνορα της Ελλάδας και Κύπρου στην περιοχή, καθορίζει όμως, ταυτοχρόνως, και την Επικράτεια και τα Σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γ. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αναπόσπαστο μέρος του Διεθνούς Δικαίου είναι το Δίκαιο το Θάλασσας, με βάση το οποίο οριοθετείται η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Και αυτό το Δίκαιο της Θάλασσας, κατά την Συνθήκη του Montego Bay του 1982 -όπως πολλές φορές έχω πει και δεν θα κουρασθώ να το λέγω– είναι δεσμευτικό για όλους, ακόμα και για εκείνους που δεν έχουν προσχωρήσει στην Συνθήκη αυτή. Διότι η ως άνω Συνθήκη παράγει γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, που δεσμεύουν όλους.

Δ. Κατόπιν τούτου, κωδικοποιώ αυτά που είναι η αυταπόδεικτη αλήθεια: Ναι, είμαστε εκείνοι που θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά με όλους τους γείτονες. Αυτοί, όμως, οφείλουν να σεβασθούν το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, να σεβασθούν τα Σύνορα, το Έδαφος, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας και Κύπρου, που είναι Σύνορα, Έδαφος και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ε. Σε αυτό δεν μπορεί να υπάρξει καμία υποχώρηση, καμία υπαναχώρηση. Το λέγω διότι η υπεράσπιση αυτών των αρχών αποτελεί, από την πλευρά μας, υπεράσπιση και της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Νομιμότητας. Εμείς, οι Έλληνες, είμαστε αποφασισμένοι να το πράξουμε αυτό. Μπορούμε να το κάνουμε και μόνοι μας. Μόνο που σήμερα δεν είμαστε πια μόνοι. Διότι, αντιλαμβανόμενες η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Διεθνής Κοινότητα και επίσης οι ΗΠΑ, όπως τόνισα, τι αρνητικό και επικίνδυνο προηγούμενο θα δημιουργούσε οποιαδήποτε έκπτωση προς αυτή την κατεύθυνση και, ιδίως, σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση της ΑΟΖ, έχουμε τώρα πια και την συμπαράστασή τους.

Και πάλι καλωσορίσατε και καλή επιτυχία στο έργο σας.

G.HORIATES : Κύριε Πρόεδρε,

Ένα μεγάλο ευχαριστώ. Και αυτή την φορά σαν Ύπατος Πρόεδρος είναι για μένα μεγάλη τιμή που είμαι μαζί σας. Ξανά σας καμαρώνω. Όλοι μας, όχι μόνο οι Έλληνες του εξωτερικού, αλλά παντού, στην Ευρώπη, όχι μόνο Αμερική, αλλά και Καναδά, έχουμε και εμείς τις ρίζες του Ελληνισμού. Ξέρω πως εσείς είστε η εικόνα, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τον Ελληνισμό του εξωτερικού. Μεγάλη τιμή που μας βλέπετε ξανά εδώ. Να μην ξεχάσετε, εμείς θα έχουμε συνεδρίαση σε δύο χρόνια που θα γιορτάζουμε διακόσια χρόνια της ελευθερίας της Ελλάδας, εδώ στην Αθήνα. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι το μήνυμα, ότι οι Έλληνες δεν είναι μόνο στην Ελλάδα, είναι παντού. Δεν είναι μόνο στην Αμερική αλλά είναι και στην Ευρώπη. Ήθελα ως Ύπατος Πρόεδρος να σας πω, όλοι στην Αμερική, όλοι παντού σας βλέπουν, σας καμαρώνουν και θέλουμε και εμείς να βοηθήσουμε την Ελλάδα, την Ελλάδα μας, την Ελλάδα που φωτίζει.

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ