Από την Συνάντηση με τον προτεινόμενο Επότροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αρμόδιο για τα Θέματα Γειτονίας και Διεύρυνσης κ. Laszlo Trocsanyi στο Προεδρικό Μέγαρο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Επίτροπε, με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Σας εύχομαι – όπως ευχόμαστε όλοι οι Έλληνες, γιατί γνωρίζετε ποια είναι η θέση της Ελλάδας – να ολοκληρωθεί με τον πιο επιτυχή τρόπο η επιλογή σας και ο ορισμός σας ως Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα διεύρυνσης. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι θέσεις της Ελλάδας για τα ζητήματα διεύρυνσης είναι πάγιες και αμιγώς Ευρωπαϊκές. Τούτο σημαίνει ότι είμαστε ευνοϊκοί προς όλες τις Χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά γι’αυτό υπάρχει μια απαραίτητη προϋπόθεση: Να είναι απολύτως έτοιμες για να μπορέσουν να σεβασθούν, στο ακέραιο, το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο. Και όταν λέμε Ευρωπαϊκό Κεκτημένο εννοούμε τον πλήρη σεβασμό και την εφαρμογή του πρωτογενούς και του παράγωγου Ευρωπαϊκού Δικαίου όπως, επίσης, και του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως των διατάξεων εκείνων που αφορούν τα Θεμελιώδη Δικαιώματα του Ανθρώπου. Γιατί είναι γνωστό ότι το Διεθνές Δίκαιο, στο σύνολό του, είναι μέρος του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. Όσες χώρες, λοιπόν, βαίνουν προς αυτή την κατεύθυνση, ‘είμαστε εδώ’.

Πάντως, ένα είναι βέβαιο και νομίζω ότι σ’αυτό θα συμφωνήσετε: Ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να κάνει βήματα προς τα πίσω για να περιμένει άλλους. Η Ευρώπη θα προχωρήσει και όσοι είναι σε θέση και το επιθυμούν να την φθάσουν σ’αυτό τον δρόμο η Ευρώπη πάντα θα είναι ανοιχτή. Εκπτώσεις όμως, σε ό,τι αφορά τα κριτήρια ένταξης Χωρών στην ΕΕ, δεν πρόκειται να υπάρξουν. Το λέγω γιατί σας γνωρίζω εδώ και πολλά χρόνια και ξέρω ποιες είναι και οι δικές σας θέσεις.

Καλωσορίσατε, καλή επιτυχία και, κυρίως, εύχομαι όλα να πάνε καλά κατά την ακρόαση την οποία θα έχετε, προκειμένου να φθάσετε στο αίσιο πέρας της επιλογής σας ως Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

L.TROCSANYI: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας. Ως ορισμένος Επίτροπος θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν ώστε στην επικείμενη ακρόαση που θα λάβει χώρα την 1η Οκτωβρίου, πραγματικά, να καταφέρω να επιτύχω αυτά τα οποία επιθυμώ να κάνω ως νέος Επίτροπος, εάν αυτό συμβεί, αρμόδιος για θέματα γειτονίας και διεύρυνσης. Είναι, πραγματικά, θέματα τα οποία έχω μέσα στην καρδιά μου και θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να ενοποιήσω, όσο γίνεται περισσότερο, την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γιατί δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν μεν χώρες οι οποίες επιθυμούν να εγκαταλείψουν την ΕΕ, όπως π.χ. το Brexit, το οποίο όλοι ξέρουμε τι σημαίνει. Υπάρχει μία χώρα, η οποία εγκαταλείπει την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχει αυτό, δυστυχώς, υπάρχουν όμως άλλες χώρες οι οποίες θέλουν να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι κάτι το οποίο εγώ το έχω βαθιά στην καρδιά μου και θα δουλέψω πολύ γι’ αυτό. Αυτό το οποίο αναφέρατε, κύριε Πρόεδρε, τα δικαιώματα του ανθρώπου, θέλω να σας πω ότι είναι κάτι που έχω, πραγματικά, βαθιά μέσα μου είναι τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου ιδιαίτερα σημαντικά και το ζήτημα των κριτηρίων τα οποία πρέπει να είναι σεβαστά από όλους, όπως πολύ ορθά αναφέρατε. Επίσης, είναι ένα θέμα που πολύ συχνά λησμονούμε: Ότι η ΕΕ είναι ένας μεγάλος ‘έρωτας’. Αυτό δεν το λέμε πολύ συχνά. Είναι ένας έρωτας, ο οποίος έχει τρία σκέλη: Το πρώτο σκέλος είναι το ‘μπορώ’, είναι το θέμα της ισχύος και του μπορώ. Το δεύτερο είναι το ‘θέλω’ και το τρίτο είναι το ‘γνωρίζω’. Το ‘μπορώ’ σημαίνει ότι η ΕΕ είναι μία μεγάλη ισχύς, μία μεγάλη δύναμη, μία μεγάλη οντότητα σε παγκόσμιο επίπεδο. Το ‘θέλω’ σημαίνει ότι θέλω να επιβάλω αυτό το οποίο θεωρώ σωστό. Και το ‘γνωρίζω’ είναι γνωρίζω πώς θα το κάνω αυτό και το επιβάλω σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θα ήθελα επίσης να επιμείνω και να πω για άλλη μία φορά πόσο θεωρώ μεγάλη τιμή για εμένα το ότι είμαι ορισμένος Επίτροπος γι’αυτά τα δύο θέματα, τα οποία έχω τόσο βαθιά στην καρδιά μου. Θέλω να τονίσω για άλλη μία φορά προς όλους τους Έλληνες πολίτες πόσο θεωρώ σημαντική και καταπληκτική χώρα την Ελλάδα. Μία χώρα που διαδραματίζει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, όχι μόνο στα Βαλκάνια αλλά σε όλη την Μεσόγειο, μία χώρα που είναι βαθιά στην καρδιά μου και θέλω να σας πω πόσο χαίρομαι που βρίσκομαι μαζί σας εδώ. Και θέλω τέλος, να διαβεβαιώσω την Ελλάδα ότι, εφόσον καταφέρω να πετύχω να γίνω Επίτροπος για θέματα γειτονίας και διεύρυνσης, σε κάθε βήμα θα είμαι και θα στέκομαι δίπλα στην Ελλάδα.-