Βίντεο: Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου κατά την εκδήλωση τιμής στην μνήμη Νικολάου Δημητρακοπούλου

Τον κορυφαίο νομοθέτη και πολιτικό, Καρυτινό, Νικόλαο Δημητρακόπουλο (1864-1921), τίμησε με την παρουσία του, στην ιστορική Καρύταινα, ο πρόεδρος της δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Η εκδήλωση, κορυφώθηκε το απόγευμα της Κυριακής, με την ομιλία του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα, γύρω απ’ το σημαντικό και πρωτοποριακό νομοθετικό του έργο.

Ο εν λόγω, αναδιοργάνωσε τη Δικαιοσύνη, στοχεύοντας η χώρα να αποκτήσει ικανή νομοθεσία για να μπορέσει να προχωρήσει μπροστά. Ασχολήθηκε με όλο σχεδόν το Δίκαιο, αφού δημιούργησε πενήντα (50) νόμους. Θεμελίωσε νόμους που έχουν να κάνουν με το κοινωνικό κράτος, αλλά και με την Δικαιοσύνη.

Απ’ τους νόμους που αφορούν το κοινωνικό κράτος, αξίζει να τονιστούν οι νόμοι που είχαν να κάνουν με την αγροτική ασφάλεια, με την τοκογλυφία, με τις διαθήκες, με τις αστικές ευθύνες των οδηγών οχημάτων, με την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία, με τους δικηγόρους, με τις εργατικές διαφορές, με τις εργασίες γυναικών και ανηλίκων και με το πολύ σημαντικό θέμα που είχε να κάνει με την επιτάχυνση της εκδίκασης των υποθέσεων στα δικαστήρια.

Τα πιο πάνω, επισήμανε στην ομιλία του ο πρόεδρος της δημοκρατίας, όπως επίσης και άλλοι ομιλητές, κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Πολεμικό απομνημονεύματα 1897», στην πλατεία Καρύταινας, ακριβώς δίπλα στο άγαλμα του Νικόλαου Δημητρακόπουλου.