Από την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ.Δημήτρη Αβραμόπουλο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Επίτροπε, Αγαπητέ Δημήτρη,

Έχω χρέος να σας συγχαρώ για τον άψογο τρόπο, κατά τον οποίο ασκήσατε τα καθήκοντά σας ως Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, και όχι μόνο.

Πριν απ’ όλα οφείλω να υπενθυμίσω ότι χειρισθήκατε τα θέματα Μετανάστευσης μέσα σε μια πρωτόγνωρη, για τα Κράτη-Μέλη και για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, συγκυρία, κυρίως λόγω του Προσφυγικού εξαιτίας του πολέμου στην Μέση Ανατολή. Συγκυρία, η οποία εγκυμονούσε -και εξακολουθεί να εγκυμονεί, άλλωστε η κατάσταση στη Χώρα μας, ακόμη και σήμερα, το αποδεικνύει- μεγάλους κινδύνους τόσο για την κοινωνική συνοχή σε κάθε Κράτος-Μέλος, όσο και για την συνοχή της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα θέματά σας τα χειρισθήκατε με πλήρη σεβασμό από την μια πλευρά των αρχών και αξιών του Ανθρωπισμού, οι οποίες αποτελούν βασικό πυλώνα αυτού τούτου του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Και, από την άλλη πλευρά, της αρχής της Αλληλεγγύης η οποία, κατά το πρωτογενές Ευρωπαϊκό Δίκαιο, συνιστά πλήρη κανόνα δικαίου, η παραβίαση του οποίου συνεπάγεται συγκεκριμένες κυρώσεις.

Η πολιτική, την οποία υιοθετήσατε στο Μεταναστευτικό, στέλνει το μήνυμα προς την γείτονα Τουρκία ότι μόνον όταν σεβασθεί, στο ακέραιο, το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και ως προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, μπορεί να δικαιώσει την θέση της ως μέλους της Διεθνούς Κοινότητας και ως χώρας, η οποία μπορεί να προσδοκά Ευρωπαϊκή προοπτική.

Το παράδειγμά σας αποτελεί μια πραγματική πρόκληση για τον διάδοχό σας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και εύχομαι η Ευρωπαϊκή Ένωση να σας αποδώσει στο μέλλον αυτό που σας αναλογεί.

Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτα απ’ όλα, κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ γι’ αυτή μας τη συνάντηση. Με την σημερινή μας επικοινωνία ξεκινάει ένας κύκλος “αποχαιρετισμού των όπλων”. Και θεσμικά για την Ελλάδα, είναι η πρώτη συνάντηση μαζί σας, απομένει μονάχα ένας μήνας για να επιστρέψω στην Ελλάδα και στην ελληνική πολιτική όπου, και βέβαια, ανήκω.

Από εκεί και πέρα, κύριε Πρόεδρε, πρέπει να σας πω ότι αυτό που μου επιφύλαξε η μοίρα ήταν κάτι απρόσμενο. Γιατί δεν μπορούσα να φανταστώ τότε ότι μέσα σε πέντε μήνες το χαρτοφυλάκιο αυτό που εμπιστεύθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελλάδα θα ήταν το σημαντικότερο. Γιατί έχει να κάνει και υπαρξιακά με το μέλλον της Ευρώπης, δεδομένου ότι όπως πολύ σωστά είπατε, εκεί κρίνεται η αρχή της αλληλεγγύης πάνω στην οποία στηρίζεται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Έχοντας την ευθύνη, λοιπόν, των θεμάτων μετανάστευσης, ασφάλειας, πολέμου κατά της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς και των ναρκωτικών αντιλαμβάνεσθε ότι επωμίσθηκα, εξ ονόματος της Ευρώπης, μία πολύ μεγάλη ευθύνη. Τότε τα πράγματα ήσαν διαφορετικά. Σήμερα μπορώ να πω ότι αφήνουμε πίσω μας κάτι. Αφήνουμε σταθερές, γιατί αυτό το μεγάλο πρόβλημα της μετανάστευσης, κυρίως, αλλά και τα θέματα ασφαλείας, κύριε Πρόεδρε, θα υπάρχουν για πάρα πολλά χρόνια ακόμα. Η Ευρώπη αιφνιδιάστηκε τότε, όπως και τα κράτη-μέλη, τώρα όμως είναι πιο έτοιμη, έχουν γίνει πάρα πολλά πράγματα τα οποία θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε με τον καιρό.

Πολύ σωστά επισημάνατε ότι είναι σε όξυνση, τον τελευταίο καιρό, και το Προσφυγικό ζήτημα. Παρακολουθούμε τι γίνεται και στα σύνορα Ευρώπης-Τουρκίας. Γιατί θα ήθελα, κύριε Πρόεδρε, να σας πω ότι με τα όσα κάναμε έξω ταυτίσαμε τα ευρωπαϊκά σύνορα με τα ελληνικά σύνορα, κυρίως με την ενίσχυση και αναβάθμιση της Frontex σε ευρωπαϊκή συνοριακή ακτοφυλακή, σε μια Ευρωπαϊκή Αστυνομία Συνόρων. Πήρα λοιπόν την πρωτοβουλία, σε μια προσπάθεια να διευθετήσουμε και το ζήτημα που έχει προκύψει, και στην τελευταία συνάντηση στην Μάλτα πρότεινα στη Γαλλία και στη Γερμανία να πραγματοποιήσουμε από κοινού μια αποστολή στην Τουρκία και στην Ελλάδα, κάτι που θα γίνει την Πέμπτη και την Παρασκευή, έτσι ώστε να σιγουρευτούμε ότι συνεχίζεται η εφαρμογή της ευρωτουρκικής συνεννόησης, της δήλωσης που έχει γίνει. Γιατί από την ώρα που αυτή η δήλωση τυγχάνει εφαρμογής λύνονται και τα προβλήματα.

Παρακολουθούμε όμως και τα γενικότερα ζητήματα γεωπολιτικής που εξελίσσονται στην περιφέρεια της Ευρώπης, με τα όσα επισημάνατε πριν με την γεωπολιτική αστάθεια στη Μέση Ανατολή που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο μέλλον.

Κύριε Πρόεδρε, ήταν μεγάλη ευθύνη και θέλω σήμερα να εκφράσω προς στο πρόσωπό σας και μέσω υμών στην πατρίδα μου την ευγνωμοσύνη μου για την ανάθεση αυτής της αποστολής πριν από πέντε χρόνια. Πιστεύω, τώρα που κλείνει αυτός ο κύκλος, μπορώ να λέω με υπερηφάνεια ότι ανταποκρίθηκα με υψηλότητα ευθύνης. Διότι θα πω και κάτι τελευταίο: Ναι μεν ήμουν Ευρωπαίος Επίτροπος, αλλά δεν παρέλειψα ποτέ το αυτονόητο πατριωτικό μου καθήκον και η βοήθεια προς την Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια και η στήριξή μου ήταν αμέριστη, συνειδητή και βλέπω με ικανοποίηση ότι αυτό έχει αναγνωριστεί, γιατί αυτό – όπως σας είπα – ήταν το χρέος μου. Προβλήματα υπάρχουν, είμαστε εδώ από κοινού και μέσα σε πνεύμα συνεννόησης, εθνικής κυρίως, να τα αντιμετωπίσουμε. Η Ελλάδα είναι μία όαση ασφάλειας και σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή και της έλαχε και ο κλήρος να είναι από τις πρώτες χώρες που αντιμετωπίζουν την μεγάλη πίεση από το ζήτημα κυρίως των προσφυγικών ροών.

Εδώ είμαστε όμως και είμαι βέβαιος ότι η διάδοχός μου Σουηδή Επίτροπος θα συνεχίσει τα ίδια χνάρια διότι βάλαμε τα θεμέλια μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την μετανάστευση. Και βεβαίως, ο διάδοχος γενικότερα, υπό την έννοια ότι εκπροσωπεί πλέον την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο φίλος μας ο Μαργαρίτης ο Σχοινάς θα συνεχίσει να συνεισφέρει ώστε, πέραν του ευρωπαϊκού καθήκοντος, να υποστηρίζεται και να στηρίζεται και η χώρα μας.-

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ