Από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου με τον Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ: Με πολλή χαρά προ λίγου δεχτήκαμε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας εδώ στο Θρησκευτικό Κέντρο του Νησιού μας, την Ιερά Αρχιεπισκοπή, είχαμε την χαρά να τον ακούσουμε και να μας ακούσει. Ανταλλάξαμε αρκετές απόψεις εφ όλης της ύλης, όπως συνηθίζουμε να λέμε. Ευρισκόμεθα στην ίδια γραμμή, στο ίδιο χαράκωμα, είμαστε αποφασισμένοι να δουλέψουμε για το έθνος μας, για την πατρίδα μας, για την Ελλάδα και την Κύπρο, και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα έχουμε και την ευλογία του Θεού, και θα ανατείλουν καλύτερες ημέρες και για την Ελλάδα μας αλλά και για την Κύπρο μας.

Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μακαριότατε, εκ μέρους του Ελληνικού Λαού και της πολιτικής του Ηγεσίας ήρθα να αποτίσω τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον επικεφαλής της πρώτης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας. Αλλά φόρο τιμής και για την προσωπική σας συμβολή, μια πολύπλευρη συμβολή ιδίως σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, την οικονομικά κρίσιμη περίοδο, που η Εκκλησία της Κύπρου στηρίζει τον Κυπριακό Λαό και στηρίζει και την Κυπριακή Κυβέρνηση. Παίρνοντας πάνω της ένα βάρος που κατ’ αρχήν δεν της αναλογούσε. Αλλά το φέρνει σε πέρας ακριβώς γιατί έχει πλήρη συναίσθηση της ευθύνης της απέναντι στον Λαό με βάση τη χριστιανική διδασκαλία. Στο πρόσωπό σας αποτίω φόρο τιμής και στους προκατόχους σας, όλους εκείνους οι οποίοι αγωνίστηκαν για τον Κυπριακό Λαό, για τη δικαίωσή του, για την εμπέδωση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο αγώνας αυτός συνεχίζεται βεβαίως ακόμα και σήμερα. Έτσι, θυμόμαστε τέτοιες ώρες τον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό, τον Εθνάρχη Μακάριο, τους Μητροπολίτες και τον κλήρο που έπεσαν σε όλους τους αγώνες. Και τους υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε, γιατί η θυσία τους μας επιβάλει να δικαιωθεί τελικά ο αγώνας του Κυπριακού Λαού.
Στηρίζουμε το έργο σας και εύχομαι ο Θεός και η Υπέρμαχος Στρατηγός να είναι πάντα μαζί σας.-

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ