Από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου με τη νέα Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων στο Προεδρικό Μέγαρο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Προκόπης Παυλόπουλος δέχθηκε σήμερα, 2.4.2015, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ.Πάνο Καμμένο, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, τους νέους αρχηγούς ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ, καθώς και τους νεοπροαχθέντες Αντιστρατήγους, Αντιναυάρχους και Αντιπτεράρχους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Υπουργέ, Κύριοι Αρχηγοί, Κύριοι,
Είναι τιμή για μένα που βρίσκεσθε σήμερα εδώ. Πριν απ’όλα έχω χρέος να σας συγχαρώ, να σας ευχηθώ καλή επιτυχία και να σας διαβεβαιώσω ότι κατά την άσκηση των καθηκόντων σας και εγώ και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Προεδρίας της Δημοκρατίας θα είναι πάντα δίπλα σας για να στηρίξουν το έργο σας.

Θέλω να γνωρίζετε ότι έχουμε πλήρη συναίσθηση, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και ιδίως η Κυβέρνηση, της τεράστιας σημασίας της αποστολής σας. Και ότι θα κάνουμε τα πάντα – και γίνονται τα πάντα – ώστε να έχετε αυτό το οποίο σας χρειάζεται και προσωπικώς και σε ό,τι αφορά τα μέσα, τα οποία είναι απαραίτητα για να επιτελέσετε την αποστολή σας.

Ευχαριστώ την Ηγεσία σας, πολιτική και φυσική, αλλά και όλους εσάς για την άρτια ενημέρωση την οποία είχα ήδη από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου. Με συγκίνηση, θέλω να σας ενημερώσω ότι αισθάνθηκα την παρουσία σας όταν πριν από λίγες μέρες στην Κύπρο επισκέφθηκα το Στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ. Εκεί τόνισα κάτι το οποίο νομίζω ότι εσάς αφορά πρωτίστως: Ότι η Ελλάδα είναι παρούσα, οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι παρούσες στην Κύπρο. Και θα είναι παρούσες ώσπου να φύγει και ο τελευταίος από τα στρατεύματα κατοχής, καθώς και ο τελευταίος έποικος. Θα είστε εκεί, δείχνοντας τους άρρηκτους δεσμούς που συνδέουν την Ελλάδα και την Κύπρο, τους δεσμούς εκείνους οι οποίοι δείχνουν την ενότητα του Ελληνισμού για να υπερασπισθούμε τα εδάφη μας. Και επεσήμανα κάτι το οποίο ισχύει και για την Κύπρο, ισχύει και για την Ελλάδα: Πρέπει να έχετε συναίσθηση, αλλά να το γνωρίζουν και οι εταίροι μας, ότι δεν υπερασπίζεσθε μόνο τα σύνορα της Ελλάδας, και βεβαίως και τα σύνορα της Κύπρου. Υπερασπίζεσθε και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το διακηρύσσω πάντα ότι πρέπει να καταστεί συνείδηση και στους εταίρους μας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, ύστερα από το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, έχει σύνορα. Είναι τα σύνορα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και τα σύνορα αυτά δεν καθορίζουν μόνο την έκταση της stricto sensu κυριαρχίας μας, αλλά και όλα εκείνα τα δικαιώματα που απορρέουν από την κυριαρχία και από τα σύνορα, ιδίως δε τα δικαιώματα που αφορούν την εκμετάλλευση των κάθε είδους φυσικών μας πόρων. Πράγμα που έχει συνέπειες και σε ό,τι αφορά στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Γι’αυτό τονίζω ότι εσείς ξέρετε πολύ καλά ποιο είναι το καθήκον σας. Η Πολιτική σας Ηγεσία, η Πολιτεία γενικότερα, πρέπει να κάνει τα πάντα για να σας εξασφαλίσει αυτές τις δυνατότητες, οι οποίες είναι δυνατότητες που υπερβαίνουν τα στενά όρια του ελληνικού χώρου και επεκτείνονται στα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με αυτή την αίσθηση της αποστολής καλείσθε να ασκήσετε τα καθήκοντά σας. Υψηλά καθήκοντα, τα οποία έχουν τις ρίζες τους και στην ιστορία μας, αλλά και στην ψυχή του Έλληνα, στην ψυχή του Ελληνισμού.

Ευχαριστώ, λοιπόν, θερμώς και επαναλαμβάνω: Είμαι δίπλα σας και να ξέρετε ότι μέσα σε αυτόν τον χώρο θα έχετε πάντοτε την συμπαράσταση, η οποία σας ταιριάζει.-