Από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου με τον οικονομολόγο κ. Paul Krugman

Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σας ευχαριστήσω γιατί ήρθατε στην Ελλάδα σ΄ αυτή την κρίσιμη συγκυρία. Και να σας ευχαριστήσω διπλά: Πριν απ όλα γιατί με όσα είπατε και στη διάλεξή σας έχετε βοηθήσει σημαντικά στην προσπάθεια την οποία κάνει η Ελλάδα να παραμείνει όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στην Ευρωζώνη και να ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της.

Αλλά θέλω να σας τονίσω ότι η επιστημονική συμβολή σας γενικότερα, στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης αναγνωρίζεται σήμερα γενικώς. Με όλο σας το έργο έχετε καταρρίψει αυτό τον μύθο της λεγόμενης «αναπτυξιακής λιτότητας». Χάρη σε σας κατά μεγάλο μέρος, αποδείχθηκε ότι η πολιτική λιτότητας υπονομεύει την ανάπτυξη και υπονομεύει του θεσμούς. Δυστυχώς η πολιτική αυτή αυξάνει τις ανισότητες και δε διασφαλίζει μια βιώσιμη ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία αλλά και στην ίδια την Ευρωζώνη. Θα τελειώσω όπως ξεκίνησα. Η Ελλάδα είναι προσανατολισμένη στην παραμονή της στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη. Θα μείνει στην Ευρωζώνη και οι θέσεις και οι απόψεις σας ιδίως στο τελευταίο σας βιβλίο «Τέλος στην ύφεση τώρα», μας βοηθούν προκειμένου με τους εταίρους μας να τροποποιήσουμε συγκεκριμένα σημεία του προγράμματος που μας έχει επιβληθεί. Ώστε με τις αλλαγές αυτές να βγούμε επιτέλους στις αγορές και να εξασφαλιστεί η αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ.
Και εύχομαι να σας ξαναδούμε στην Αθήνα σύντομα.

P. KRUGMAN: Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Σας ευχαριστώ για τα ευγενικά σας λόγια . Είναι ίσως υπερβολικά. Είμαστε όμως σε ένα σημείο καμπής κι εδώ και στην Ευρώπη. Γίνονται κινήσεις προς την κατάλληλη κατεύθυνση και θεωρώ ότι υπάρχει μια ευκαιρία, υπάρχει μια πιθανότητα να κινηθούμε προς τα μπρος επιτέλους. Κι εγώ βεβαίως προσυπογράφω κι επικροτώ τη δουλειά σας συνολικά και τις σκληρές προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Σας ευχαριστώ για άλλη μια φορά.