Από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στις Σέρρες

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ: Οι ευχές μας όπως το είπα και το πρωί, είναι διαρκώς μαζί σας για την επιτυχία για την οποία ουδαμώς αμφιβάλλομε. Είμαστε βέβαιοι ότι θα κάνετε μίαν λαμπράν προεδρική θητεία, ότι θα βοηθήσετε τον Ελληνικόν Λαόν, τώρα που έχει τα γνωστά προβλήματα. Με την σύνεσή σας, με την ικανότητά σας να συνάπτετε τα διεστώτα, να ενώνετε τους διισταμένους, και όλα θα πάνε καλά, με υπομονή, με πίστη στον Θεό, με εργατικότητα και με προσευχή. Ο Θεός θα βοηθήσει τον Ελληνικό Λαό και αυτή τη φορά να ξεπεράσει, να υπερβεί τις δυσκολίες και να ξαναβρεί τον δρόμο των πεπρωμένων της Φυλής και του Γένους μας. Η Ελλάδα έχει να διαδραματίσει μέσα στο παγκόσμιο γίγνεσθαι έναν σπουδαίο ρόλο, μία σπουδαία αποστολή, λόγω της ιστορίας της λόγω των αξιών τας οποίας ενσαρκώνει και εκφράζει. Και ο κόσμος περιμένει από την Ελλάδα αυτήν την πνευματικήν βοήθειαν. Εμείς μπορεί να περιμένουμε υλικήν βοήθειαν αλλά ο κόσμος, η Ευρώπη ιδιαιτέρως, περιμένει από την Ελλάδα την συνέχισιν της προσφοράς της στο χώρο του πνεύματος και του πολιτισμού.
Και πάλι Άξιος. Συγχαρητήρια.

Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Παναγιώτατε είναι τιμή για μένα που βρισκόμαστε εδώ. Γνωριζόμαστε πολλά χρόνια. Αλλά είναι μεγάλη μου τιμή να δέχομαι τις ευλογίες σας με την σημερινή μου ιδιότητα. Θέλω να ξέρετε κάτι, το οποίο το λέω δημόσια, αν και γνωρίζετε ότι είναι κοινή συνείδηση. Πολιτεία και Εκκλησία είμαστε περήφανοι στην Ελλάδα διότι επικεφαλής του Οικουμενικού Θρόνου είναι ένας Ιεράρχης όπως Εσείς. Ένας Ιεράρχης που ποιμαίνει όχι μόνο την Ορθοδοξία αλλά γενικότερα, με το παράδειγμα του, διδάσκει πέρα και έξω από τα σύνορα του Ελληνισμού, και πέρα και έξω, ακόμα αν θέλετε, και από την Ορθοδοξία την ίδια. Γιατί η εμβέλειά σας μέσα από την ποιμαντική σας, πνευματική σας και γενικότερη πολιτιστική σας δραστηριότητα, αυτή η δυνατότητα την οποία έχετε, η δραστηριότητα την οποία έχετε αναπτύξει βοηθάει όχι μόνο την Ορθοδοξία, αλλά τον Τόπο μας αυτές τις κρίσιμες ώρες. Σωστά το επισημάνατε. Και χαίρομαι γιατί η συνάντηση αυτή γίνεται σ΄ αυτή τη γη εδώ. Τη γη των Σερρών, της Μακεδονίας, τη γη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, στον οποίο πολλά οφείλουμε. Γιατί οφείλουμε σ΄ αυτόν τον άνθρωπο και την πορεία μας στην Ευρώπη και την αποκατάσταση της δημοκρατίας, και κυρίως το μεγάλο δίδαγμα ότι τα μεγάλα και τα σημαντικά οι Έλληνες πρέπει να τα κάνουμε μονιασμένοι. Εκείνα που μας χωρίζουν είναι πολύ λιγότερα από αυτά που μας ενώνουν. Επειδή είναι κρίσιμες οι στιγμές για τον Τόπο, αυτό τον δρόμο αν τον διαβούμε ενωμένοι και η δική σας συμβολή στην Ευρώπη, μπορεί να βοηθήσει. Το τόνισα, το επαναλαμβάνω, αυτό άλλωστε είναι και το μήνυμα της μνήμης του Κωνσταντίνου Καραμανλή:
Η Ελλάδα θα πορευτεί μέσα στην Ευρώπη και μέσα στην Ευρωζώνη. Εκεί είναι η μοίρα της εκεί είναι το πεπρωμένο της. Θα αγωνιστούμε, θα μείνουμε στην Ευρωζώνη. Και θα αγωνιστούμε μαζί με τους άλλους Λαούς της Ευρώπης να αποκαταστήσουμε μερικές αρχές και αξίες που, δυστυχώς, η Ευρώπη σήμερα μέσα από μια καθαρά οικονομική, νομισματική προσέγγιση τις έχει χάσει. Και μιλάω για τις αξίες του ανθρωπισμού και της δικαιοσύνης, που είναι αξίες της ίδιας της Ορθοδοξίας. Μην ξεχνάμε-το έχω πει το επαναλαμβάνω κουραστικά- η Ευρώπη στηρίχτηκε σε τρεις πυλώνες. Στο Ελληνικό Πνεύμα, στο Ρωμαϊκό Κράτος και στη Χριστιανική διδασκαλία.

Η Χριστιανική διδασκαλία είναι κατ΄ εξοχήν η πεμπτουσία του ανθρωπισμού και της δικαιοσύνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης. Βεβαίως θα επιτύχουμε την οικονομική μας πρόοδο από κοινού, βεβαίως η νομισματική μας ένωση είναι κάτι το πολύτιμο για την Ευρώπη. Μην ξεχνάμε όμως ότι όλα αυτά θεμελιώνονται πάνω σε αξίες που αφορούν τον άνθρωπο. Γιατί η οικονομική πρόοδος και η ανάπτυξη υπάρχουν για να υπηρετούν τον άνθρωπο και όχι το αντίθετο.

Σας ευχαριστώ πολύ.-