Από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλου με την αντιπροσωπεία του “Πλοίου της Ειρήνης” και Ιάπωνες επιζώντες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι

Κύριε Πρέσβυ,

Κυρίες και Κύριοι,Αποδίδοντας οφειλόμενο φόρο ιστορικής τιμής, σας υποδέχομαι με σεβασμό και συγκίνηση ως επιβάτες του εμβληματικού «Πλοίου της Ειρήνης», κατά τον φετινό σταθμό του στην Ελλάδα.
Κύριε Πρέσβυ,

Προκαταρκτικώς πρέπει να επισημάνω τούτο: Οι διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας και Ιαπωνίας είναι από τις παλαιότερες καταγεγραμμένες στην Ιστορία της Χώρας μου, δοθέντος ότι ξεκίνησαν το 1899. Επιπλέον, διατηρούμε εξαιρετικές διμερείς σχέσεις, αφού μάλιστα μοιραζόμαστε αρμονικά μακροχρόνια φιλία, βασισμένη σε κοινές αξίες. Ιδίως δε στις αξίες της Ειρήνης και του σεβασμού της αξίας του Ανθρώπου.
Επιζώντες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι,

Τιμώντας εσάς, τιμούμε την ιερή μνήμη της εκατόμβης των θυμάτων από τις ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι.

Παρακαλώ να θυμάσθε, ως επιβάτες του «Πλοίου της Ειρήνης», ότι κάθε φορά που σταθμεύετε στην Ελλάδα παίρνετε μαζί σας για τα μετέπειτα ταξίδια σας ανά την Υφήλιο και την άσβεστη δάδα του Ελληνικού Πνεύματος. Ενός Πνεύματος που αντιπροσωπεύει διαχρονικά τα ιδανικά για τα οποία αγωνίζεσθε.
Επιτρέψατέ μου να συμπυκνώσω τα κοινά μας αυτά ιδανικά μέσα στις ακόλουθες λίγες σκέψεις:

• Πρώτον, ο σεβασμός της αξίας του Ανθρώπου προϋποθέτει την επικράτηση της Ειρήνης και της Δημοκρατίας. Όμως, όπως η ιστορία έχει καταδείξει, Ειρήνη και Δημοκρατία είναι πολύτιμα πλην άκρως εύθραυστα αγαθά. Άρα ο αγώνας υπέρ αυτών πρέπει να είναι διαρκής κι επίμονος, μέχρις αυτοθυσίας. Πολλώ μάλλον όταν, με βάση την εξέλιξη της τεχνολογίας, ένας τρίτος ολοκληρωτικός πόλεμος θα σημάνει, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, το τέλος του Ανθρώπου και της Ανθρωπότητας.

• Δεύτερον, η πρόοδος της επιστήμης και, συνακόλουθα, της τεχνολογίας είναι νοητές και αποδεκτές μόνον όταν υπηρετούν τον Άνθρωπο στην πορεία επιτέλεσης της κατά προορισμόν αποστολής του. Κάθε παρέκβαση από τον κανόνα αυτόν οδηγεί, αναποτρέπτως, τον Άνθρωπο στον οδυνηρό κατήφορο της Ύβρεως –με την αρχαιοπρεπή ελληνική του όρου έννοια- και, επέκεινα, σε «Τραγωδίες» για τις οποίες δεν υπάρχει, δυστυχώς, «Κάθαρσις».

Ως αντίδωρο σεβασμού και αγάπης εκ μέρους της Ελλάδας και του Ελληνικού Λαού σας παρακαλούμε να πάρετε και φέτος μαζί σας, στο δίχως τέλος ταξίδι σας, αυτά τα ιερά συστατικά του Ελληνικού Πνεύματος. Με την ευχή τον επόμενο χρόνο να σας ξαναδούμε όλους, αφού καθένας από εσάς γράφει καθημερινά σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας με ανεκτίμητα διδάγματα. –

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ