Από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου με τα μέλη της Διεθνούς Επιτροπής των Special Olympics και της Οργανωτικής Επιτροπής των XIV Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics Los Angeles 2015 στο Προεδρικό Μέγαρο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος δέχθηκε σήμερα Πέμπτη 14 Μαΐου 2015 και ώρα 19:00, τα μέλη της Διεθνούς Επιτροπής των Special Olympics και της Οργανωτικής Επιτροπής των XIV Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics Los Angeles 2015.
Την αποστολή συνόδευσε ο υφυπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Σταύρος Κοντονής, η Πρόεδρος των Special Olympics Hellas κα Γιάννα Δεσποτοπούλου και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. David Pearce.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Υπουργέ,
Κύριε Πρόεδρε των Παγκόσμιων Special Olympics,
Κυρία Πρόεδρε των Special Olympics Ελλάς,
Κύριε Πρέσβυ,

Μ’ αυτή την απέριττη υποδοχή στην Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας ολοκληρώνεται η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Αγώνες των Special Olympics το 2015 στο Λος Άντζελες.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ήδη ταξιδεύει από τον ιστορικό χώρο της Πνύκας για το Λος Άντζελες, έχοντας ως στόχο να σηματοδοτήσει το, κατά την γνώμη μου και νομίζω έτσι πρέπει να είναι γενικότερα, μεγαλύτερο ανθρωπιστικό γεγονός στον κόσμο κατά τη διάρκεια του 2015 και όχι μόνο.

Μιλώ για το μεγαλύτερο ανθρωπιστικό γεγονός επειδή πιστεύω πως οι αγώνες στο Λος Άντζελες μπορούν και πρέπει να δείξουν ότι στην σημερινή εποχή, σε αυτή την εποχή που διακρίνεται σε ολόκληρο τον Πλανήτη από μια βαθειά οικονομική και κοινωνική κρίση, σημασία έχει ο Άνθρωπος ως βάση κάθε κοινωνίας και ως βάση της ίδιας της Ανθρωπότητας.

Αυτή η εκδήλωση μπορεί να δείξει ότι βεβαίως είναι σημαντικοί οι αριθμοί, οι οποίοι αφορούν την οικονομική ανάπτυξη. Αλλά περισσότερη σημασία έχει να μπορούμε στον σημερινό κόσμο να δώσουμε σε κάθε άνθρωπο, τη δυνατότητα να αναπτύξει την προσωπικότητά του. Και, κυρίως, να υπερασπισθεί την αξία του. Γιατί μια κοινωνία με ανθρώπους χωρίς πραγματική αξία, δεν νομίζω ότι μπορεί να υπηρετήσει τον Άνθρωπο.

Τα Special Olympics είναι προορισμένα να καταδείξουν πώς μπορούμε συνανθρώπους μας όχι απλώς να τους ανασύρουμε από το περιθώριο που θα κατέληγαν να οδηγηθούν, αλλά να τους δώσουμε την δυνατότητα να προσφέρουν και εκείνοι την ενέργειά τους. Και, κυρίως, τον συμβολισμό τους σε ό,τι αφορά την πορεία της Ανθρωπότητας.

Είμαι ευτυχής γιατί η Αφή γίνεται στην Αθήνα, επειδή πιστεύω ότι και τα Special Olympics είναι πραγματικοί Ολυμπιακοί Αγώνες, και αναδεικνύουν πραγματική Ολυμπιακή άμιλλα. Όπως άλλωστε το Ολυμπιακό Πνεύμα αποτελεί μέρος του Ελληνικού και του Παγκόσμιου Πνεύματος.

Υπενθυμίζω ότι το Ελληνικό Πνεύμα, το οποίο υπήρξε η βάση του πολιτισμού όλων των δυτικού τύπου δημοκρατιών είναι ένα πνεύμα το οποίο στηρίζεται πάνω στις αρχές του Ανθρωπισμού, της Δημοκρατίας και της Ειρήνης.

Χαίρομαι, λοιπόν, που σε αυτή την προσπάθειά σας, τη μεγάλη προσπάθεια, η Ελλάδα, ο Λαός της, το Πνεύμα της, συμβάλλουν και θα συμβάλλουν πάντα. Η Ελλάδα, να το θυμάσθε θα είναι πάντα εδώ για να ανάβει τη Φλόγα και των Special Olympics. Και εύχομαι στα Special Olympics να συνεχίσουν διαρκώς μέσα στο χρόνο αυτή την προσπάθειά τους, γιατί πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι οι οποίο θα μπορούν, μέσω των Special Olympics, να συμβάλλουν για να καταλάβουμε όλοι ότι η μοίρα μας είναι ευοίωνη όταν η προσπάθειά μας είναι κοινή, και η εκτίμηση αμοιβαία.

Κύριε Υπουργέ,
Κύριε Πρόεδρε,
Κυρία Πρόεδρε,
Κύριε Πρέσβυ,

Σας παρακαλώ να μου επιτρέψετε τώρα να απευθυνθώ με δύο λέξεις στους Αθλητές και τις Αθλήτριες των Special Olympics. Και να τους πω ότι μπορούν και πρέπει να κάνουν το 2015 τη δική τους χρονιά. Μια χρονιά η οποία θα σηματοδοτήσει και την αρχή της δικής τους πορείας μέσα στον δύσκολο κόσμο μας, αλλά με άλλες δυνάμεις, για άλλα πράγματα, εμπνευσμένα από τα ιερά αυτά χώματα της Ελλάδας και από το Ελληνικό Πνεύμα.

Καλή δύναμη, και καλή επιτυχία.

Γ. ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστούμε ειλικρινά από τα βάθη της καρδιάς μας, για αυτήν την θερμή υποδοχή που μας επιφυλάσσατε σήμερα, στο σπίτι του ελληνικού λαού και να σας ευχαριστήσουμε για άλλη μια φορά που μας βοηθήσατε να κρατήσουμε την φλόγα της ελπίδας αναμμένη και για την παρουσία σας σήμερα στην τελετή αφής της φλόγας, πάνω στην Πνύκα που έδωσε μια νέα ελπίδα σε εμάς, αναπτέρωσε το ηθικό μας και έβαλε φτερά στην ελληνική αποστολή αλλά και στους αθλητές του κόσμου όλου που θα συμμετέχουνε στους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics.-

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΣ