Π.ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ήρθα να παραδώσω την εντολή. Δεν νομίζω ότι δεν αξιοποιήθηκε. Αξιοποιήθηκε. Κυβέρνηση μπορεί να μην έβγαλε, αλλά είδαμε τους εκπροσώπους σχεδόν όλης της ελληνικής κοινωνίας, από την άποψη των φορέων εννοώ. Και αυτό που βγαίνει ως συμπέρασμα νομίζω είναι ότι: Πάνω απ’όλα είναι το Σύνταγμα και ο Ελληνικός Λαός. Δεν είναι οι αρχηγοί πάνω από το Σύνταγμα και ιδιαίτερα, θα έλεγα, ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πάνω από το Σύνταγμα, πάνω από τη θέληση, τη βούληση του ελληνικού λαού και την ανάγκη για δημοκρατία και ενημέρωση, ενόψει εκλογών. Αυτό είναι το πιο κρίσιμο. Και δεν αναφέρομαι σε σας. Λέγω γενικά: Οποιοσδήποτε Πρόεδρος, οποιοσδήποτε αρχηγός κόμματος δεν είναι πάνω από το Σύνταγμα. Είναι κάτω από το Σύνταγμα.
Και νομίζω ότι σ’αυτή τη βάση μπορεί να υπάρξει μια ευρεία συνεννόηση, για να πάμε σε εκλογές με όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικό και δημοκρατικό τρόπο, για να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός και να πάμε σε εκλογές τηρώντας και το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ και για την τυπική τήρηση των διατάξεων σχετικά με την διερευνητική εντολή που αναλάβατε. Θα συμφωνήσω απολύτως – είναι αυτονόητο άλλωστε – ότι ουδείς πολιτειακός παράγων κείται υπεράνω του Συντάγματος. Όλοι υπακούουμε στο Σύνταγμα και όλοι κρινόμαστε από την ιστορία, με βάση και το Σύνταγμα. Και το Σύνταγμα εφαρμόζεται κατά το γράμμα, το πνεύμα του, αλλά και κατά την πρακτική που έχει διαμορφωθεί γενικότερα, τηρουμένων πάντοτε των αναλογιών, με βάση τις περιστάσεις που διανύουμε.
Να είσθε βέβαιος, κύριε Πρόεδρε, γιατί θα επικοινωνήσουμε και πάλι σε λίγο, στο πλαίσιο της διαδικασίας που θ’ακολουθήσω. Θα τηρήσω στο ακέραιο τις διατάξεις του Συντάγματος και συγκεκριμένα του άρθρου 37 παρ.3, θα επικοινωνήσω τηλεφωνικώς μαζί σας στο πλαίσιο της εφαρμογής αυτής. Και θέλω να πιστεύω ότι, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των διεργασιών τις οποίες θα ακολουθήσω – εφόσον φθάσουμε σε εκλογές – οι εκλογές αυτές θα διεξαχθούν μέσα σ’ένα κλίμα, όπως ταιριάζει στον πολιτικό πολιτισμό της Ελλάδας, στην κρισιμότητα των περιστάσεων και, ιδίως, στις προσδοκίες του Ελληνικού Λαού.
Π.ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Αλλά εσείς, και από τη δικιά σας εμπειρία, ξέρετε πολύ καλά, ότι οι μεγαλύτερες εκτροπές, αντισυνταγματικές και αντιδημοκρατικές, γίνονται στο όνομα της τήρησης του Συντάγματος και στο όνομα της Δημοκρατίας. Και, εν πάση περιπτώσει, εγώ δεν ξέρω να γράφει το Σύνταγμα για τηλεφωνικές επικοινωνίες. Το Σύνταγμα γράφει για συσκέψεις αρχηγών κομμάτων. Το Σύνταγμα λέγει για φυσική συνάντηση των πολιτειακών παραγόντων. Αν ήταν να υποκατασταθούν όλα αυτά με το τηλέφωνο, νομίζω ότι θα κάνουμε πολύ μεγάλο λάθος. Και υποτιμάμε πάρα πολλά πράγματα και κυρίως, την ανάγκη να μιλάνε οι άνθρωποι και οι πολιτειακοί παράγοντες μεταξύ τους. Να έχουν ζωντανή επικοινωνία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να είσθε βέβαιος ότι θα τηρήσω το Σύνταγμα. Σας ευχαριστώ πολύ.
Π.ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Αυτό είναι. Θα το δούμε. Κι εγώ σας ευχαριστώ.-