ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλω να σας ευχαριστήσω για την επίσκεψη. Και να σας συγχαρώ για δυο θέματα, τα οποία δεν είναι τόσο γνωστά στον πολύ κόσμο. Γιατί αυτή είναι η «μοίρα» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και ιδίως του δεύτερου βαθμού: Κάνει σημαντικά πράγματα, αλλά δυστυχώς είναι λίγο γνωστά. Καλό είναι, λοιπόν, να τα αναδεικνύουμε.
Το ένα είναι η εξαιρετική δουλειά την οποία κάνατε στις Βρυξέλλες, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε ό,τι αφορά την εξοικονόμηση ευρωπαϊκών πόρων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όχι μόνον. Και το δεύτερο, είναι το ζήτημα το οποίο σχετίζεται με την αντιμετώπιση του φαινομένου των ροών των προσφύγων. Αυτό αφορά, βέβαια, συγκεκριμένες περιφέρειες, και ιδίως την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Αλλά η Τοπική Αυτοδιοίκηση εκεί απέδειξε ότι ξέρει να χειρίζεται αυτό το μείζον θέμα: Και με τρόπο, ο οποίος βοηθάει τους κατοίκους στις συγκεκριμένες περιοχές να αντιμετωπίσουν αυτό το μεγάλο πρόβλημα, αλλά και προστατεύει τον Άνθρωπο, την αξία του, την αξιοπρέπειά του. Γιατί εμείς, οι Έλληνες, έχουμε αποδείξει, με βάση τον πολιτισμό μας και την ιστορία μας, ότι πριν απ’όλα είναι ο Άνθρωπος. Και σ’αυτόν τον τομέα έχουμε δώσει μαθήματα, στην κυριολεξία, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Λόγω, λοιπόν, του ότι και στα δύο αυτά θέματα, και ιδίως στο δεύτερο, καίριος υπήρξε ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου, αλλά και δεύτερου βαθμού, όφειλα αυτού του είδους την αναγνώριση, η οποία αφορά εσάς προσωπικά, αλλά και τους συναδέλφους σας.
Κ.ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Εμείς κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και προσδιορίζουμε θετικά τη ζωή και τον χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Υπερβαίνουμε διαχωρισμούς και ενώνουμε τις δυνάμεις μας για το κοινό μας μέλλον.
Θέλω να σας ευχαριστήσω και για την βοήθεια στην Ευρώπη. Γιατί βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία. Και πραγματικά, έρχονται 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ από το πουθενά. Δηλαδή, αλλάξαμε την χρηματοδοτική αρχιτεκτονική της Ευρώπης για το ΕΣΠΑ μόνο για την Ελλάδα. Και αυτό ήταν μια μεγάλη αλλαγή και μεγάλη τονωτική ανάσα ρευστότητος στην πραγματική οικονομία. Το θέμα είναι να υπάρξει η διαχειριστική επάρκεια, διοικητική ικανότητα, η ταχύτητα και η κινητοποίηση όλου του κρατικού μηχανισμού, ώστε αυτά τα χρήματα να πέσουν στην πραγματική οικονομία, να ολοκληρωθούν τα έργα. Γιατί το ΕΣΠΑ δεν θα γινόταν, δεν θα έκλεινε, θα υπήρχαν προβλήματα και στρεβλώσεις στην πραγματική οικονομία.
Αλλά, αυτό πρέπει να είναι και ένα εφαλτήριο για την παραγωγή, για τους δρόμους της ανάπτυξης. Γιατί αυτή τη στιγμή, δυστυχώς, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Πρέπει να υπάρξει μια ριζική αλλαγή, να αρθούν όλα τα εμπόδια, εκείνα τα οποία δημιουργούν πρόβλημα στους ανθρώπους που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα. Και να υπάρξει μείωση των φόρων. Παράδειγμα είναι όλες οι χώρες που μειώνουν τους φόρους, μειώνουν τα εμπόδια, ενώ εμείς αυξάνουμε τα εμπόδια. Αυτό δημιουργεί μια τροχοπέδη στην πραγματική οικονομία και στην παραγωγή. Γιατί, χωρίς παραγωγή δεν έχουμε ζωή. Παράγουμε ένα προϊόν και ενώ οι άλλες χώρες έχουν χαμηλότερο κόστος παραγωγής, εμείς έχουμε υψηλό κόστος παραγωγής. Πώς λοιπόν θα συνεχισθεί η παραγωγή στη χώρα μας; Και οπωσδήποτε, έχουμε συζητήσει – και θέλω να σας ευχαριστήσω για τη συμβολή σας – στη μοντελοποίηση της πρωτογενούς παραγωγής. Για να πάμε σε μια τριπλή έλικα, όπως και εσείς μας είπατε: παραγωγή-τυποποίηση, αλλά πρωτογενή και κτηνοτροφία μαζί, που είναι και τα δυνατά μας όπλα.
Ευελπιστώ και αισιοδοξώ να έχουμε καλή επικοινωνία και με την Κυβέρνηση. Γιατί, χτες ψηφίστηκε ένας Νόμος, ο οποίος είχε μέσα το άρθρο 10. Και παρά την προσωπική διαβεβαίωση του κ.Τσίπρα προς τους Περιφερειάρχες ότι θα είναι προσωρινό το μέτρο που έπαιρνε όπως ήθελε και όποτε ήθελε τα διαθέσιμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού, τώρα το κάνει όχι προσωρινό, αλλά με Νόμο. Νομίζω ότι δεν έχει πληροφορηθεί σωστά. Γιατί διαφορετικά, υπάρχει ένα πρόβλημα στη συμφωνία εκείνη που κάναμε τον Απρίλιο για να βοηθήσουμε τη χώρα. Γιατί εμείς είμαστε πραγματικά στο ‘εμείς’, υπερβαίνοντας τα πάντα για το κοινό καλό της χώρας μας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστώ για την ενημέρωση, κύριε Πρόεδρε.-