Από την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου με τους καθηγητές κ.κ. Louis Godart και Dusan Sidjanski για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στο Προεδρικό Μέγαρο

Αρχιτεκτονικά Στοιχεία Προεδρικού Μεγάρου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Προκόπης Παυλόπουλος συναντήθηκε σήμερα, 20.10.2015, με τον Καθηγητή της Αρχαιολογίας και Ελληνιστή Louis Godart, Σύμβουλο του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας για πολιτιστικά θέματα και Πρόεδρο της Ιταλικής Επιτροπής για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και με τον Καθηγητή Dusan Sidjanski, Πρόεδρο της Ελβετικής Επιτροπής και Αντιπρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

L.GODART: Καλημέρα, κύριε Πρόεδρε. Μεγάλη τιμή για μας να είμαστε εδώ, στην Ελλάδα, και στην Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας.

D.SIDJANSKI: Καλημέρα σας, κύριε Πρόεδρε. Ελπίζω ότι θα κάνουμε καλή δουλειά μαζί σας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την προσφορά σας. Έχετε κάνει ήδη πολύ καλή δουλειά.

(Οι δύο Καθηγητές προσέφεραν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας βιβλία τους και δημοσιεύσεις της Ευρωπαϊκής Βουλής για την επιστροφή των Μαρμάρων).

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλω, εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας, να ευχαριστήσω θερμώς και τους δυο σας. Και ως επιστήμονες αλλά και ως μέλη, αντιστοίχως, στην Ιταλία και την Ελβετία, των Επιτροπών για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Για μας, για την Ελλάδα, έχει τεράστια σημασία, αλλά νομίζω και για τον παγκόσμιο πολιτισμό αυτό το οποίο κάνετε. Θέλω να γνωρίζετε ότι το κάνετε, επαναλαμβάνω, όχι μόνον για την Ελλάδα, αλλά και για τον παγκόσμιο πολιτισμό γενικότερα.

Ίσως κάποιοι αμφιβάλλουν λέγοντας: «Μα αν γυρίσουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα τότε θα χρειασθεί να γυρίσουν και άλλα μνημεία που βρίσκονται σε Μουσεία του κόσμου εκεί απ’όπου ξεκίνησαν». Θέλω να τονίσω ότι αυτή η αιτίαση δεν είναι σωστή. Ο Παρθενώνας παρουσιάζει μια μοναδικότητα για όλη την Ανθρωπότητα. Είναι η μοναδικότητα του ελληνικού πολιτισμού, ιδίως κατά τον 5ον αιώνα π.Χ., κάτι το οποίο δεν το έχουμε ισχυρισθεί μόνον εμείς οι Έλληνες και εσείς ως επιστήμονες.

Θέλω να θυμίσω ότι αυτήν την μοναδικότητα ο πρώτος που την τόνισε – και δεν αμφισβητήθηκε ποτέ – ήταν ο André Malraux, στις 28 Μαΐου 1959. Τότε, όταν έγινε η πρώτη φωταγώγηση της Ακρόπολης, ο André Malraux, ως εκπρόσωπος της Γαλλικής Κυβέρνησης, μίλησε μ’αυτόν τον μνημειώδη λόγο για την ουσία και την σημασία του Παρθενώνα και των Γλυπτών. Εκεί είπε ότι αυτό που συμβολίζει ο Παρθενώνας είναι κάτι μοναδικό για τον πολιτισμό της ανθρωπότητας γενικότερα: «Η Ακρόπολη όμως είναι ο μοναδικός τόπος του κόσμου που κατοικείται, ταυτόχρονα, από το πνεύμα και από το θάρρος».

Επομένως, από τη μία πλευρά είναι ανάγκη να γυρίσουν τα Γλυπτά γιατί ανήκουν σ’ένα μοναδικό Μνημείο. Δεν έχουν θέση αλλού, παρά μόνον εκεί όπου μπορούν να συμβολίσουν αυτό το οποίο συμβολίζει ο Παρθενώνας. Και από την άλλη πλευρά, πρέπει να γυρίσουν διότι χωρίς τα Γλυπτά αυτά ο Παρθενώνας δεν μπορεί να είναι για τον επισκέπτη αυτό το οποίο θα μπορούσε και θα έπρεπε να είναι για να διδάξει. Να διδάξει κάτι το οποίο έχουμε πολύ περισσότερο ανάγκη σήμερα, στον σημερινό δύσκολο κόσμο από ποτέ. Να διδάξει δηλαδή, τι σημαίνει η Δημοκρατία, η Ελευθερία, ο Άνθρωπος.

Επειδή, λοιπόν, συμβάλετε τα μέγιστα σ’αυτήν την προσπάθεια, σας ευχαριστώ, εκ μέρους του Ελληνικού Λαού, θερμώς. Θα αγωνισθούμε μαζί ως το τέλος. Και ελπίζω και εύχομαι αυτή η προσπάθεια να έχει αίσιο τέλος.

D.SIDJANSKI: Εμείς ευχαριστούμε θερμότατα.-