Σημεία αντιφώνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου κατά την τελετή επίδοσης του Χρυσού Μεταλλίου του Πανεπιστημίου του Αγαίου

Επί τριάντα και πλέον χρόνια –μετά την ίδρυσή του το 1984- το Πανεπιστήμιο Αιγαίου εκπληρώνει, παρά τις μεγάλες αντιξοότητες ιδίως στην δίνη της τρέχουσας επώδυνης κοινωνικοοικονομικής συγκυρίας, την αποστολή του κατά τρόπον υποδειγματικό. Κυρίως δε συμβάλλει τα μέγιστα στην άνοδο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Χώρα μας, κατακτώντας σταδιακώς και αδιαλείπτως την καταξίωση και πέραν των συνόρων μας, εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και διεθνώς. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ανταποκρίνεται έτσι στις προκλήσεις του παρελθόντος, πρωτίστως δε του μέλλοντος.

Ως προς το παρελθόν, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου συμβολίζει, εμβληματικώς, την διαχρονική μεταλαμπάδευση του Πνεύματος της Ιωνίας, ήτοι του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος στις πιο γόνιμες στιγμές του. Και, συγκεκριμένα, στις στιγμές εκείνες που, θεωρητικοποιώντας μεθοδικά την διάσπαρτη γνώση και την εμπειρία, έθεσε τις βάσεις της Επιστήμης, ως ενιαίου όλου, το οποίο περικλείει τόσον τις θεωρητικές όσον και τις πρακτικές της διαστάσεις.

Το ίδιο παρελθόν, όπως «επικαιροποιήθηκε» στις αρχές του 20ου αιώνα μεσ’ από το στιβαρό εκπαιδευτικό όραμα του Ελευθερίου Βενιζέλου, εκφράζει επαξίως σήμερα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ως αναδρομική δικαίωση του σχεδιασμού του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή για την τριτοβάθμια εκπαίδευση της Ελλάδας, μετά την αναγέννησή της ύστερα από το τέλος του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Και τούτο διότι, υπό ιστορικούς όρους, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι η φυσική συνέχεια του ως άνω οράματος του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή για την δημιουργία Πανεπιστημίου στην Σμύρνη, άρα φυσική συνέχεια, αυτή την φορά υπό θεσμικούς όρους, του σχετικού ιδρυτικού Διατάγματος της 1ης Δεκεμβρίου 1920.

Μ’ αυτά τα ιστορικά εφόδια, τα οποία συνιστούν μιάν ανεκτίμητη πνευματική «προίκα», το Πανεπιστήμιο Αιγαίου γράφει την δική του εκπαιδευτική ιστορία. Μια ιστορία που γίνεται πράξη, μ’ αιχμή του δόρατος την αυταπάρνηση των μελών ΔΕΠ και την αφοσίωση των φοιτητών στα πνευματικά τους έργα, μεσ’ από την λειτουργία 17 Τμημάτων και 50 Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών.
Δύο είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά των ως άνω Τμημάτων και Προγραμμάτων: Το πρώτο αφορά το γεγονός ότι εξελίσσεται μέσα σε νέα γνωστικά αντικείμενα, συνήθως διεπιστημονικά, τα οποία ανταποκρίνονται αφενός στις ανάγκες όχι μόνον της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας κοινωνίας. Και, αφετέρου, στις απαιτήσεις και προσδοκίες των φοιτητών για σπουδές υψηλής επιστημονικής αξίας και ανάλογης επαγγελματικής ανάδειξης. Και το δεύτερο –πράγμα που σχετίζεται αμέσως με την ίδια την πρόοδο της Χώρας μας γενικώς- αφορά το ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου συγκροτεί, κατ’ ουσίαν, ένα Πανεπιστήμιο-Δίκτυο, καλύπτοντας το σύνολο του Αιγαίου. Αφού περ’ από την έδρα του, την Μυτιλήνη, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου οργανώνεται και λειτουργεί στην Λήμνο, την Χίο, την Σάμο, την Ρόδο και την Σύρο.

Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά και ως –lato sensu βεβαίως- μέχρι πρότινος συνάδελφος, σας εύχομαι καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο μεγάλο και δύσκολο πνευματικό αλλά και εθνικό σας έργο. Και δεσμεύομαι απέναντί σας ότι, κατά την διάρκεια της θητείας μου, θα παραμείνω αρωγός και συμπαραστάτης στην απρόσκοπτη άσκηση των καθηκόντων σας και στην ευόδωση της, τόσο κρίσιμης για τον Τόπο μας, εκπαιδευτικής αποστολής σας.-

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ