Δήλωση του προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου μετά την συνάντησή του με κατοίκους του χωριού Σκάλα Συκαμιάς Λέσβου

Η Ελληνική Πολιτεία είναι υπερήφανη γι’ αυτόν τον Λαό. Υπερήφανη για ένα Λαό που, τούτες τις κρίσιμες ώρες, όπου φαίνεται πού είναι το επίκεντρο της Ευρώπης, δηλαδή ο Ανθρωπος, δίνει το δικό του μάθημα στους λαούς της Ευρώπης. Το μάθημα του πώς φυλάσσει τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης. Διότι αυτό πρέπει να καταστεί σαφές προς κάθε κατεύθυνση και να μη γίνονται άλλες παρανοήσεις: Τα σύνορα της Ευρώπης είναι τα σύνορα της Ελλάδας όπως καθορίζονται κυριάρχως κι εμείς καθορίζουμε και τους τρόπους που φυλάσσουμε τα σύνορα. Και το βλέπει καθένας εδώ πώς οι Έλληνες φυλάσσουν τα σύνορα της Ευρώπης. Η συμβολή όμως των Ελλήνων και αυτών των ανθρώπων εδώ είναι συμβολή στον Άνθρωπο. Γιατί το πρώτο μέλημα είναι ο Άνθρωπος. Η προστασία της αξίας του, ο σεβασμός της αξίας του.

Είναι αδιανόητο το Αιγαίο, η θάλασσα της ειρήνης, του φωτός, η θάλασσα του πνεύματος, να μετατρέπεται σε χωνευτήρι ψυχών, να μετατρέπεται σε μια έρημο όπου περιπλανώνται άνθρωποι όπου αναζητούν τη μοίρα τους. Δεν αξίζει αυτή η τύχη ούτε στο Αιγαίο ούτε πολύ περισσότερο στους ανθρώπους. Η αιτία είναι γνωστή. Ο, τι κι αν κάνουμε – κι εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας – ένα είναι γεγονός: Αν δεν σταματήσει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και στη Συρία, αυτή η κατάσταση, που είναι ένας εφιάλτης για τη συνείδηση των ανθρώπων, θα συνεχίζεται. Η Ευρώπη οφείλει να πάρει πάνω της αυτή την ευθύνη. Είναι ευθύνη της Ευρώπης να τελειώσει ο πόλεμος. Και πραγματικά είναι υποκρισία να ζητάμε προστασία, βοήθεια γι’ αυτούς τους ανθρώπους χωρίς να βλέπουμε πού είναι το πραγματικό πρόβλημα. Η Ελλάδα, κι εγώ προσωπικά, θα αναλάβουμε κάθε πρωτοβουλία πέρα από την προστασία των ανθρώπων να σταματήσει αυτός ο πόλεμος. Και είναι μια έκκληση προς όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες από την Ελλάδα, από αυτόν το Λαό της Ευρώπης, από αυτό το Λαό που ακόμη και σήμερα κάνει στο ακέραιο το καθήκον του. Ευχαριστώ πάρα πολύ.

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ