Από την παρασημοφόρηση του κ.Jacques Attali από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Προκόπιο Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Προκόπης Παυλόπουλος παρασημοφόρησε σήμερα, 10.11.2015, τον οικονομολόγο, συγγραφέα κ. Jacques Attali, με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής, για τη συμβολή του στην καθιέρωση του Κράτους Δικαίου και την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών εντός και εκτός της Ευρώπης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η Ελληνική Πολιτεία απονέμει αυτό το παράσημο στον κ.Jacques Attali για δύο βασικούς λόγους: Πρώτον, για την μεγάλη συμβολή του στην προσπάθεια που έκανε η Χώρα μας προκειμένου να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη. Προτιμώ να μην δώσω λεπτομέρειες, γιατί ξέρω ότι η μετριοφροσύνη του κ.Attali δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο. Αλλά, οφείλω να ομολογήσω, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ότι εκείνες τις δύσκολες ώρες ήταν ο άνθρωπος ο οποίος εργάσθηκε για την Ελλάδα, όχι μόνο γιατί αγαπά την Ελλάδα, αλλά γιατί πίστευε και πιστεύει ότι ούτε η Ελλάδα μπορεί να μείνει εκτός Ευρώπης, αλλά ούτε η Ευρώπη μπορεί να είναι αυτό που πρέπει να είναι χωρίς την Ελλάδα.

Ο δεύτερος λόγος της παρασημοφόρησης έγκειται στο ότι με τον τρόπο αυτόν αναγνωρίζουμε στον κ.Attali πως είναι ένας πραγματικός Ευρωπαίος. Ένας Ευρωπαίος όπως τον περιέγραψε ένας μεγάλος λογοτέχνης της Χώρας του, ο Πωλ Βαλερύ. Είναι Ευρωπαίος γιατί είναι Δημοκράτης, γιατί πιστεύει στην Ευρώπη, που έχει θεσμικές δημοκρατικές ρίζες. Μια Ευρώπη που έχει ως επίκεντρο τον Άνθρωπο περισσότερο από το νόμισμα και την οικονομία. Και, επίσης, είναι Ευρωπαίος, γιατί αυτές τις κρίσιμες ώρες, που περνάει όλη η Ευρώπη κι όλη η Ευρωζώνη, εργάζεται για να παραμείνει η Ευρώπη πιστή στις αρχές και τις αξίες, με βάση τις οποίες πορεύθηκε. Θυμίζω δε ότι με βάση το έργο του ο κ.Αttali έχει αποδείξει πως οι αρχές και οι αξίες της Ευρώπης κατάγονται από τις αρχές και τις αξίες του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, της άμεσης Δημοκρατίας που γεννήθηκε στην Ελλάδα.

Κύριε Atttali, αγαπημένε φίλε, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για ό,τι κάνατε. Και σας παρακαλούμε να συνεχίσετε όχι μόνον για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρώπη. Και θα θυμόμαστε πάντα, ιδίως οι άνθρωποι της γενιάς μου, όλα εκείνα τα οποία συνεισφέρατε στην Ευρώπη, στη Γαλλία, σε εποχές που κτιζόταν το ευρωπαϊκό όραμα. Και ελπίζω να ξαναγυρίσουμε πάλι σ’αυτές τις ρίζες. Το έχουμε ανάγκη.

J.ATTALI: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε. Είναι ιδιαίτερα μεγάλη τιμή το γεγονός ότι δέχομαι αυτό το παράσημο από εσάς, γνωρίζοντάς σας προσωπικά, γνωρίζοντας την πορεία και την ιστορία σας, και ιδιαίτερα τη συμβολή σας υπέρ του Κράτους Δικαίου.
Δέχομαι με κάθε μετριοφροσύνη αυτό το παράσημο, το οποίο που δίδετε. Και ελπίζω ότι θα είμαι αντάξιός του τώρα και στο μέλλον υπέρ του Κράτους Δικαίου, το οποίο θα πρέπει – σαφέστατα – να ενισχύσουμε σε όλη την Ευρώπη.

Όπως πολύ σωστά είπατε, κύριε Πρόεδρε, η Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την Ελλάδα. Η Ευρώπη πηγάζει από την Ελλάδα. Νομίζω ότι ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε υπέρ της Ευρώπης που επιθυμούμε, δηλαδή υπέρ μίας ισχυρής ομοσπονδιακής δύναμης, της πρώτης δύναμης παγκοσμίως, η οποία θα είναι ζηλευτή στον κόσμο, ο δρόμος αυτός είναι ακόμη μακρύς. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα πράξω τα πάντα για να γίνει πραγματικότητα.

Και θέλω, μ’αυτήν την αφορμή, να εξάρω για άλλη μια φορά τον ρόλο που διαδραμάτισε η Γαλλία και ιδιαίτερα τον ρόλο που διαδραμάτισε και διαδραματίζει ακόμη και σήμερα ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, ο οποίος συνετέλεσε στην εμπέδωση και κατοχύρωση της θέσης της Ελλάδας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ σας ευχαριστώ. Και προσθέτω τούτο: Η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να γίνει η μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο και έχει την μεγάλη ευκαιρία να αρχίσει από τώρα. Ο ρόλος της είναι να τελειώσει ο πόλεμος στην Μέση Ανατολή και ιδίως στην Συρία. Αυτό μόνο η Ευρώπη μπορεί να το κάνει. Το τόνισα και στον φίλο Πρόεδρο κ.Ολάντ και θεωρώ ότι η Γαλλία, μέσα από την προσωπικότητα του Φρανσουά Ολάντ, μπορεί να παίξει έναν καθοριστικό ρόλο για να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης, ο οποίος πλήττει το κύρος της ανθρωπότητας και του παγκόσμιου πολιτισμού. Τουλάχιστον του πολιτισμού, όπως τον ξέρει η Ευρώπη. Εύχομαι και ελπίζω αυτό να είναι η αρχή της μεγάλης Ευρώπης, που έχει ανάγκη ο κόσμος και φυσικά εμείς, που είμαστε μέλη της.-

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ