Από την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου με αντιπροσωπεία Ευρωπαίων Ραββίνων, με επικεφαλής τον Αρχιραββίνο Μόσχας κ.Pinchas Goldschmidt στο Προεδρικό Μέγαρο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σοφολογιώτατοι, αποτελεί μεγάλη τιμή για μας, για την Ελλάδα, το γεγονός ότι το Συνέδριό σας γίνεται στην Αθήνα. Είναι γνωστό ότι για πολλά χρόνια έχουμε αγωνισθεί, οι Έλληνες και οι απανταχού Εβραίοι, ιδίως όμως οι Έλληνες Εβραίοι, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ελλάδας, για κοινές αξίες. Και έχουμε υποστεί θυσίες, που λίγοι λαοί έχουν υποστεί.

Έχουμε μαζί υπερασπισθεί την πιο σημαντική αξία στην πορεία της Ανθρωπότητας: Την αξία που λέγεται Άνθρωπος. Γιατί εμείς γνωρίζουμε καλύτερα ότι το κέντρο του Πολιτισμού και της Δημοκρατίας είναι ο Άνθρωπος. Και όταν θίγεται ο Άνθρωπος, τότε παύει να υπάρχει και Πολιτισμός και Δημοκρατία. Το γεγονός ότι γίνεται αυτή τη στιγμή το Συνέδριό σας εδώ, στην Αθήνα, μας δίνει από κοινού την ευκαιρία να αναδείξουμε για μιαν ακόμη φορά την πίστη μας στον Άνθρωπο και στην υπεράσπισή του. Όταν μάλιστα είναι γνωστό ότι τούτη την ώρα, μέσα από το προσφυγικό ζήτημα, από τον πόλεμο στην Μέση Ανατολή, ξανά στο επίκεντρο βρίσκεται ο Άνθρωπος. Και αναλαμβάνουμε από κοινού αυτόν τον μεγάλον αγώνα για την επιβολή της ειρήνης, την επικράτηση της ειρήνης και την υπεράσπιση του Ανθρώπου με όλες μας τις δυνάμεις.

Και το γεγονός ότι εκπροσωπείτε τις Εβραϊκές κοινότητες σ’όλην την Ευρώπη αυξάνει την σημασία του Συνεδρίου σας. Γιατί πάντα πίστευα, πιστεύω και θα πιστεύω ότι η Ευρώπη είναι εκείνη, σ’ολόκληρο τον Πλανήτη, η οποία έχει την δύναμη, λόγω του πολιτισμού της και του παρελθόντος της, να υπερασπισθεί την ειρήνη και τον Άνθρωπο. Καλώς ήλθατε και σας ευχαριστούμε θερμώς γι’αυτήν την απόφασή σας, να γίνει εδώ το Συνέδριό σας.

P.GOLDSCHMIDT (Αρχιραββίνος Μόσχας – Πρόεδρος Συνεδρίου των Ευρωπαίων Ραββίνων): Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, σας ευχαριστούμε πολύ. Είναι πράγματι ιστορική ευκαιρία για εμάς το γεγονός ότι συναντώμεθα εδώ, στην Ελλάδα. Ο φορέας μας, το Συνέδριο των Ευρωπαίων Ραββίνων συστάθηκε το 1956. Βρισκόμαστε για δεύτερη φορά συλλογικά στην Ελλάδα. Η πρώτη μας συνάντηση έγινε προ ετών στη Θεσσαλονίκη. Αυτή είναι η πρώτη φορά που συναντώμεθα στην Αθήνα.

Όπως είπατε, πράγματι είναι δύσκολες οι στιγμές που περνάει όλη η υφήλιος και η Ευρώπη. Η εβραϊκή κοινότητα στην Ευρώπη επίσης έχει αντιμετωπίσει, όπως και το σύνολο των Ευρωπαίων πολιτών, προκλήσεις. Προκλήσεις στο Παρίσι, στην Κοπεγχάγη, στις Βρυξέλλες, στην Τουλούζη. Και η Ελλάδα, από την άλλη, αντιμετωπίζει επίσης τις δικές της προκλήσεις και είναι δύσκολοι καιροί για όλους μας.

Βρισκόμαστε εδώ προκειμένου να αναδείξουμε αλλά και να επιδείξουμε τα κοινά στοιχεία, τα οποία μας ενώνουν, αλλά και τους δεσμούς φιλίας που μας συνδέουν. Όπως, εξάλλου, διαβάζουμε και στο βιβλίο της Γένεσης και στη Βίβλο: Στον πατέρα της Ελλάδος ο Θεός έδωσε το κάλλος. Και πράγματι, επί σειρά χιλιετιών συμβιώνουν ο ελληνικός πολιτισμός και εμείς. Εξάλλου, σε άλλη περίσταση, ενώπιον του γερμανικού Κοινοβουλίου ο Πάπας Βενέδικτος είπε προ ετών ότι τρία πράγματα είναι εκείνα που ενώνουν την Ευρώπη και τον πολιτισμό της: Είναι η πολιτική στη Ρώμη, η φιλοσοφία η ελληνική, αλλά και η Τορά της Ιερουσαλήμ. Στο ολοκαύτωμα εδώ, στην Ελλάδα, από σύνολο 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης, 48.500 έχασαν την ζωή τους. Χαιρόμαστε που τώρα πια υπάρχει εκπροσώπηση στην κοινότητα και από ραββίνο.

Σήμερα, βρισκόμαστε εδώ προκειμένου να αναγνωρίσουμε, μεταξύ άλλων, και τη συμβολή της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Γιατί και εμείς οι ίδιοι έχουμε βιώσει το Προσφυγικό. Υπήρξαμε πρόσφυγες, υπήρξαμε και θύματα αντισημιτικών επιθέσεων, αλλά και ριζοσπαστικών τάσεων. Για όλους αυτούς τους λόγους, κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστούμε για άλλη μια φορά που μας υποδέχεσθε.-

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ