Από την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου με την Περιφερειάρχη Αττικής κα Ρένα Δούρου στο Προεδρικό Μέγαρο

Ρ. ΔΟΥΡΟΥ: Ενόψει και της τρίτης ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Περιφερειών, έχω υποχρέωση να σας ενημερώσω για τα προβλήματα, τα οποία δεν είναι μόνο θεσμικά, όσον αφορά την λειτουργία της μεγαλύτερης Περιφέρειας της Πατρίδας αλλά και όλων των Περιφερειών. Να σας θυμίσω κύριε Πρόεδρε, ότι εσείς ο ίδιος –ορθά- πάρα πολλές φορές έχετε τονίσει τον εθνικής σημασίας ρόλο, που μπορούν και οφείλουν να έχουν οι Περιφέρειες της Πατρίδας μας. Έναν ρόλο καταλυτικό και θα έλεγα και διπλό: Αφενός στην επανεκκίνηση της οικονομίας, αφενός όσον αφορά την κοινωνική συνοχή.

Επομένως, οι Περιφέρειες οφείλουν να είναι ατμομηχανές της Οικονομίας και ανάταξης -θα έλεγα πια- και ο συνεκτικός ιστός της Πατρίδας μας. Ιδίως σήμερα, σε μια ασταθή διεθνή συγκυρία, η Ευρωπαϊκή Ένωση δοκιμάζεται από τυφλά τρομοκρατικά χτυπήματα, η Πατρίδα μας παλεύει να ορθοποδήσει, και εκεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ιδίως ο β’ βαθμός Αυτοδιοίκησης, πρέπει να έχει έναν σπουδαίο ρόλο. Ένα σπουδαίο ρόλο και μία αποστολή, όπου καλείται να εκπληρώσει με ελλιπή μέσα και απευθύνομαι και σε ένα βαθύ γνώστη της Δημόσιας Διοίκησης, που αντιλαμβάνεται ότι χρειαζόμαστε μία γενναία θεσμική μεταρρύθμιση από χθες. Και για τις Περιφέρειες και για την Πατρίδα ολόκληρη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστώ για την ενημέρωση. Καλή επιτυχία στη Σύνοδο Περιφερειών. Μου θυμίζει άλλες εποχές που με άλλη ιδιότητα βεβαίως ήμουν πάντα παρών εκεί και ζούσα τέτοιες αγωνίες. Να επισημάνω τρία πράγματα:

Οι Περιφέρειες σήμερα – και βεβαίως η μεγαλύτερη Περιφέρεια της Χώρας – ως προς την επανεκκίνηση της οικονομίας παίζουν έναν τεράστιο ρόλο, ιδίως μέσω του ΕΣΠΑ, και όχι μόνον. Και, βεβαίως, αναλαμβάνουν αυτόν τον ρόλο χωρίς πάντοτε το κεντρικό Κράτος να τους έχει δώσει τα εφόδια για να τον αντιμετωπίσουν. Διότι από τον καιρό που «χτίστηκε» η Περιφέρεια, ο β’ βαθμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η αλήθεια είναι – και πρέπει να την ομολογήσουμε – ότι δεν είχε την αναγκαία υποδομή. Και στα χρόνια που πέρασαν δεν την απέκτησε πλήρως για να ανταποκριθεί σε έναν τόσο μεγάλο ρόλο. Άρα αυτό που κάνετε, και έχετε καταφέρει πολλά βρίσκοντας πόρους ως προς το ΕΣΠΑ και πέρα κι έξω από αυτό που ήταν το ΕΣΠΑ, ειδικά αυτό είναι προς τιμήν σας.

Το δεύτερο είναι ότι έχετε αρμοδιότητες οι οποίες σχετίζονται πλέον με ζητήματα που δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων σας, υπό τη στενή του όρου έννοια, και μιλώ για το κοινωνικό κράτος. Καλείσθε να καλύψετε κενά του κεντρικού Κράτους σχετικά με την κοινωνική συνοχή, ιδίως σε μια εκρηκτική για την κοινωνία μας κατάσταση που αφορά την οικονομική κρίση την οποία βιώνουμε. Κι εκεί πάλι, μέσα από την δουλειά την οποία έχετε κάνει, φαίνεται ότι οι Περιφέρειες – κι εδώ ιδίως στο Λεκανοπέδιο – υποκαθιστούν το κεντρικό Κράτος σε πολλά ζητήματα.

Και το άλλο είναι το Προσφυγικό. Ορισμένες περιφέρειες κυρίως, μεταξύ των οποίων και η Περιφέρεια Αττικής, αλλά κυρίως οι Περιφέρειες στο Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο, έχουν να αντιμετωπίσουν ζητήματα τα οποία ούτε είχε φαντασθεί κανείς, όταν δημιουργήθηκε ο β’ βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ότι θα καλούνταν να αντιμετωπίσουν. Και νομίζω πως τιμούν όλοι οι Περιφερειάρχες την Τοπική Αυτοδιοίκηση με το να κάνουν τη δουλειά τους όπως την κάνουν μέχρι σήμερα. Γιατί θα παρατηρήσατε ότι ουδέποτε μας έχει γίνει η παραμικρή νύξη – ιδίως από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης – ως προς τον τρόπο που ο β’ βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει ασκήσει τα καθήκοντά του. Αυτό ας είναι, αυτός ο έπαινος που αφορά εσάς και όλους τους συναδέλφους σας – και που είναι έπαινος επιβεβλημένος – μια περαιτέρω δύναμη σε αυτό που έχετε να αντιμετωπίσετε. Σας διαβεβαιώ έχουμε πολλά να αντιμετωπίσουμε ακόμα, και όλοι μαζί πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να τα καταφέρουμε. Τούτος ο Λαός το δικαιούται μετά τα όσα έχει περάσει.

Ρ. ΔΟΥΡΟΥ: Θα το μεταφέρω, κύριε Πρόεδρε, και στους υπολοίπους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ.-

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ