Από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλου με τον Υφυπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ.Θεοδόση Πελεγρίνη στο Προεδρικό Μέγαρο

Θ. ΠΕΛΕΓΡΙΝΗΣ: Είμαι πολύ χαρούμενος που σας βλέπω ξανά, και να ευχαριστήσω για την αποδοχή του αιτήματός μου να σας συναντήσω, να σας ενημερώσω για θέματα της αρμοδιότητός μου και να σας πω ένα σχόλιο. Λένε ότι η ζωή κάνει κύκλους. Πριν από 35 χρόνια το αξίωμα που κατέχετε εσείς, το λάμπρυνε κάποιος άλλος, Ακαδημαϊκός, Καθηγητής του Πανεπιστημίου και αυτός όπως εσείς, με δημοκρατικό ήθος όπως εσείς, ευγένεια και κυρίως οικειότητα προς τους γύρω: Ο Κωνσταντίνος Τσάτσος.
Εύχομαι, είμαι πεπεισμένος μάλλον, ότι θα μπορέσετε να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις του αξιώματός σας και να ξεπεράσετε τον προ-προ-προκάτοχό σας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστώ πολύ. Μιας και το 2016 είναι έτος Αριστοτέλους, θέλω να τονίσω ότι ο Κωνσταντίνος Τσάτσος ήταν κατά βάση Πλατωνιστής. Αλλά νομίζω ότι μας δίνεται η ευκαιρία, όχι να αντιπαρατεθούμε με το παρελθόν – γιατί δεν πρέπει κανείς να το βλέπει ποτέ έτσι- αλλά να δούμε, ιδίως κατά τη διάρκεια αυτού του έτους, την τεράστια σημασία που είχε η Αρχαία Ελληνική σκέψη, ο Αριστοτέλης γενικότερα , στην πορεία του πνεύματος της Δύσης. Κάτι το οποίο το ξαναβρίσκουμε σήμερα. Φαινόταν να έχει ξεχαστεί. Το ξαναβρίσκουμε σήμερα, γιατί η επικαιρότητα της σκέψης του Αριστοτέλους σε όλα τα πεδία του επιστητού στα οποία ο Αριστοτέλης είχε γράψει και είχε ασχοληθεί, αυτή η επικαιρότητα εκπλήσσει.
Δεν πρέπει όμως να εκπλήσσει. Θεωρώ όμως ότι τώρα ξαναβρίσκουμε τις ρίζες του Πολιτισμού μας. Και τις βρίσκουμε σε μια εποχή, που η Δύση και η Ευρώπη, τοποθετούν και πάλι τον Άνθρωπο στο κέντρο όχι μόνο της Φιλοσοφίας τους, αλλά και της Πολιτικής τους. Και νομίζω ότι σ΄αυτό το αντικείμενο, ιδίως στο Υπουργείο Παιδείας, μπορείτε να συνεισφέρετε πολλά. Και θα είμαι στη διάθεσή σας.

Θ. ΜΠΕΛΕΓΡΙΝΗΣ: Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.