Από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλου με τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης κ.Mahmoud Abbas στο Προεδρικό Μέγαρο

ΠΡ.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, σας υποδέχομαι στην Αθήνα με αισθήματα ιδιαίτερης χαράς και ειλικρινούς φιλίας. Φιλίας, η οποία είναι παραδοσιακή και διαχρονική μεταξύ των Λαών μας. Και έτσι θα διατηρηθεί.

Σας υποδεχόμαστε στην Αθήνα σε μια κρίσιμη περίοδο για την Μέση Ανατολή. Αυτή η περίοδος χαρακτηρίζεται από σημαντικά γεγονότα, τα οποία έχουν επιπτώσεις όχι μόνον στην περιοχή, αλλά πέραν της περιοχής, στην Ευρώπη και σ’ολόκληρο τον Πλανήτη. Και τα προβλήματα αυτά αφορούν και τους πρόσφυγες και την τρομοκρατία. Και σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό θα το αντιμετωπίσουμε όλοι οι Λαοί, όλοι οι δημοκρατικοί Λαοί, με τον τρόπο που ταιριάζει στην ιστορία μας και στον πολιτισμό μας: Με όρους Ανθρωπισμού. Αλλά τους τρομοκράτες θα τους αντιμετωπίσουμε όπως ταιριάζει, επίσης, στον πολιτισμό μας. Θα είμαστε αποφασισμένοι και αμείλικτοι απέναντί τους.

Θα πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία, που είναι η ρίζα του κακού. Αλλά, κύριε Πρόεδρε, θέλω να σας τονίσω ότι και όταν τελειώσει – και ελπίζω ότι θα τελειώσει πολύ σύντομα – και αυτή η περιπέτεια του πολέμου, άποψή μας, διαχρονική στην Ελλάδα, είναι ότι δεν πρόκειται η Μέση Ανατολή να βρει την ειρήνη και την προοπτική που της ταιριάζει αν δεν λυθεί το Παλαιστινιακό ζήτημα. Το ζήτημα το οποίο σχετίζεται με την δημιουργία του Παλαιστινιακού Κράτους. Και σ’αυτόν τον τομέα οι θέσεις μας, επίσης, είναι διαχρονικές, παραδοσιακές και δεν πρόκειται να αλλάξουν. Η λύση που πρέπει να βρεθεί, πρέπει να ανταποκρίνεται πριν απ’όλα στο Διεθνές Δίκαιο στο σύνολό του. Να είναι συμβατή με το Διεθνές Δίκαιο τόσο το γραπτό, όσο και το εθιμικό. Τούτο σημαίνει ότι τα Κράτη της περιοχής πρέπει να έχουν την κυριαρχία τους, την ανεξαρτησία τους και την εδαφική τους ακεραιότητα. Όλα τα κράτη. Και μέσα σ’αυτό το πλαίσιο ακριβώς, το Παλαιστινιακό Κράτος που θα δημιουργηθεί θα πρέπει να είναι ένα Κράτος βιώσιμο, να μπορεί δηλαδή να υπάρξει στο διηνεκές μέσα στη διεθνή κοινότητα. Και για να γίνει αυτό, το Κράτος της Παλαιστίνης πρέπει να είναι ανεξάρτητο, κυρίαρχο και εδαφικώς ενιαίο. Αυτές είναι οι αρχές που, όπως γνωρίζετε, στηρίζονται από την Ελλάδα και τον Ελληνικό Λαό. Πέρα και έξω από τις κυβερνητικές αλλαγές, εμμένουμε στις αρχές μας αυτές, συμπαριστάμεθα στην προσπάθεια για την εμπέδωση αυτών των αρχών και την επίλυση του Παλαιστινιακού με βάση αυτές τις αρχές.

Και θέλω να σας ευχηθώ – γιατί τα υπόλοιπα θα τα συζητήσουμε κατ’ιδίαν γευματίζοντας – εκ μέρους του Ελληνικού Λαού πρόοδο, ευημερία και ειρήνη στον φίλο Παλαιστινιακό Λαό.

Μ.ΑΒΒΑS (από μετάφραση): Κύριε Πρόεδρε, κατ’ αρχήν θέλω να σας ευχαριστήσω για την θερμή υποδοχή, την οποία μας έχετε επιφυλάξει και την οποία έχουμε απολαύσει από την στιγμή που έχουμε έρθει. Θέλω να τονίσω τις στενές ιστορικές σχέσεις που συνδέουν τις δύο πλευρές. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι η Ελλάδα στάθηκε πάντα στο πλευρό μας σε όλα τα διεθνή fora, αναφέροντας ενδεικτικά τον ΟΗΕ, όπου η Παλαιστίνη ανακηρύχθηκε κράτος-παρατηρητής. Οι στενές μας σχέσεις ουδέποτε έχουν κλονιστεί ούτε έχουν δεχθεί κάποιο ψεγάδι κατά τη διάρκεια όλης αυτής της ιστορικής μας πορείας.

Συμφωνώ μαζί σας, εξοχότατε κύριε Πρόεδρε, ότι η ισραηλινή κατοχή πρέπει να τελειώσει. Και πιστεύω ότι όταν τελειώσει, θα τελειώσουν κατ’ επέκταση όλα τα παρεμφερή προβλήματα που προκύπτουν από αυτή την κατοχή, αναφέροντας για παράδειγμα την τρομοκρατία. Συμφωνούμε απόλυτα, εξοχότατε κύριε Πρόεδρε, στην ανάγκη καταπολέμησης της τρομοκρατίας από την οποία προκύπτουν αρκετά προβλήματα, όπως το πρόσφατο της μετανάστευσης, το οποίο δεν περιορίζεται πλέον στη Μέση Ανατολή, αλλά έχει επεκταθεί στην Ευρώπη και έχει αποκτήσει μία διεθνή πλέον κλίμακα.

Έχουμε την πεποίθηση ότι υπάρχει ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο παλαιστινιακό πρόβλημα στη βάση της ύπαρξης δύο κρατών και με βάση τη διεθνή νομιμότητα και το διεθνές δίκαιο. Η λύση του Παλαιστινιακού πρέπει να είναι βιώσιμη, να υπάρχει ένα Παλαιστινιακό βιώσιμο κράτος και να υπάρχουν οι δύο χώρες, η μία δίπλα στην άλλη. Εμείς τείνουμε χείρα συνεργασίας στην ισραηλινή πλευρά για να βρεθεί λύση στο Παλαιστινιακό πρόβλημα. Συμφωνώ στην ανάγκη επίλυσης και τερματισμού του συριακού προβλήματος, με την εύρεση πολιτικής επίλυσης και όχι με την στρατιωτική επίλυση, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην περαιτέρω έξαρση του εμφυλίου πολέμου στην περιοχή. Σας ευχαριστώ και πάλι για την θερμή υποδοχή.

ΠΡ.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαι βέβαιος, κύριε Πρόεδρε, ότι με την σοφία και την μετριοπάθεια που σας διακρίνει, ο Παλαιστινιακός Λαός θα βρει το μέλλον του πάνω σ’αυτές τις αρχές που είπα.

Μ.ΑΒΒΑS: Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Εμείς υπομένουμε, γνωρίζοντας ότι το πρόβλημα είναι πολύπλοκο. Εξακολουθούμε να υπομένουμε όλα τα δεινά που βιώνουμε και θέλουμε, όπως σας είπα, να βρεθεί λύση. Και τείνουμε την χείρα στην ισραηλινή πλευρά, ώστε να βρεθεί μια ειρηνική λύση με βάση το διεθνές δίκαιο και την διεθνή νομιμότητα.-