Από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλου με τον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ.Κωνσταντίνο Φωτάκη στο Προεδρικό Μέγαρο

Κ. ΦΩΤΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, είναι ιδιαίτερη η χαρά μου που θα σας ενημερώσω για ορισμένα θέματα που αφορούν την έρευνα στην Ελλάδα, έναν τομέα που πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει σε κάποιο σημείο μοχλό ανάπτυξης για τη χώρα, δίπλα σε άλλους τομείς όπως είναι η αγροδιατροφή, η ναυτιλία, ο τουρισμός. Για αυτό εργαζόμαστε και θα ήθελα να σας ενημερώσω για ορισμένες σκέψεις που έχουμε και δυνατότητες που προκύπτουν, ιδιαίτερα μετά από αυτή την επιστολή που στείλανε 15 Νομπελίστες όπου εκφράζουν την υποστήριξή τους προς την Ελλάδα, και τα προβλήματα που έχει οδηγήσει η πολιτική λιτότητας που ακολουθείται, και ένα μεγάλο ζήτημα είναι πώς μπορεί αυτή η υποστήριξη να μεταφραστεί στην πράξη, και να συντελέσει στην όλη προσπάθεια που κάνουμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε υπουργέ, ευχαριστώ πάρα πολύ. Να υπενθυμίσω ότι αυτή η πρωτοβουλία που έχουν πάρει κορυφαίοι Επιστήμονες βραβευμένοι με το βραβείο Νόμπελ, υπέρ της Ελλάδας, δείχνει και τη σημασία της Ελλάδας και τις δυνατότητες της Ελλάδας. Εδώ πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι είναι η δεύτερη φορά που ενεργοποιείται αυτή η πρωτοβουλία. Η πρώτη ήταν το 2012. Τον Δεκέμβριο του 2015, 15 Νομπελίστες με επικεφαλής τον μεγάλο Γερμανό Καθηγητή Harald zur Hausen πήραν την ίδια πρωτοβουλία στέλνοντας επιστολή-υπόμνημα, προς τις τρεις κορυφές της Ευρώπης, δηλαδή στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον κ.Τουσκ, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον κ.Γιουνκέρ, και τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου τον κ.Σουλτς. Και στους οποίους τόνισαν ότι η Ελλάδα έχει ένα σημαντικότατο επιστημονικό δυναμικό, και η Επιστήμη στην Ελλάδα πρέπει και μπορεί να προοδεύσει. Δεν είναι δε δυνατόν, αυτή η πολιτική λιτότητας και η κρίση, η οποία έχει ενσκήψει σε ολόκληρη την Ευρώπη και ιδίως στην Ελλάδα, να είναι εις βάρος της Έρευνας και της Τεχνολογίας, της Επιστήμης γενικότερα.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι από την πλευρά μου, και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου, σε όλες τις επισκέψεις μου στο εξωτερικό, και σε όλα τα ευρωπαϊκά fora, θα υποστηρίξω αυτή την προσπάθεια. Και θέλω επίσης και δημόσια να ευχαριστήσω αυτούς τους 15 Νομπελίστες. Και κυρίως τον μεγάλο καθηγητή, όπως είπα, τον κ. zur Hausen, τον οποίο έχω σκοπό κατά την επίσκεψή μου στη Γερμανία να συναντήσω, να τον ευχαριστήσω διά ζώσης και κυρίως να του πω ότι η Ελλάδα, παρά την κρίση, είναι εδώ. Όπως και στην Αρχαιότητα έτσι και σήμερα, το Πνεύμα στην Ελλάδα θα κάνει εκείνο που του αναλογεί για την Δημοκρατία και τον Πολιτισμό στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, και Καλή Χρονιά.

Κ. ΦΩΤΑΚΗΣ: Σας ευχαριστώ και να σας ευχηθώ και εγώ, και πραγματικά για αυτό εργαζόμαστε. Και αφού θα συναντήσετε τον κ. zur Hausen να του εκφράσετε και από τη δική μου την πλευρά, του το έχω στείλει ήδη, τις θερμές ευχαριστίες για το όλο εγχείρημα της υποστήριξης.-