Από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλου με τον Υπουργό Εσωτερικών της Γαλλικής Δημοκρατίας κ.Bernard Cazeneuve στο Προεδρικό Μέγαρο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θέλω να σας ευχαριστήσω γιατί βρίσκεσθε στην Ελλάδα και για την επίσκεψή σας στη Λέσβο. Ύστερα από την επίσκεψη αυτή νομίζω πως πρέπει να είστε βέβαιος πως η Ελλάδα θα εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει για το Προσφυγικό ζήτημα. Και βεβαίως θα τις εκπληρώσει όπως ταιριάζει στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, δηλαδή υπό όρους ανθρωπισμού και Δημοκρατίας. Και τα σύνορά μας θα φυλάξουμε, που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά βεβαίως θα προστατεύσουμε τον Άνθρωπο όπως ταιριάζει στις κοινές αρχές και αξίες μας.

Πιστεύω ότι ύστερα από αυτήν την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Ελλάδας υπάρχει το ζήτημα της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων και από την πλευρά των Εταίρων μας αλλά και από την πλευρά της Τουρκίας.

Θέλω να σας ευχαριστήσω επίσης διότι κατά τις δηλώσεις σας στη Λέσβο διευκρινίσατε την ανάγκη της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Και επίσης θέλω να σας ευχαριστήσω για την διευκρίνηση που κάνατε ότι όσοι μιλούν για ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν μάλλον δεν ξέρουν για ποιο πράγμα μιλούν, και σε πολιτικό και σε θεσμικό επίπεδο. Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι ζητούμε από τους Εταίρους μας, ύστερα από την εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας, να δείξουν και εκείνοι το πνεύμα αλληλεγγύης και το πνεύμα ανθρωπισμού το οποίο πρέπει να διέπει την αντιμετώπιση αυτής της μεγάλης κρίσης. Δυστυχώς ορισμένοι -ευτυχώς λίγοι- Εταίροι μας αντιμετωπίζουν το Προσφυγικό ζήτημα με φοβικά σύνδρομα που δεν ταιριάζουν στην Ευρώπη.

Επίσης θέλω να επισημάνω ότι όλοι οι Ευρωπαίοι, όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να αντιληφθεί ότι για να μπορέσουμε να λύσουμε το Προσφυγικό πρέπει να αντιμετωπισθεί η ρίζα του κακού. Και η ρίζα του κακού είναι ο πόλεμος στη Συρία. Ο πόλεμος αυτός πρέπει να σταματήσει. Χωρίς το τέλος του πολέμου αυτού, ματαίως θα προσπαθούμε να λύσουμε το Προσφυγικό ζήτημα.

Τέλος πρέπει να καταστεί σαφές στην Τουρκία ότι βεβαίως είναι απαραίτητος συμπαραστάτης στην επίλυση και την αντιμετώπιση του Προσφυγικού προβλήματος. Αλλά πρέπει και αυτή να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Δηλαδή είναι αδιανόητο –και για αυτό υπάρχουν αποδείξεις- να γίνεται εκμετάλλευση των ανθρώπων από την πλευρά ορισμένων Τουρκικών αρχών.

Είναι ανάγκη η Τουρκία να αναλάβει στον τομέα αυτόν τις ευθύνες της. Και επιπλέον είναι ανάγκη, στο πλαίσιο της συμφωνίας επανεισδοχής των παράνομων μεταναστών, να επανέλθουν από εκεί που ξεκίνησαν -δεν μιλώ για τους πρόσφυγες- οι παράνομοι μετανάστες. Διότι η Ελλάδα υποφέρει πολύ από αυτή την παραμονή εδώ παράνομων μεταναστών που κανονικά δεν έπρεπε να έρθουν ποτέ, δεν έπρεπε η Τουρκία να τους επιτρέψει να έρθουν εδώ. Και τα λέω αυτά θεωρώντας, επαναλαμβάνω, την συνεργασία της Τουρκίας απαραίτητη αλλά με όρους Δημοκρατίας και με όρους Πολιτισμού.

Σας ευχαριστώ για μιαν ακόμη φορά και σας διαβεβαιώνω ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Το λέω για να καταστεί σαφές –όχι τόσο προς την Γαλλία γιατί εσείς έχετε επίγνωση της συνέπειας της Ελλάδας στον τομέα αυτόν- προς άλλους Εταίρους μας, που ίσως επειδή είναι λίγο πιο μακριά, περισσότερο προς τον Βορρά, δεν έχουν αντιληφθεί ποια είναι η πραγματική κατάσταση, την οποία εσείς είδατε με τα ίδια σας τα μάτια.

B. CAZENEUVE (από μετάφραση): Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε, που μου επιτρέψατε να σας επισκεφθώ και με υποδεχθήκατε με αυτά τόσα θερμά λόγια. Αυτό αποδεικνύει τους αδελφικούς και φιλικούς δεσμούς που ενώνουν τις δύο χώρες μας.

Πραγματικά μας συγκίνησε ιδιαίτερα η συμπαράσταση και τα λόγια υποστήριξης και οι εκφράσεις υποστήριξης του ελληνικού λαού προς τον γαλλικό λαό και προς την Γαλλία μετά τις τρομοκρατικές, αιματηρές επιθέσεις του Ιανουαρίου του 2015 και του Νοεμβρίου του 2015. Και πραγματικά σε αυτές τις στιγμές της λύπης και του πένθους τα λόγια και οι εκφράσεις φιλίας της Ελλάδας προς την Γαλλία βοήθησαν πολύ τον γαλλικό λαό.

Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία τους τελευταίους μήνες να εκφράσει την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα γνωρίζοντας ότι η Ελλάδα δοκιμάζεται από μεγάλες δυσκολίες. Και πραγματικά αυτή η αλληλεγγύη είναι πλήρης και είναι δυνατή και επιτρέπει κάθε μέρα να δημιουργούνται αποδείξεις φιλίας και συμπαράστασης.

Και σας ευχαριστώ επίσης διότι βοηθήσατε στην οργάνωση μαζί με τις αρχές της Ελλάδας να υλοποιηθεί αυτή η επίσκεψη στην Λέσβο που για εμάς ήταν πολύ σημαντική. Και πραγματικά καταλαβαίνουμε απόλυτα το βάρος αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα όταν είναι αναγκασμένη να υποδεχθεί, μέσα στο 2015, 800.000 μετανάστες οι οποίοι δεν ήταν κι όλοι πρόσφυγες. Βέβαια, δεν μείνανε όλοι αυτοί οι άνθρωποι στην Ελλάδα, αλλά όλο αυτό το μεταναστευτικό ρεύμα δημιουργεί προβλήματα στη χώρα εισόδου, προβλήματα και υποχρεώσεις και περιορισμούς που πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσα σε ένα κλίμα συνεργασίας και αλληλεγγύης.

Διαπιστώσαμε στην Λέσβο την πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά την είσοδο, την καταχώρηση και αναγνώριση όλων αυτών των ανθρώπων που πέρασαν τα σύνορα. Και πραγματικά θα ήθελα να εκφράσω την πλήρη διαθεσιμότητα της Γαλλίας να βοηθήσει αυτή την διαδικασία ολοκλήρωσης των καθηκόντων που έχει αναλάβει, δηλαδή να ολοκληρωθούν τα hotspots.

Έχουμε διαθέσει 60 από τους καλύτερους αστυνομικούς μας και εκπροσώπους της χωροφυλακής που συμμετέχουν στην FRONTEX εδώ στην Ελλάδα, 18 βοηθούνε στην αναγνώριση του καθεστώτος του πρόσφυγα, επίσης είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε με την προμήθεια υλικού έτσι ώστε να εντοπιστούν τα πλαστά διαβατήρια τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό μπροστά στην τρομοκρατική απειλή. Αυτό που ήθελα να πω επίσης είναι ότι είμαστε στην διάθεσή σας να προσφέρουμε βοήθεια για να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι, να δώσουμε το υλικό το οποίο απαιτείται σε όλους τους οργανισμούς, οι οποίοι συμμετέχουν σ την προσπάθεια και θέλω να τονίσω ότι συνειδητοποιούμε απόλυτα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αλλά και την πρόοδο την οποία έχει πετύχει. Γνωρίζουμε ότι αν δεν είμαστε όλοι μαζί το Σένγκεν δεν είναι βιώσιμο και εν κατακλείδι πρέπει να σας πω ότι θα κάνουμε τα πάντα έτσι ώστε να συνεχισθούν οι κοινές μας προσπάθειες. Η βαθύτατη πεποίθησή μας είναι κύριε Πρόεδρε ότι αν δεν καταφέρουμε να φυλάξουμε το Σένγκεν με πλήρη αλληλεγγύη και συνεργασία μεταξύ μας, δεν θα υπάρχει πια Σένγκεν. Και επειδή ακριβώς θέλουμε να διαφυλαχθεί το Σένγκεν ακριβώς έτσι όπως έχει είμαστε διατεθειμένοι να επιλύσουμε το πρόβλημα μέσα σε ένα πνεύμα αλληλεγγύης. Αύριο θα έχω την ευκαιρία να πάω στην Τουρκία. Θα συναντήσω τον ομόλογό μου τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών και με τον τρόπο αυτό θα συνεχισθούν οι συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει ανάμεσα στην Γαλλία και στην Τουρκία βέβαια σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ανάμεσα τώρα πλέον στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Τουρκία διότι το βασικό πρόβλημα είναι πως θα ρυθμίσουμε την μεταναστευτική ροή. Εάν δεν ρυθμιστεί η μεταναστευτική αυτή ροή δεν θα υπάρξει καμία λύση στο πρόβλημα. Η εμμονή της Γαλλίας θα έλεγα ιδίως μετά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε με τις τρομοκρατικές επιθέσεις γνωρίζοντας τους τρομοκράτες και βλέποντας τον κυνισμό με τον οποίο λειτουργούν που χρησιμοποιούν όλες τις προφάσεις όλα τα μέσα για να μπορέσουν να μπούνε στην Ελλάδα, αυτό που είναι επαναλαμβάνω, εμμονή για την Γαλλία είναι ότι πρέπει επειγόντως να πάρουμε μία απόφαση, έτσι ώστε να εφαρμοσθούνε όλες οι κοινές αποφάσεις που έχουν ληφθεί μέχρις στιγμής. Και ήμουν σαφής όταν μίλαγα με τον Έλληνα ομόλογό μου, τον Έλληνα υπουργό Εσωτερικών και του είπα ότι αυτό το οποίο χρειάζεται είναι να συνεργαστούμε έτσι ώστε γρήγορα να υλοποιηθούν οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί.