Σημεία αντιφώνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπιου Παυλόπουλου κατά την επίδοση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ.Θεολόγο της ανώτατης τιμητικής διάκρισης της Ι.Μ.Σερρών και Νιγρίτης


Σεβασμιώτατε,
Σας ευχαριστώ θερμώς διότι μου δίνετε την ευκαιρία να εορτάσω σήμερα μαζί σας, εδώ στον Παλαίφατο Καθεδρικό Ναό της Εκκλησίας των Σερρών, την ιερή μνήμη των προστατών και εφόρων της Πόλης Αγίων Μεγαλομαρτύρων Θεοδώρων.
Σημαντικότατο βυζαντινό μνημείο, χρονολογούμενο από τον 5ο αιώνα, η Παλαιά Μητρόπολη Σερρών συνιστά αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς καθώς και της Ορθοδοξίας αλλά και της Χριστιανοσύνης εν γένει.
Πριν 100 χρόνια, στις αρχές του 1917, πρόγονοι των γειτόνων μας Βουλγάρων άρπαξαν ιερά κειμήλια του Ναού τούτου, τα οποία παρακρατούνται παρανόμως ως τώρα. Κατά την σημερινή επέτειο καλούμε τους υπεύθυνους της φίλης και γείτονος Βουλγαρίας να σεβασθούν αλλά και ν’ αποκαταστήσουν την ιστορία, επιστρέφοντας τα διαρπαγέντα ιερά κειμήλια. Πολλώ μάλλον όταν η Βουλγαρία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με την αποφασιστική συμπαράσταση της Ελλάδας. Καθένα κράτος-μέλος οφείλει να γνωρίζει αφενός ότι το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα στηρίζεται πρωτίστως στο Πνεύμα και τον Πολιτισμό. Και, αφετέρου, ότι η τήρηση των κανόνων του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού συνιστά κριτήριο ως προς το κατά πόσο μια Ευρωπαϊκή χώρα τιμά εμπράκτως την ιδιότητά της ως πραγματικού κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εύχομαι λοιπόν το 2018, την ίδια μέρα, να εορτάσουμε την ιερή μνήμη των Αγίων Θεοδώρων με τον Παλαίφατο Ναό των Σερρών κεκοσμημένο από το σύνολο των ανηκόντων ιστορικώς σ’ αυτόν κειμηλίων.