Από την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπιου Παυλόπουλου με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ.Δημήτριο Αβραμόπουλο

Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν μου επιτρέπετε μια πολύ σύντομη ενημέρωση. Μίλησα μόλις πριν από πέντε λεπτά με τον Επίτροπο τον κ. Στυλιανίδη που είναι αρμόδιος για την ανθρωπιστική βοήθεια. Είναι μια άλλη διάσταση, για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Παρουσιάσαμε ένα πρόγραμμα στήριξης των προσφύγων, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες. Να μπορούν να νοικιάσουν δωμάτια και όλα αυτά. Ένα πρόγραμμα το οποίο πλησιάζει τα διακόσια περίπου εκατομμύρια ευρώ. Είναι πολύ σημαντική αυτή η εξέλιξη, η οποία πέραν των άλλων και της βοήθειας προς τους πρόσφυγες, αναδεικνύει και προβάλλει τον ανθρωπισμό και τον πολιτισμό των Ελλήνων. Μέσα από τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες άνοιξαν διάπλατα και τις καρδιές τους και τις πόρτες τους, για να φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες αυτή τη μεταβατική περίοδο της ζωής τους.

Πέραν αυτού κ. Πρόεδρε, χθες ήταν μια σημαντική μέρα στην Ευρώπη διότι εκπέμψαμε πολύ ισχυρά μηνύματα προς όλους για την εφαρμογή των πολιτικών που έχουν υιοθετηθεί. Ξέρετε ότι το Δικαστήριο απέρριψε τις αιτιάσεις χωρών, όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία που ήθελαν να ανατρέψουν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις μετεγκαταστάσεις. Το μήνυμα που στείλαμε είναι ότι σε αυτό το μήνα που απομένει είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε με αυτές τις χώρες για να μην προχωρήσει η διαδικασία επιβολής κυρώσεων. Δεν το θέλουμε αυτό. Η Ευρώπη είναι ανοιχτή στο διάλογο. Θέλει τη συνεργασία με τα κράτη μέλη . Αλλά όλοι πρέπει να αντιληφθούν ότι η αλληλεγγύη δεν μπορεί να δίνεται αλα καρτ. Κατ΄επιλογήν δηλαδή. Είμαστε όλοι αλληλέγγυοι και υπεύθυνοι μπροστά στα μεγάλα προβλήματα και τις προκλήσεις της Ευρώπης ή από κει και πέρα ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Θα ήθελα με την ευκαιρία της σημερινής συνάντησης να σας μεταφέρω τον προσωπικό χαιρετισμό του Προέδρου Γιούνκερ, ο οποίος, όπως γνωρίζετε, με τα πολύ θετικά αισθήματά του απέναντι στην Ελλάδα και σε εσάς προσωπικά, παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις και συμβάλλει στο να βρει τον δρόμο της προς την έξοδο τελικά από την κρίση η Ελλάδα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστώ πολύ. Αλλά θέλω να πω κάτι το οποίο θεωρώ σημαντικό, γιατί πρέπει με τους ανθρώπους να είμαστε δίκαιοι. Αυτό που έχετε κάνει για την Ελλάδα, αυτό που συνέβη σήμερα δεν αφορά την Ελλάδα. Για να μην παρεξηγηθούμε και κάποιοι νομίζουν ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, Έλληνας, κάνει ό,τι κάνει για την Πατρίδα του. Αυτό που κάνετε αποδεικνύει τον ανθρωπισμό της Ευρώπης. Όλες αυτές οι ενέργειες, σε συνδυασμό και με άλλες γιατί δεν μπορώ να λησμονήσω και δεν πρέπει να αποσιωπήσουμε τον ρόλο σας και στο άλλο μεγάλο ζήτημα που αφορά την παράνομη μετανάστευση από την βόρεια Αφρική. Δεν πλήττει κυρίως την Ελλάδα αυτό το πρόβλημα, πλήττει περισσότερο την Ιταλία. Αλλά ο ρόλος σας έχει υπάρξει και εκεί καθοριστικός. Και εκεί αποδεικνύεται ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος λειτουργεί ως Ευρωπαίος Επίτροπος για την αποστολή και την εικόνα της Ευρώπης.

Γι’ αυτό το εντάσσουμε σ’ αυτό το πλαίσιο. Κι ας το αντιληφθεί και η Ευρώπη ότι όλες αυτές οι ενέργειες, μαζί με τους συναδέλφους σας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας δείχνουν αυτό που πρέπει να είναι η Ευρώπη. Αυτό που μπορεί να διδάξει η Ευρώπη περισσότερο από καθετί άλλο, είναι ακριβώς η υπεράσπιση του Πολιτισμού μας. Και αυτό είναι η υπεροχή της Ευρώπης, για το πω έτσι. Γι’ αυτό θέλω να σας συγχαρώ και ιδίως γι’ αυτό που είπα για τα ζητήματα που σχετίζονται με την Ιταλία και όλους αυτούς τους ανθρώπους με τα τεράστια προβλήματα τα οποία έχουν.

Όμως είμαι υποχρεωμένος να ξαναθέσω κι ένα άλλο θέμα, μιας και μου αναφέρατε το θέμα των νησιών. Δεν μπορώ να μην εξάρω την προσπάθεια – που δεν φάνηκε αλλά πολλοί την ξέρουμε – που μαζί με τον κ.Στυλιανίδη κάνατε για το θέμα της αποκατάστασης των παραδοσιακών οικισμών οι οποίοι επλήγησαν από τους σεισμούς. Αυτό είμαι βέβαιος ότι θα συμβεί και στην Κω. Ξέρω όμως όλες τις προσπάθειες που έχετε ήδη κάνει για τη Βρίσα. Επομένως, όλοι γνωρίζουμε ότι κι εκεί είναι ένα κομμάτι του Πολιτισμού της Ευρώπης, το οποίο υπερασπίζεται κανείς για την αποκατάσταση του οικισμού.

Και πάλι ευχαριστώ θερμώς. Και σας ξαναλέω: Αυτά αφορούν τον Ευρωπαίο Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο κι όχι τον Έλληνα πολιτικό Δημήτρη Αβραμόπουλο.

 

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ