Σημεία αντιφώνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου κατά το δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας κ.Aleksandar Vučić

Κύριε Πρόεδρε,

Αγαπητέ Φίλε,

Σας ευχαριστώ θερμώς, εκ μέρους μου αλλά και εκ μέρους του Ελληνικού Λαού, για την μεγάλη τιμή την οποία μου περιποιείτε, επιφυλάσσοντάς μου μια τέτοια θερμή φιλοξενία.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο η επίσκεψή μου στην Σερβία και η φιλοξενία σας επιβεβαιώνουν τις άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο Χωρών μας. Σχέσεις οι οποίες είναι τόσο περισσότερο ανθεκτικές στον χρόνο και στις περιστάσεις, όσο βασίζονται στην στέρεη αντηρίδα των κοινών αγώνων για την Ελευθερία και την Εθνική Ανεξαρτησία καθενός μας. Και σχέσεις που στηρίζονται σε μια μακρά και αδιατάρακτη φιλία και συνεργασία ήδη 150 χρόνων το 2017, αν ληφθεί ως αφετηρία η πρώτη Συμφωνία Ελληνο-Σερβικής Συμμαχίας.

Αυτό το επίπεδο των μεταξύ μας σχέσεων επιβεβαιώνει εμφαντικά και η πραγματικότητα, την οποία βιώνουμε. Αψευδής μάρτυρας η σημερινή ειλικρινής και στενή συμπόρευσή μας προς την επίτευξη των κορυφαίων, από πλευράς σπουδαιότητας, στόχων της εμπέδωσης της Ειρήνης, της Ασφάλειας, της Σταθερότητας και της Διεθνούς Νομιμότητας σ’ όλη την περιοχή της Βαλκανικής. Κι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, αν αναλογισθεί κανείς, με βάση την Ιστορία, ότι η σημασία της επικράτησης των ως άνω αρχών υπερβαίνει τα συμφέροντα και την προοπτική των Λαών της Βαλκανικής Χερσονήσου, αφού αφορά ολόκληρη την Γηραιά μας Ήπειρο, πρωτίστως δε την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σ’ αυτή την συμπόρευση πρέπει να προστεθεί και η παραδοσιακή, εξαιρετικά αποδοτική, γενικότερη οικονομική μας συνεργασία. Την οποία ενισχύουν σημαντικά περαιτέρω βήματα, όπως εκείνο του Πρώτου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, που συνήλθε στις 13 Ιουλίου τρέχοντος έτους στην Θεσσαλονίκη και κατέληξε στην υπογραφή έξη συμφωνιών, μεγάλης οικονομικής -και όχι μόνο- σημασίας.

Όπως έχουμε καταστήσει σαφές όπου δει, η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, μέσα από την οικεία ενταξιακή διαδικασία. Και δεν ξεχνάμε ότι η διαδικασία αυτή άρχισε το 2014, επί Ελληνικής Προεδρίας. Αισθανόμαστε δε ιδιαίτερη ικανοποίηση για το ότι στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας της Σερβίας έχουν ανοίξει ήδη δέκα σημαντικά κεφάλαια, πράγμα που αποδεικνύει την συνέπεια της Σερβίας, ως προς τον στόχο της για σύντομη πλήρη ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και σας είναι γνωστό πως η Ελλάδα είναι, ανά πάσα στιγμή, έτοιμη να παράσχει την συνδρομή της στην Σερβία προς αυτή την κατεύθυνση, με την τεχνογνωσία και την εμπειρία μιας Χώρας που έχει ήδη πορεία σχεδόν σαράντα ετών ως πλήρες μέλος της Μεγάλης Ευρωπαϊκής Οικογένειας.

Εμείς, οι Έλληνες, πιστεύουμε βαθειά στην ανάγκη της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης μέσω της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις γι’ αυτό. Ο Ελληνικός Λαός, με τεράστιες θυσίες για τις οποίες δεν είχε την πλήρη ευθύνη, αποδεικνύει καθημερινά την προσήλωσή του στην ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος. Και η Ευρωπαϊκή Ενοποίηση σημαίνει την δημιουργία μιας Ομοσπονδιακής Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση οργάνωσης την Δημοκρατική Αρχή. Άρα μια Ομοσπονδία που θεμελιώνεται στις βάσεις της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας και του πλήρους σεβασμού των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Συνακόλουθα δε του πλήρους σεβασμού της αρχής της Αλληλεγγύης, η οποία εκτός από ακρογωνιαίος λίθος της ευρωπαϊκής έννομης τάξης -όπως φαίνεται από τη Διακήρυξη Σουμάν του 1950, που είναι και σήμερα προμετωπίδα του πρωτογενούς ευρωπαϊκού δικαίου- είναι και θεμέλιο του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου. Αυτού του πυλώνα όχι μόνο της ευρωπαϊκής έννομης τάξης αλλά και του ίδιου του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.
Στην πορεία προς την δημιουργία αυτής της ενιαίας Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν θέση όλα τα κράτη της Βαλκανικής Χερσονήσου. Υπό τον απαράβατο βεβαίως όρο, όπως ήδη τόνισα, ότι σέβονται στο ακέραιο το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο σύνολό τους. Άρα το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο στο σύνολό του. Με αυτό τον τρόπο θα προσθέσουμε δημιουργικά την Βαλκανική Χερσόνησο στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως Νοτιοανατολική της ισότιμη πλευρά, και όχι ως προβληματική Βαλκανική της ιδιαιτερότητα.
Οι θέσεις της Ελλάδας ως προς τα θέματα αυτά είναι απολύτως σαφείς και πλήρως προσαρμοσμένες στα δεδομένα του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Το πόσο η Ελλάδα αισθάνεται αναπόσπαστο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκύπτει και από το ότι ακόμη και τα εθνικά της θέματα τα υπερασπίζεται υπό το φως και στην βάση των θεμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Δικαίου εν γένει, όπως επισήμανα και στην ομιλία μου ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Σερβίας.
Με αυτές τις σκέψεις επιτρέψατέ μου, κ. Πρόεδρε, να ευχηθώ σ’ εσάς προσωπικώς υγεία, ευημερία και επιτυχία στο έργο σας. Και στον Φίλο Σερβικό Λαό δημιουργική πορεία και ευημερία, όπως ταιριάζει στην μεγάλη Ιστορία του και στην εν γένει προοπτική του.