Από την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου με τον Πρόεδρο της Βουλής της Πορτογαλικής Δημοκρατίας κ.Eduardo Luis Barreto Ferro Rodrigues στο Προεδρικό Μέγαρο

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Κύριε Πρόεδρε, σας καλωσορίζω στην Προεδρία της Δημοκρατίας και θέλω να σας ευχαριστήσω για την τόσο θερμή φιλοξενία που μου επιφυλάξατε στο Κοινοβούλιο της Πορτογαλίας, στις 31 Ιανουαρίου 2017.

 

Πριν από όλα θέλω να θυμίσω το πόσο δοκιμάστηκε ο Πορτογαλικός Λαός και η Πορτογαλία φέτος το καλοκαίρι, από τον Ιούνιο μέχρι πρόσφατα. Ήταν από τις χειρότερες εμπειρίες τις οποίες ζήσατε, και από πλευράς ανθρώπινων θυμάτων και από πλευράς δασικού πλούτου. Εμείς στην Ελλάδα ζήσαμε μια ανάλογη τραγική εμπειρία πριν από δέκα ακριβώς χρόνια, το 2007. Καταλαβαίνουμε τον πόνο, καταλαβαίνουμε το πόσο αυτή η δοκιμασία έχει στοιχίσει. Αλλά είμαστε βέβαιοι, γνωρίζοντας τον δυναμισμό του Πορτογαλικού Λαού, ότι και από αυτή την δοκιμασία ο Λαός σας βγαίνει νικητής. Και ξέρουμε ότι αυτό δεν πρόκειται ν’ ανακόψει την πολύ σημαντική πορεία την οποία έχει διανύσει για το μέλλον που του αναλογεί και του αρμόζει.

 

Οι σχέσεις των δύο Χωρών μας είναι εξαιρετικές, θα έλεγα, υποδειγματικές για χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και σε επίπεδο Κυβέρνησης και  μεταξύ των δύο Προέδρων, εμού και του κυρίου Ντε Σόουζα, με τον οποίο είμαστε φίλοι χρόνια ολόκληρα. Τον περιμένουμε με πολλή χαρά τον επόμενο Μάρτη, στις 13 και 14, στην Αθήνα για να του ανταποδώσω αυτή την τόσο θερμή φιλοξενία που μου επιφύλαξε στην Λισσαβώνα και την Κοίμπρα, στις 30 και 31 Ιανουαρίου του 2017. Και είμαι βέβαιος ότι και αυτή η επίσκεψη θα είναι στο ύψος που αρμόζει σε έναν άνθρωπο με την προσωπικότητα την οποία έχει ο φίλος μου ο κ.Ντε Σόουζα.

 

Στην Βαλέτα, στην Μάλτα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, στις 14 και 15, είχαμε την ευκαιρία μαζί με τους άλλους τους μη εκτελεστικούς Προέδρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως με τον φίλο μου τον κ.Ντε Σόουζα να μοιραστούμε απολύτως κοινές απόψεις σε δύο μεγάλα θέματα που απασχολούν την Ευρώπη: Από τη μία πλευρά το προσφυγικό και το μεταναστευτικό καθώς και το θέμα της ασφάλειας κυρίως στην περιοχή της Μεσογείου. Και από την άλλη την ανάγκη στήριξης του κοινωνικού κράτους, το οποίο είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της συνοχής της Ευρώπης και της πορείας προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Και εκεί είχαμε την δυνατότητα και με τους άλλους Προέδρους, ιδίως όμως με τον κ.Ντε Σόουζα, να διαπιστώσουμε πόσο κοινές είναι οι απόψεις μας. Και όχι μόνο οι απόψεις μας, αλλά, θα έλεγα, και οι ευαισθησίες μας. Ευαισθησίες Λαών που έχουν κοινές εμπειρίες, αλλά και κοινό ευρωπαϊκό πολιτισμό, αναδεικνύοντας έτσι πόσο η Ελλάδα και η Πορτογαλία είναι δεμένες με την Ευρώπη. Και πάλι σας καλωσορίζω κύριε Πρόεδρε.

 

E.L.B.F.RODRIGUES: Κύριε Πρόεδρε σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση και χαίρομαι πραγματικά που βρίσκομαι εδώ κοντά σας. Είναι μια χαρά για εμένα να σας βλέπω ξανά μετά από  την όμορφη  ευκαιρία που είχαμε να γνωριστούμε στην Λισσαβώνα  και μετά από εκείνο το πολύ όμορφο γεύμα που είχαμε μαζί.

 

Όπως γνωρίζετε είμαι εδώ προσκεκλημένος του Προέδρου του Ελληνικού Κοινοβουλίου του κ. Βούτση. Στην ουσία πρόκειται για μία αντιστροφή των όρων, δεδομένου ότι αρχικά είχε προβλεφθεί να επισκεφθεί εκείνος πρώτος το Πορτογαλικό Κοινοβούλιο για λόγους που άπτονται των  περιστάσεων χρειάστηκε να αντιστραφούν οι όροι να έρθω πρώτος εγώ, αλλά φυσικά περιμένουμε με μεγάλη χαρά τον κ. Βούτση στην Πορτογαλία όταν  μπορέσει.

 

Είναι γεγονός και θα πρέπει να σας ευχαριστήσω για τα πολύ καλά σας λόγια που αφορούν αυτήν  την περίσταση που ζήσαμε στην Πορτογαλία με τις φωτιές και κυρίως με τους εμπρησμούς. Πράγματι υπήρξαν δύο ημέρες με πολύ ψηλές, ασυνήθιστες για την εποχή θερμοκρασίες, λόγω των οποίων μαζί και με αυτά που εγκληματικά χέρια, όπως είπε ο Πρόεδρος δημιούργησαν, ζήσαμε φρικτές στιγμές. Αυτές οι στιγμές κατέληξαν σε απώλεια, όχι μόνον περιουσιών αλλά και ζωών. Ευτυχώς το πρόβλημα σιγά-σιγά βαίνει στη λύση του, χάρις και στην αγαστή συνεργασία του κόσμου και της Κυβέρνησης που κάνει ότι μπορεί προκειμένου να ανακουφίσει όσους υπέφεραν.

 

Είναι γεγονός ότι αυτή η περίσταση έδωσε την ευκαιρία να διαπιστωθεί η ανάγκη για περισσότερη Ευρώπη, ακόμη και στον τομέα αυτό που είναι ο τομέας αντιμετώπισης περιστάσεων επείγουσας ανάγκης. Οι φυσικές καταστροφές, όπως αυτή της φωτιάς  και άλλες ανάλογες δείχνουν πόσο σημαντικό είναι ο Ευρωπαϊκός μηχανισμός που ήδη αναπτύσσεται και εξελίσσεται στον τομέα αυτό να αξιοποιηθεί περαιτέρω έτσι ώστε να επιδειχθεί και στον κόσμο ότι η Ευρώπη μπορεί να είναι παρούσα και στις περιστάσεις αυτές.

 

Κύριε Πρόεδρε, δέκα λεπτά χθες πριν από την απογείωσή μου για να αναχωρήσω για την Αθήνα είχα την χαρά να λάβω τηλεφώνημα από τον κ. Ντε Σόουζα ο οποίος απλά επιβεβαίωσε τα εξαιρετικά φιλικά του αισθήματα απέναντι σας. Μου ζήτησε να σας δώσω μια μεγάλη αγκαλιά για να σας θυμίσω πόσο πολύ σας σκέφτεται σε επίρρωση των όσων είπατε, με τη μακρά φιλία που σας συνδέει. Και βέβαια αυτό ήταν μια ευκαιρία να συζητήσουμε ξανά του πολύπλευρους δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες και τις κοινές πτυχές που υπάρχουν στις περιστάσεις μας. Έχουμε πολλά κοινά σε επίπεδο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό.

 

Ενθυμούμενος τα όσα διημείφθησαν στο γεύμα του περασμένου Ιανουαρίου, θα πρέπει να σας πω ότι από τότε μέχρι σήμερα πολλά έχουν αλλάξει. Θυμάστε τότε είχαμε μιλήσει ιδιαίτερα για δύο συνιστώσες ιδιαίτερα κρίσιμες για το Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Εκείνη την εποχή ήταν έντονη η αίσθηση ότι υπάρχουν ανισότητες σε επίπεδο κοινωνικής ανάπτυξης μεταξύ των χωρών της Ευρώπης αφενός και αφετέρου είχαμε εντονότατο το πρόβλημα των προσφύγων που κάθε μέρα και χειροτέρευε. Από τότε τα πράγματα λέμε ότι αρχίζουν και βελτιώνονται. Δεν είναι ακόμα ιδανικά, πλην όμως είμαστε σε σωστή κατεύθυνση. Όσον αναφορά την οικονομική περίσταση της Πορτογαλίας, που τότε διαπιστώναμε στο γεύμα εκείνο, τα πράγματα έχουν σαφώς βελτιωθεί. Είχαμε ήδη χθες την πολύ καλή είδηση  στην Πορτογαλία αφενός σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το ποσοστό της ανεργίας βαίνει μειούμενο, βρισκόμαστε τώρα στο 8,5%, αφετέρου η Πορτογαλία δεδομένης της καλύτερης οικονομικής περίστασης μπορεί πλέον να δανείζεται με ευνοϊκότερους όρους σε 10ετές επίπεδο καθώς τα επιτόκια κυμαίνονται κάτω του 2%.

 

Τέλος, όσον αναφορά τη γενικότερη αυτή βελτίωση, θεωρούμε και η Ελλάδα γίνεται κοινωνός του βελτιωμένου οικονομικού κλίματος και δεν ξεχνάμε τα πολύ ευνοϊκά σχόλια που εχθές ήρθαν από την πλευρά του Eurogroup όπου ο κ. Ντάισεμπλουμ επαίνεσε την Ελλάδα για τις προσπάθειες της. Και είπε ότι οι προοπτικές της είναι καλές.

 

Εν όψει των όσων μόλις είπαμε, θεωρούμε, ένθεν και ένθεν σαφώς, ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις εκείνες που θα βοηθήσουν να βελτιώσουμε ακόμα περαιτέρω το ήδη εξαιρετικό κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Πορτογαλίας. Έτσι κι αλλιώς είμαστε κοινωνοί ενός οράματος και το όραμα αυτό είναι περισσότερη Ευρώπη. Μια ολοκλήρωση και βελτίωση της προσπάθειας δόμησης της νομισματικής μας ένωσης, με βελτίωση του ρόλου του ευρώ προς γενικότερο όφελος όλων σε οικονομικό επίπεδο. Και από κει και πέρα, με τον τρόπο αυτό και με μόχλευση, την πολύ καλή φιλία που υπάρχει μέσω των δύο Προέδρων και των δύο Πρωθυπουργών των χωρών, ώστε να τονωθεί η αλληλεγγύη μεταξύ λαών, κυβερνήσεων και θεσμών, η διεύρυνση των προσπαθειών, ιδιαίτερα για τους νέους, ώστε να μπορούν και οι νέοι ν’ αξιοποιηθούν καλύτερα στους τόπους τους και να μην φεύγουν. Και από κει και πέρα, θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά για την πρόσκληση και την ευκαιρία που μου δίνετε να είμαι εδώ.

 

Φωτογραφία:ΑΠΕ-ΜΠΕ,ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ