Αντιφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Γεύμα που παρέθεση προς Τιμήν του ο Δήμαρχος Μεσολογγίου

Ο λόγος, για τον οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, βρίσκεται κάθε χρόνο στην Επέτειο της Εξόδου του Μεσολογγίου, είναι συγκεκριμένος: Από τούτο τον Τόπο δεν ξεπήδησε μονάχα η φλόγα της Ελευθερίας. Αυτός ο Τόπος με την θυσία της Φρουράς του Μεσολογγίου –και όχι μόνο- εξέπεμψε ένα μήνυμα, το οποίο άλλαξε την πορεία των Αγώνων και των Λαών της Ευρώπης. Πριν από το Μεσολόγγι, πριν από την Ηρωική Έξοδο, πριν απ΄ την Θυσία, όλοι θεωρούσαν δεδομένο, ότι θα διατηρούνταν το καθεστώς των μεγάλων αυτοκρατοριών, η πάγια επιδίωξη της Ιεράς Συμμαχίας και του Μέτερνιχ. Χάρη στο Μεσολόγγι και την Θυσία, χάρη στο φιλελληνικό κίνημα, που ήταν μια συγκλονιστική εξέγερση συνειδήσεων, οι Λαοί και τα Έθνη, απέκτησαν την Ελευθερία τους και έγιναν κυρίαρχα. Και με την δική τους μόνον απόφαση μπορούν να συμμετέχουν στις συμμαχίες και σε ευρύτερους σχηματισμούς, όπως συμβαίνει σήμερα σ΄ αυτήν την παγκόσμια –πραγματικά- δύναμη που δημιουργείται μια ειρηνική, δημοκρατική δύναμη που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση και στην οποία συμμετέχουμε κι εμείς. Αυτό είναι το Μεσολόγγι. Είναι ένας Τόπος ο οποίος εκπέμπει μηνύματα, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο. Το Μεσολόγγι ξεπερνάει τα σύνορά μας. Το Μεσολόγγι έκανε την Ιστορία της Ελλάδας, Ιστορία της Ευρώπης, Ιστορία του Κόσμου, λίκνο διδαγμάτων.

 

Κι εμείς σήμερα, τούτες τις κρίσιμες ώρες πρέπει να διδασκόμαστε και να εκπέμπουμε τα δικά μας μηνύματα, στον δρόμο της δικής μας δημιουργίας. Το έχω πει πολλές φορές, το επαναλαμβάνω για ακόμη μια φορά: Δεν μπορεί να σταθούμε μόνο πίσω από την μεγάλη κληρονομιά των Προγόνων μας. Πρέπει να χτίσουμε το δικό μας μέλλον. Δεν μπορεί –κι ο Πλάτων εδώ μας το διδάσκει- να είμαστε ένας Λαός, ένα Έθνος «ανθρώπων τιμωμένων μη δι‘ εαυτούς αλλά διά δόξαν προγόνων». Διεκδικούμε την δική μας Τιμή, με βάση την κληρονομιά μας. Κι αυτό δεν μπορούμε ποτέ να το λησμονήσουμε. Αλλά για να συμβεί αυτό πρέπει να γνωρίζουμε δύο πράγματα: Η δύναμή μας στα μεγάλα και τα σημαντικά είναι η ενότητά μας. Η αρραγής ενότητά μας. Σε μια Δημοκρατία οι διαφορές είναι απολύτως θεμιτές. Οι διαφορές και η σύνθεσή τους είναι που κάνουν την Δημοκρατία πιο δυνατή. Οι εναλλαγές εκείνων που κυβερνούν, είναι η δύναμη της ίδιας της Δημοκρατίας, αλλά οι στόχοι στα μεγάλα και σημαντικά, είναι μόνιμοι, διαρκείς, και εκεί δεν μπορούν να υπάρχουν εκπτώσεις. Και ιδίως στα μεγάλα και σημαντικά Εθνικά μας θέματα, τα οποία σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ ζέοντα. Αυτά θα τα υπερασπιστούμε ενωμένοι, για να αποδείξουμε –εντός και εκτός Ελλάδας- ότι είμαστε άξιοι εκείνων των Προγόνων. Και πρέπει να μας υπολογίζουν, μέσα απ΄ την Ενότητά μας, και την δύναμη που έχουμε να συμβάλλουμε με τον δικό μας τρόπο στην πορεία της μεγάλης Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας, αλλά και στην πορεία της ταραγμένης Ανθρωπότητας.

 

Ύστερα, είναι και ένα δεύτερο μήνυμα που στέλνουμε από εδώ από το Μεσολόγγι, από την θυσία και το αίμα του Μεσολογγίου. Είμαστε Λαός της Ειρήνης και της Δημοκρατίας, στέλνουμε σε όλους τους Λαούς της Γης από εδώ το μήνυμα της Ειρήνης και της Φιλίας. Ιδίως στους γείτονές μας, στους οποίους λέμε ότι είμαστε εδώ να ζήσουμε μαζί, να συνδημιουργήσουμε, και να τους βοηθήσουμε να ξεπεράσουν κι εκείνοι τα δικά τους προβλήματα. Αλλά υπάρχει μία προϋπόθεση στην οποία είμαστε αποφασισμένοι και ανυποχώρητοι: κι αυτό λέγεται υπεράσπιση της Πατρίδας, υπεράσπιση της Εθνικής Κυριαρχίας, των Συνόρων και του Εδάφους. που είναι και Σύνορα, Έδαφος, και Κυριαρχία και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι΄ αυτό και το χρέος μας είναι ακόμη μεγαλύτερο. Δεν διεκδικούμε τίποτα, δεν θέλουμε τίποτα απ΄ αυτό το οποίο δεν μας ανήκει. Έχουμε όμως πάρει την απόφαση όλοι ενωμένοι, να υπερασπισθούμε αυτό που το Διεθνές Δίκαιο στο σύνολό του και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο μας δίνουν. Αυτό που η ίδια η Ιστορία μας έχει δώσει, χωρίς -το τονίζω- να διεκδικούμε τίποτε απολύτως.

 

Αλλά δεν παραχωρούμε τίποτε απολύτως. Και σε αυτό δεν υπολογίζουμε την δύναμη άλλων, υπολογίζουμε μόνο τη δύναμη της ψυχή μας, την ενότητα μας. Κάποιοι, το παρακολουθώ τον τελευταίο καιρό, συνηθίζουν -αναπολώντας το παρελθόν- να μετρούν τη δύναμη των Λαών και των Κρατών με τα τετραγωνικά χιλιόμετρα. Δεν ακολουθούμε τον ίδιο δρόμο, δεν διεκδικούμε ούτε μέτρο από κανέναν. Δεν παραχωρούμε όμως ούτε μέτρο από αυτό που μας ανήκει. Αλλά για εμάς αυτός ο Αγώνας, είναι ένας Εθνικός Αγώνας, ένας Αγώνας ύπαρξης. Και αυτόν τον Αγώνα τον δίνουμε χωρίς να φοβόμαστε κανένα. Γιατί, για εμάς ισχύει πάντα αυτό που ο Μεσολογγίτης -μεγάλος και αυτός- εθνικός ποιητής, ο Κωστής Παλαμάς είχε πει για την Ψυχή και την Δύναμη των Ελλήνων. Είχε πει «η μεγαλοσύνη των Λαών δεν μετριέται με το στρέμμα. Με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα». Το αίμα -το τονίζω για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις σε ορισμένους- που είμαστε έτοιμοι να χύσουμε για να υπερασπιστούμε την Πατρίδα μας, όχι να διεκδικήσουμε τίποτε άλλο. Αυτό προς πάσα κατεύθυνση για να γνωρίζουν ότι είμαστε φίλοι αλλά, και αποφασισμένοι Έλληνες να υπερασπιστούμε την Ιστορία μας, τα Ιερά και τα Όσια αυτού του Τόπου.

 

Σας ευχαριστώ πολύ.-

 

(Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, STR)