Σημεία ομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου στις εκδηλώσεις μνήμης των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στα Άνω και Κάτω Κερδύλλια

Η παρουσία μου σήμερα εδώ, υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, προκειμένου ν’ αποτίσουμε από κοινού τον οφειλόμενο φόρο τιμής στην Ιερή Μνήμη των Θυμάτων της θηριωδίας που έλαβε χώρα σε τούτη την γωνιά της δοξασμένης Μακεδονικής Γης, τον Οκτώβριο του 1941, με συγκινεί βαθύτατα. Η Πολιτεία, με την αναγνώριση της ναζιστικής θηριωδίας των Κερδυλλίων και την συνακόλουθη ανακήρυξη της Κοινότητας  Νέων Κερδυλλίων ως Μαρτυρικής, με το Προεδρικό Διάταγμα 393/7-12-1998, εξεπλήρωσε ένα πραγματικό χρέος τιμής όχι μόνον απέναντι στα Θύματα και τις Οικογένειές τους, αλλά απέναντι στην ίδια την Ιστορία του Τόπου μας. Διότι η Ιστορική Μνήμη αποτελεί όρο επιβίωσης του Έθνους μας.

Ι. Επιτρέψατέ μου λοιπόν ν’ αναφερθώ, έστω δι’ ολίγων, στον αδιανόητο για το νου κάθε πολιτισμένου ανθρώπου βάρβαρο αφανισμό θυσία των αθώων κατοίκων του Τόπου σας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής:

Α. Η αυτονόητη, για κάθε Έλληνα, αντιστασιακή δράση στην περιοχή σας είχε προκαλέσει την οργή των Γερμανών, οι οποίοι είχαν στοχοποιήσει τα χωριά των Κερδυλλίων και τους κατοίκους τους.

Β. Έτσι, ξημερώματα της 17ης Οκτωβρίου 1941,  δύο λόχοι του 220ου Τάγματος Σκαπανέων της Βέρμαχτ, με δύναμη 250 ανδρών, υπό τις διαταγές των λοχαγών Βέντλερ και Σράινερ, ξεκίνησαν από τον Σταυρό Θεσσαλονίκης  για τα Κερδύλλια, έχοντας μαζί τους κρατούμενους Κερδυλλιώτες. Φτάνοντας κοντά στα χωριά, άφησαν παράμερα τ’ αυτοκίνητα, άρχισαν να ανεβαίνουν από τρία σημεία και, τελικώς, περικύκλωσαν τα Άνω Κερδύλλια από την θέση Στρόβολο, και τα Κάτω Κερδύλλια από την θέση Λειβάδια. Η χρονική στιγμή εκδήλωσης της επιχείρησης και το γεγονός ότι άφησαν τ’ αυτοκίνητα μακριά από τα Χωριά, δείχνει οι Γερμανοί στρατιώτες ήθελαν να αιφνιδιάσουν τους κατοίκους.

Γ. Και πραγματικά, σχεδόν το σύνολο των κατοίκων των δύο Χωριών συνελήφθη. Κανείς δεν προσπάθησε ν’ αποδράσει, επειδή οι κάτοικοι, καθώς δεν υπήρχε ανάλογο προηγούμενο, δεν είχαν υπολογίσει τις προηγηθείσες γερμανικές απειλές στις πραγματικές τους διαστάσεις.

Δ. Οι Γερμανοί στρατιώτες συγκέντρωσαν τους άνδρες μεταξύ 16 και 60 χρόνων στις θέσεις Αλώνια και Κούτρες. Οι γυναίκες και τα παιδιά αρχικά συγκεντρώθηκαν στα σχολεία και, στην συνέχεια, αφού είχαν στο μεταξύ απομακρυνθεί οι άνδρες, τους επιτράπηκε να πάρουν μαζί τους όσα πράγματα μπορούσαν και να φύγουν προς το Καστρί και την Ευκαρπία. Επιπλέον, οι Γερμανοί κλείδωσαν σε κοινοτικό κατάστημα 23 υπερήλικες, οι οποίοι αργότερα κινδύνεψαν από την πυρπόληση του χωριού.

Ε. Στις 09.00 το πρωί, δόθηκε το σήμα με μια φωτοβολίδα και οι Γερμανοί στρατιώτες άρχισαν να εκτελούν με αδιανόητη ωμότητα τους συλληφθέντες άνδρες. Από την εκτέλεση εξαιρέθηκαν στα Άνω Κερδύλλια δεκαεπτά άτομα άνω των εξήντα ετών, μεταξύ των οποίων ο ιερέας, ο δάσκαλος και ο δασοφύλακας, ενώ στα Κάτω Κερδύλλια δέκα γέροντες. Οι άνθρωποι αυτοί χρησιμοποιήθηκαν μετά το τέλος των εκτελέσεων για την ταφή των νεκρών. Τέλος, τα κτίρια των Χωριών κάηκαν, εκτός από τις εκκλησίες. Μετά την καταστροφή, οι εναπομείναντες κάτοικοι κατέφυγαν στα χωριά Καστρί και Ευκαρπία.

ΣΤ. Κάνοντας τον απολογισμό, διαπιστώνουμε ότι ο αριθμός των νεκρών υπήρξε πολύ μεγάλος, οποιαδήποτε εκδοχή και εάν δεχθούμε ως επικρατέστερη.  Το βέβαιο, ως ιστορικώς τεκμηριωμένο, είναι ότι τα τραγικά Θύματα ήταν, τουλάχιστον, 230.

ΙΙ. Τιμώντας την Ιερή Μνήμη των Θυμάτων του Μαρτυρικού Τόπου σας, διαπιστώνουμε, για πολλοστή φορά, ότι για εμάς, τους Έλληνες, η Ελευθερία αποτελεί υπαρξιακή αρχή και, άρα, τρόπο ζωής. Αυτή την αλήθεια οφείλουν να την γνωρίζουν όλοι, φίλοι και μη της Ελλάδας Η πίστη σε αυτές τις αξίες, σ’ αυτά τα πανανθρώπινα ιδανικά, χαρακτηρίζει διαχρονικώς και την διεθνή συμπεριφορά της Πατρίδας μας. Έτσι, σήμερα:

Α. Η Ελλάδα, η οποία ανήκει, οριστικώς και αμετακλείτως, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη, συμπεριφέρεται στην διεθνή πολιτική ζωή με απόλυτο σεβασμό στο Ευρωπαϊκό και στο Διεθνές Δίκαιο, στο σύνολό τους. Είναι δηλαδή Δύναμη που εργάζεται για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη τόσο στην εγγύς περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όσο και στο ευρύτερο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Β. Πλην, όμως, εάν χρειασθεί, εμείς, οι Έλληνες, είμαστε έτοιμοι να υπερασπισθούμε αποτελεσματικά τα σύνορα και το έδαφος της Πατρίδας μας, που αποτελούν επίσης σύνορα και έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Και τούτο θα το πράττουμε πάντοτε υπό όρους αρραγούς ενότητας, δοθέντος ότι η Ιστορία μας έχει διδάξει πως τα μεγάλα και σημαντικά -και ιδίως τους Εθνικούς μας Στόχους- τους επιτυγχάνουμε ενωμένοι.  Ενώ η διχόνοια και ο διχασμός μας στοίχισαν ακριβά, ακόμη δε και τμήματα του Εθνικού μας Κορμού.  Τέτοια τραγικά λάθη δεν είναι νοητό να τα επαναλάβουμε.  Και δεν θα τα επαναλάβουμε.

ΙII. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο Ιερής Μνήμης -και μακριά από κάθε λογική αντεκδίκησης, που είναι παντελώς ξένη σ’ εμάς, τους Έλληνες- εντάσσουμε και τις έναντι της Γερμανίας νόμιμες αξιώσεις μας για το κατοχικό δάνειο και τις εν γένει αποζημιώσεις της γερμανικής ναζιστικής κατοχής.  Όπως έχω επανειλημμένως τονίσει, οι ως άνω αξιώσεις μας είναι πάντα νομικώς ενεργές –πράγμα που σημαίνει ότι δεν τίθεται κανένα θέμα παραγραφής- και δικαστικώς επιδιώξιμες.  Και ο κοινός μας Ευρωπαϊκός Νομικός Πολιτισμός επιβάλλει την σχετική απόφαση να την λάβει αρμόδιο Δικαστικό Forum, με βάση το σύνολο του εφαρμοζόμενου εν προκειμένω Διεθνούς Δικαίου.  Η θέση αυτή είναι, πλέον, κυριολεκτικώς Εθνική και, κατά συνέπεια, αδιαπραγμάτευτη.

  1. IV. Η ναζιστική θηριωδία που διαπράχθηκε στα μαρτυρικά χωριά των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων εκπέμπει, όμως, SOS και ως προς τους κινδύνους που εγκυμονεί για την σημερινή Ευρώπη, αλλά και τον υπόλοιπο Κόσμο, η επανεμφάνιση λαϊκιστικών ή και νεοναζιστικών πολιτικών μορφωμάτων.

Α. Αυτά πρέπει ν’ αντιμετωπισθούν με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους Ευρωπαϊκούς Λαούς που την συγκροτούν. Κυρίως, πρέπει να εξαλειφθούν οι αιτίες, οι οποίες προκαλούν την εμφάνιση και ανάπτυξη τέτοιων φαινομένων, με κυριότερη τις έντονες κοινωνικές ανισότητες και όσες συνέπειες αυτές έχουν για την συνοχή των Ευρωπαϊκών κοινωνιών.

Β. Είναι καίριας, επομένως, σημασίας, πολλώ μάλλον ενόψει των ερχόμενων κρίσιμων Ευρωεκλογών, η υπεράσπιση του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς, μάλιστα, οι Έλληνες, που ζήσαμε πρόσφατα μια μεγάλη οικονομική –και όχι μόνο- κρίση, γνωρίζουμε καλά την αξία του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου και είμαστε πρόθυμοι να το υπερασπισθούμε έναντι όσων βάλλουν σήμερα κατά της αναγκαιότητάς του.  Ταυτοχρόνως, είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπισθούμε το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα εναντίον όλων εκείνων, οι οποίοι απεργάζονται την υπονόμευσή του και, εν τέλει, την αποδόμησή του.

 

Με αυτές τις σκέψεις, ολοκληρώνω την ομιλία μου. Σας διαβεβαιώ ότι η Πατρίδα μας, κοιτίδα του σύγχρονου Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, θα διαδραματίζει πάντοτε καίριο ρόλο στην υπεράσπιση της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης και του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου στην Ευρώπη, προκειμένου αυτή να μην ξαναγίνει μια «σκοτεινή ήπειρος», όπως, κατά τον Μαρκ Μαζάουερ, συνέβη κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα.

 

Σας ευχαριστώ.