Σημεία χαιρετισμού του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου κατά την επίσκεψή του στην έδρα του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδος

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι, και πάλι, κοντά σας. Υπενθυμίζω ότι είναι η τρίτη φορά -οι δύο προηγούμενες ήταν εδώ, στις 26.10.2017 και στην Προεδρία της Δημοκρατίας στην Αθήνα, στις 20.3.2018 -και αυτό επιβεβαιώνει στην πράξη εκείνο, το οποίο σας έχω τονίσει: Θα είμαι, υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας και όχι μόνο, συνεχώς κοντά σας.

  1. Αυτό είναι ένα οφειλόμενο χρέος απέναντί σας. Και τούτο διότι -και θα το αναδείξω για μιαν ακόμη φορά- αυτό που κάνει ο Σύλλογός σας αποτελεί παράδειγμα για όλους τους Έλληνες. Πραγματικά, όπως η όλη πορεία σας και προσφορά σας έχει ήδη καταδείξει, υπηρετείτε τον Άνθρωπο κατά κυριολεξία, και μάλιστα κάνοντας πράξη και τις επιταγές του Συντάγματος οι οποίες, με βάση τις διατάξεις των άρθρων 2 παρ. 1 και 5 παρ. 1, επιβάλλουν τον σεβασμό της αξίας του Ανθρώπου και την διασφάλιση της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του.

  2. Περαιτέρω, η δραστηριότητά σας οδηγεί σε μια δημιουργία που, μέσ’ από τον Ανθρωπισμό και την Αλληλεγγύη υπηρετεί, στο ακέραιο, τον Ελληνικό και τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό . Γιατί ο Πολιτισμός μας, αλλά και ο κοινός μας Ευρωπαϊκός Πολιτισμός, εκεί στηρίζονται: Στον Άνθρωπο. Επιπλέον δε η δραστηριότητά σας είναι υποδειγματική, διότι ανταποκρίνεται πλήρως σε αυτό που ο Ανθρωπισμός και η αρχή της Ισότητας επιβάλλουν για όλα εκείνα τα άτομα, τα οποία έχουν σύνδρομο Down. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο πραγματικός Ανθρωπισμός, η πραγματική αρχή της Ισότητας σημαίνει ότι βρισκόμαστε δίπλα σε κάθε Άνθρωπο ο οποίος έχει ανάγκη, ώστε ο Άνθρωπος αυτός, και ιδίως από την μικρή του ηλικία, να ξεκινάει από την ίδια αφετηρία με τους άλλους και να έχει ίσες ευκαιρίες.

Σας συγχαίρω εκ νέου. Και, όπως είχα καταλήξει κατά την περσινή μου επίσκεψη, σας παρακαλώ να εκλάβετε την εδώ παρουσία μου ως έμπρακτη αναγνώριση, εκ μέρους της Πολιτείας, του τόσο σημαντικού σας έργου.