Από την συνάντηση με τον τ.Επίτροπο και Επικεφαλής Διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αρμόδιο για την προετοιμασία και την διεξαγωγή Διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο κ.MICHEL BARNIER

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Μπαρνιέ, με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Και θέλω με τον τρόπο αυτόν πριν απ’ όλα να εξάρω τις υπηρεσίες που έχετε προσφέρει στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, από οιαδήποτε θέση κι αν υπηρετήσατε, ιδιαίτερα ως Επίτροπος σε πολλές περιπτώσεις αλλά και ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Έχετε μέχρι σήμερα ακολουθήσει μία υποδειγματική, πραγματικά, πορεία στον χώρο των Ευρωπαϊκών Θεσμών, και έχετε συνεισφέρει τα μέγιστα στην κοινή υπόθεση που είναι η εμβάθυνση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος και η Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση.

Το ίδιο οφείλω να πω και για τον ρόλο, τον οποίο διαδραματίζετε σήμερα, προκειμένου να φέρετε σε πέρας την αποστολή σας σε ό,τι αφορά την υπόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου, το επιλεγόμενο Brexit. Και πάλι ο τρόπος με τον οποίον ασκείτε τα καθήκοντά σας είναι υποδειγματικός. Εχετε ακολουθήσει την διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 50 της Συνθήκης της ΕΕ και θέλω να υπενθυμίσω ότι είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται το άρθρο αυτό για την έξοδο ενός κράτους-μέλους από την ΕΕ. Εύχομαι δε να ‘ναι και η τελευταία. Έχετε φέρει αυτή την αποστολή σε πέρας όπως προβλέπει το άρθρο 50, δηλαδή, εξασφαλίζοντας την ενότητα του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος και αποδίδοντας την ευθύνη που ανήκει στον Λαό του Ηνωμένου Βασιλείου. Διότι εκείνοι πήραν την απόφαση να φύγουν από την ΕΕ, η ευθύνη τούς ανήκει στο ακέραιο, κι εύχομαι μέχρι την τελευταία στιγμή –αυτή είναι η θέση της Ελλάδας, και η προσωπική μου θέση- να το ξανασκεφθούν. Πάντως εσείς, έχετε κάνει αυτό που πρέπει για να θωρακίσετε την κοινή μας Ευρωπαϊκή Οικογένεια, το Ευρωπαϊκό μας Οικοδόμημα.

Τέλος, θέλω να σας συγχαρώ για την θέση την οποία πήρατε στο ζήτημα της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ιδίως στο ζήτημα το οποίο σχετίζεται με την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπερασπιζόμενος την Κύπρο στην συγκεκριμένη περίπτωση, στην ουσία υπερασπισθήκατε το Διεθνές Δίκαιο, και ιδίως το Δίκαιο της Θάλασσας. Και θέσατε «τον δάχτυλον επί τον τύπον των ήλων», θα μπορούσα να πω, διαμηνύοντας προς την Τουρκία το αυτονόητο: Ότι απαιτείται, από την πλευρά της, πλήρης σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου διότι από αυτό εξαρτάται και η ευρωπαϊκή της προοπτική. Εκείνο δε το οποίο έχει σημασία είναι ότι κατανοείτε πλήρως -κι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό- το γεγονός ότι ο σεβασμός της Διεθνούς Νομιμότητας στην περίπτωση της Κύπρου έχει τεράστια σημασία, διότι αν ανεχόμαστε τις αυθαιρεσίες της Τουρκίας τότε θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο αρνητικό προηγούμενο. Τέλος, είναι γνωστό σε όλους, ότι η ΑΟΖ της Κύπρου είναι και ΑΟΖ της ΕΕ. Και σ’ αυτό το σημείο υπερασπιζόμενος την Κύπρο, ουσιαστικά υπερασπισθήκατε την Διεθνή Νομιμότητα και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Και πάλι, καλώς ορίσατε, και σας ευχαριστώ πολύ.

M.BARNIER (ανεπίσημη μετάφραση): Κύριε Πρόεδρε, ειλικρινά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που με δέχεστε τόσο αργά το βράδυ, ξέρω ότι εσείς εργάζεστε πολύ αργά. Πρέπει να σας πω ότι εκτιμώ ιδιαιτέρως την φιλία που μας συνδέει. Έρχομαι απευθείας από το αεροδρόμιο και χαίρομαι που μπορώ να σας συναντήσω. Χαίρομαι διότι φέρω σε πέρας το Φάκελο που μου έχει εμπιστευθεί, εδώ και τρία χρόνια, ο Πρόεδρος Juncker σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, τον κύριο Tusk, με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως γνωρίζετε.

Πρέπει να σας πω, όπως γνωρίζετε και εσείς εξάλλου, ότι ο Φάκελος αυτός του BREXIT είναι ένας Φάκελος εξαιρετικά πολύπλοκος, δεν είναι κάτι το οποίο συμβαίνει συνήθως. Το BREXIT είναι κάτι το οποίο απεφασίσθη, δεδομένου του ότι κανείς δεν είναι δέσμιος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί αν θέλει και αποφασίσει να αποχωρήσει. Παρόλα αυτά πρέπει ο καθένας να επωμισθεί τις ευθύνες του και τις συνέπειες της πράξεως αυτής. Πρέπει να σας πω, ότι όλες οι διαπραγματεύσεις, μέχρι τώρα έχουν, γίνει χωρίς κανένα πνεύμα επιθετικότητας, με πλήρη σεβασμό της κυρίαρχης απόφασης που έλαβε ο Λαός της Μ. Βρετανίας και εγώ θαυμάζω και την Μ. Βρετανία, θαυμάζω και τον βρετανικό Λαό -υπάρχουν άτομα και προσωπικότητες εξαιρετικές όπως ο Churchill, που όλοι θαυμάζουμε- και εξάλλου, έχει αποδείξει και στο παρελθόν η Μ. Βρετανία την αλληλεγγύη της σε πολλά θέματα.

Παρόλα αυτά θέλω να εκφράσω την δική μου απογοήτευση γι΄ αυτή την απόφαση, πρόκειται όμως για μία κυρίαρχη απόφαση, την οποία έλαβε ο βρετανικός Λαός, κι εγώ πρέπει να διασφαλίσω την ενότητα των 27. Και αυτό είναι κάτι το οποίο γίνεται με καθημερινή δουλειά, όχι μόνο στην Βρυξέλες, όχι μόνο σε τη συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά έχω κάνει και πολλές επισκέψεις σε όλες τις Χώρες-Μέλη, έχω συναντήσει Προέδρους, Πρωθυπουργούς, τα Κοινοβούλια -αύριο θα συναντηθώ με τον κύριο Τσίπρα- έχω κάνει και διάφορες συναντήσεις στην ελληνική Βουλή στο παρελθόν, συναντώ τους εκπροσώπους των εργοδοτών, των συνδικάτων, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα θέμα, το οποίο αφορά όλο τον Λαό, σε όλες τις βαθμίδες.

Όπως σας είπα, προτεραιότητα μας είναι και οι Πολίτες, στην περίπτωση του BREXIT. Οι Έλληνες Πολίτες, οι οποίοι ζουν και εργάζονται στην Μ. Βρετανία και οι Βρετανοί, οι οποίοι ζουν και εργάζονται εδώ. Αυτό που θέλουμε είναι να διασφαλίσουμε -πρώτα από όλα- τα δικαιώματά τους. Και ελπίζουμε ότι θα μπορέσει, τελικά, να εγκριθεί η Συμφωνία την οποία έχουμε διαπραγματευτεί με την κυρία May ώστε να γίνει η αποχώρηση της Μ. Βρετανίας με τον σωστό τρόπο. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουν να φύγουν έτσι οι Βρετανοί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μετά  θα αρχίσουν τρία-τέσσερα  χρόνια μίας σειράς δεύτερων διαπραγματεύσεων, για να μπορέσουμε να ξαναχτίσουμε μία σχέση με την Μ. Βρετανία, μία εταιρική σχέση πλέον, στην οποία θα διασφαλίζονται όλα τα δικαιώματα.

Τώρα, όσον αφορά την επίσκεψή μου στην Κύπρο: Είδα τον Πρόεδρο, είδα τον Υπουργό Εξωτερικών, όπως είχε πει και ο κύριος Tusk και η κυρία Mogherini, πρέπει να εκφράσουμε -και εκφράζουμε- και την αλληλεγγύη μας προς την Κύπρο όσον αφορά τις αυθαιρεσίες της Τουρκίας στην Α.Ο.Ζ. της Κύπρου. Είναι θέμα αλληλεγγύης ενός Κράτους-Μέλους της Ε.Ε., αλληλεγγύης προς όλη της Ευρωπαϊκή Ένωση.